Witam. Jestem posiadaczem Golfa 3 z silnikiem 1.6 GT 101KM i wczoraj posypał mi się rozrząd. Kompletnie się na tym nie znam, więc wrzucam zdjęcia i prosiłbym o odpowiedź co się stało, jaki był tego powód i czy warto to naprawiać.
Zatrzymała się ta środkowa część, aż troszkę ją zeszlifowało. Może ktoś mi wyjaśnić co to się porobiło i czy jest sens w to inwestować? Z góry dziękuję.
Zatrzymany rozrząd
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zatrzymany rozrząd
To nie rozrząd tylko napęd osprzętu. Ta mała rolka to napinacz. Wymienić tą rolkę wraz z paskiem i będzie dobrze. Chyba że masz zblokowany wał korbowy wskutek kolizji tłoka z zaworami...
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zatrzymany rozrząd
Jaki powód może stanął alternator albo pompa wspomagania się zatarła. Wyrzucić pasek i zobaczyć czy koła swobodnie się obracają ręką.
-
- Gadatliwa bestia
Zatrzymany rozrząd
Widac, ze rozwalilo lozysko w napinaczu- kolko jest przekrzywione.Aczkolwiek jak zdejmie pasek to dobrze sprawdzic czy reszta nie jest przytarta.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Zatrzymany rozrząd
Wymień tylko rolkę z łożyskiem napinacza paska alternatora oraz pasek i będzie po problemie