Rożnice pomiedzy silnikami 1.8 T
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Podepnę się pod temat. Padł mi silnik 1,8 APX zdaje sie , że tłoki lub głowica.
Pytanie brzmi czy podpasuje słupek od silnika AGU do mojego kompletu???
Kaspian
Pytanie brzmi czy podpasuje słupek od silnika AGU do mojego kompletu???
Kaspian
Bez remapu po zmianie czapki moga być jaja APX ma VVT, kolejny zonk...
- GregorzG60
- Użytkownik
APX nie ma VVT
http://gregor10.pl Chiptuning Diagnostyka Hamownia DPF OFF
Re: Rożnice pomiedzy silnikami 1.8 T
Witam wszystkich!
Posiadam co prawda audi a3 1.8t quattro 150 KM 2001r., ale w to w końcu grupa VAG, więc na pewno mądre głowy pomogą:)
Muszę wymienić głowicę(nie da się zregenerować). Kod silnika ARX. Czy głowica od AGU będzie pasować bez problemu ? W tym modelu montowano silniki agu arx i aqa ,
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Posiadam co prawda audi a3 1.8t quattro 150 KM 2001r., ale w to w końcu grupa VAG, więc na pewno mądre głowy pomogą:)
Muszę wymienić głowicę(nie da się zregenerować). Kod silnika ARX. Czy głowica od AGU będzie pasować bez problemu ? W tym modelu montowano silniki agu arx i aqa ,
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Gdyby kogoś nurtowało pytanie czy w AUM wał korbowy jest identyczny w automacie i w manualu to odpowiadam że jest Wynalazłem gdzieś info i zdjęcia że w 1.8t wały maja inne fazowanie pod łożysko igiełkowe, może przed jakimś rokiem albo w niektórych modelach tak było ale na 100% w AUM, wały są identyczne.
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
No chyba trafiłem w odpowiedni temat. Mam pytanie do osób siedzących w temacie 1,8T grupy VW. Chodzi mi o parę wymiarów, ale sprawdzonych, a nie wyczytanych gdzieś w necie. Mianowicie:
1. Jaka jest/są średnica sworzni tłokowych w 1,8T ( jeśli występowało więcej odmian, to proszę o podanie wszystkich i w jakich konkretnie silnikach to siedział)?
2. Jaka jest długość korb w 1,8T ( od środka oczka na sworzeń, do środka oczka na czop wału)?
3. Jaka jest średnica czopu korbowodu na wale w 1,8T (jeśli było więcej średnic, to też proszę o podanie wszystkich i w jakich silnikach występowały)?
Od bardzo dawna chcę zrobić customowy silnik z pomixowanymi gratami z kilku marek i chyba powoli już dojrzałem do tego etapu, kiedy należy zacząć coś składać w chwilach wolnych od spania i pracy. Chcę zastosować tloki z korbami grupy VW do silnika zupełnie innej marki, wraz z dorabianymi tulejami cylindrowymi
1. Jaka jest/są średnica sworzni tłokowych w 1,8T ( jeśli występowało więcej odmian, to proszę o podanie wszystkich i w jakich konkretnie silnikach to siedział)?
2. Jaka jest długość korb w 1,8T ( od środka oczka na sworzeń, do środka oczka na czop wału)?
3. Jaka jest średnica czopu korbowodu na wale w 1,8T (jeśli było więcej średnic, to też proszę o podanie wszystkich i w jakich silnikach występowały)?
Od bardzo dawna chcę zrobić customowy silnik z pomixowanymi gratami z kilku marek i chyba powoli już dojrzałem do tego etapu, kiedy należy zacząć coś składać w chwilach wolnych od spania i pracy. Chcę zastosować tloki z korbami grupy VW do silnika zupełnie innej marki, wraz z dorabianymi tulejami cylindrowymi
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
- sebekgolf
Długość korby we wszystkich 1,8T ta sama ? Ta średnica sworznia to nie jesteś pewien, czy występowały dwie? Bo trochę dwuznacznie to można odebrać
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
występują 2 rodzaje
!Nowe oryginalne części VAG!
Historie serwisowe VAG
Historie serwisowe VAG
- sebekgolf
Czyli do pewności :
Korby wszystkie 144mm
Oczka na sworznie tłokowe 19mm lub 20mm
Teraz jeszcze mi potrzebna wiedza jakie średnice czopów na wale występowały ( chodzi o czopy na korbowody)
Korby wszystkie 144mm
Oczka na sworznie tłokowe 19mm lub 20mm
Teraz jeszcze mi potrzebna wiedza jakie średnice czopów na wale występowały ( chodzi o czopy na korbowody)
Dzień dobry Panowie.
Czy ktoś ma informację na temat silnika AQA - 1.8T montowany na Golf 4 GTI (napęd na przednie koła) Rok produkcji jakoś 1998r.
Jaka tam jest przepustnica (linka czy kabel ekeltryczny)?
Jakie jest oprogramowanie - Motronic ME 7.5 czy Motronic M 3.8.5 ?
Części będą pasowały z AGU czy AUM/AUQ ?
W każdym razie nie posiadam informacji technicznej Elsa/Etka ale może ktoś może to sprawdzić?
Jest to rzadkość jakaś i nie jestem pewien czy rozpatrywać taki silnik do kupienia bądź nie w Golf 4 ?!
Czy ktoś ma informację na temat silnika AQA - 1.8T montowany na Golf 4 GTI (napęd na przednie koła) Rok produkcji jakoś 1998r.
Jaka tam jest przepustnica (linka czy kabel ekeltryczny)?
Jakie jest oprogramowanie - Motronic ME 7.5 czy Motronic M 3.8.5 ?
Części będą pasowały z AGU czy AUM/AUQ ?
W każdym razie nie posiadam informacji technicznej Elsa/Etka ale może ktoś może to sprawdzić?
Jest to rzadkość jakaś i nie jestem pewien czy rozpatrywać taki silnik do kupienia bądź nie w Golf 4 ?!
Jak dla mnie to na 99% ten silnik nie siedzi w tym Golfie od początku, w Golfie IV/A3 8L/ Octavii do 2000 roku, wersje 150 konne to były AGU z linką i Motronic 3,8.5
A tak w ogóle to nie spotkałem tej wersji silnikowej w gamie Golfa IV, to chyba wersja która gościła w okolicach 2000 roku w A3 8L, pytanie co tam siedzi, jak to były robione itd.
To wszystko łatwo poznać - mianowicie wystarczy przefiltrować ogłoszenia i wybrac pierwszy lepszy link do Octavii, Golfa GTI, A3 1,8T typu 98-99 tam będzie zawsze linka czyli AGU.
Najlepiej sprawdzić po VIN-ie jaka jednostka tam powinna siedzieć.
A tak w ogóle to nie spotkałem tej wersji silnikowej w gamie Golfa IV, to chyba wersja która gościła w okolicach 2000 roku w A3 8L, pytanie co tam siedzi, jak to były robione itd.
To wszystko łatwo poznać - mianowicie wystarczy przefiltrować ogłoszenia i wybrac pierwszy lepszy link do Octavii, Golfa GTI, A3 1,8T typu 98-99 tam będzie zawsze linka czyli AGU.
Najlepiej sprawdzić po VIN-ie jaka jednostka tam powinna siedzieć.