Ubytki płynu chłodniczego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam od niedawna problem z poziomem płynu chłodniczego w zbiorniku wyrównawczym. Pierwszy raz o niskim poziomie zasygnalizowała kontrolka i wówczas płynu ubyło prawie do samego dna tego zbiornika. Następnie po przejechaniu kilku km stan nie zmienił się, jednak po następnych km lekko płyn został zassany, a po odkręceniu kurka płyn wrócił z tym, że był ubytek ( około 100 ml ). I znów sytuacja się powtórzyła, że do pracy dojechałem i było w porządku,a kiedy wróciłem to płyn zniknął do poziomu dna zbiornika,a następnie po odkręceniu napłynął z lekkim ubytkiem. Dodam, że brak jakiegokolwiek kożucha po odkręceniu korka i wyjęciu bagnetu oleju. W płynie chłodniczym również nie widzę kropelek oleju na powierzchni. Widziałem podobne tematy, jednak nie jest to identyczny przypadek, zatem proszę o jakąkolwiek pomoc i sugestie.
-
- VWGolf.pl Killer
obadaj króciec przy silniku ten nad skrzynią biegów często jest tam wyciek
Poluzuj lub podmień korek na zbiorniku wyrównawczym. Jak dalej będzie znikać a nie znajdziesz wycieku to być może jest to początek upg.
-
- Nowicjusz
Witam
Moje przygody z ubytkiem płynu chłodniczego:
Silnik AGR, Zgniła rura w miejscu zaznaczenia zielonym kołem, która wchodzi w blok silnika zaznaczone kółkiem niebieskim.
Wyciek widoczny na po zdjęciu górnej osłony silnika, patrząc z prawej strony, widoczny był płyn "stał" we wnęce w bloku silnika.
Drugie auto silnik ALH - tak wiem to takie same motory
Cieknący płyn w miejscu szybko złączek przy grodzi silnika z przestrzenią pasażerską gdzie węże idą i wracają do/z nagrzewnicy, u mnie skończyło się na wymianie oringa, ale mechanik mówił że zdarza się pękanie plastykowych rur przy szybko złączkach.
Moim zdanie, najlepiej jest szukać wycieków wieczorem/nocą z mocną latarką punktową, na ciepłym silniku, zaraz po zgaszeniu auta z dużą ilością płynu w zbiorniczku, aby było jak największe ciśnienie w układzie, po odkręceniu zbiorniczka ucieka ciśnienie i nic nie znajdziesz, jak to jest mały ubytek.
Moje przygody z ubytkiem płynu chłodniczego:
Silnik AGR, Zgniła rura w miejscu zaznaczenia zielonym kołem, która wchodzi w blok silnika zaznaczone kółkiem niebieskim.
Wyciek widoczny na po zdjęciu górnej osłony silnika, patrząc z prawej strony, widoczny był płyn "stał" we wnęce w bloku silnika.
Drugie auto silnik ALH - tak wiem to takie same motory
Cieknący płyn w miejscu szybko złączek przy grodzi silnika z przestrzenią pasażerską gdzie węże idą i wracają do/z nagrzewnicy, u mnie skończyło się na wymianie oringa, ale mechanik mówił że zdarza się pękanie plastykowych rur przy szybko złączkach.
Moim zdanie, najlepiej jest szukać wycieków wieczorem/nocą z mocną latarką punktową, na ciepłym silniku, zaraz po zgaszeniu auta z dużą ilością płynu w zbiorniczku, aby było jak największe ciśnienie w układzie, po odkręceniu zbiorniczka ucieka ciśnienie i nic nie znajdziesz, jak to jest mały ubytek.
Przyczyna odnaleziona! Wąż, który idzie pomiędzy silnikiem, a akumulatorem miał dziurkę. A dziurka powstała od styku z ciepłymi elementami od silnika. Tak więc sprawdźcie sobie czy te węże nie opierają się o nic ciepłego
Dzięki !
Dzięki !
-
- VWGolf.pl Killer
raczej od przetarcia i upływu czasuzlooty pisze: A dziurka powstała od styku z ciepłymi elementami od silnika.