wymiana osłony przegubu i odpowiedni klucz
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Koledzy, chcę wymienić osłonę przegubu zewnętrznego ale nie potrafię ruszyć śruby centralnej czy jak się tam fachowo nazywa (klucz 30). Już 2 klucze zniszczone. Jaki klucz polecacie, który dałby temu radę? Problem, że auto potrzebuję na jutro, więc na razie będę musiał jakoś polepić starą osłonę ale na przyszłość chciałbym sobie sprawić jakiś porządny przyrząd.
Ja polecam kupić palnik, nawet taki z wymiennymi wkładami, kilka minut podgrzejesz i śruba puści bez jakiś większych problemów Kilka razy już to przerabiałem, chyba wszelkimi możliwymi metodami i mogę śmiało stwierdzić, iż palnik jest najlepszą z nich Ewentualnie porządny klucz pneumatyczny i porządny kompresor, ale to są już duże koszta
Byłem u mechanika. Porządnym kluczem nie ruszyło, pneumatycznym też nie. Właśnie też doradził palnik. Na razie polepiłem gumę żeby spróbować dojeździć do czasu aż będę miał możliwość wymiany...
oblane chociaż było to porządnie jakiś odrdzewiaczem i zostawione na jakiś czas? ja u siebie w toledo 2 też nie mogłem tej śruby ruszyć, musiałem ją wypsikać wszędzie możliwie i zostawić na dzień/dwa
potem nasadka 30, przedłużka do kluczy nasadowych z tym dzyndlem do założenia na nią nasadki http://www.e-darmet.pl/dane/middle/8/81 ... 7d8def.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
długa rurka i delikatnie odkręcać
potem nasadka 30, przedłużka do kluczy nasadowych z tym dzyndlem do założenia na nią nasadki http://www.e-darmet.pl/dane/middle/8/81 ... 7d8def.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
długa rurka i delikatnie odkręcać
nie delikatnie odkręcać tylko jeden szybki i mocny ruch by zerwać połączenie.
Juz ok. Udało się odkręcić. Kupiłem trochę lepszy klucz ze sztywnym przegubem i ponad metrowa przedłużka. Auto stoi na kanale i czeka aż będę miał więcej czasu. Dzięki za pomoc.