Czyszenie zbiornika par paliwa (Evap)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnimi czasy pojawia mi się często kontrolka Check Engine powodowana błędem P0441 (Evaporative Emission System Incorrect Purge Flow). Czytając różne fora natrafiłem na sugestię aby wyczyścić ten zbiorniczek z węglem (zdjęcia poniżej) tylko nie bardzo wiem jak (i czy w ogóle da się) go otworzyć?
Trzeba go rozciąć i wymienić wkład z węglem aktywnym oraz gąbki. Potem szczelnie skleić. A tak wpierw to sprawdź czy ten zaworem cyka cyklicznie oraz czy jest szczelny kiedy nie cyka tzn czy puszcza przepływ powietrza w stronę dolotu jak się otworzy oraz czy nie puszcza na zamkniętym.
Re: Czyszenie zbiornika par paliwa (Evap)
Zaworek jest dosyć luźno osadzony na tym pojemniku. Próbowałem go dociskać, przekręcać ale chyba (?) tak ma być. Wczoraj zrobiłem test w garażu:
- Nagrzałem silnik
- Trzymałem obroty między 3-4 tyś
- Puściłem gaz
Po tym było słychać "cykanie" tego zaworka po czym poczułem lekki spadek mocy i zaraz wyskoczył check engine (Evaporative Emission System Incorrect Purge Flow) po czym cykanie ustało.
Czy ktoś wie co to może oznaczać?
- Nagrzałem silnik
- Trzymałem obroty między 3-4 tyś
- Puściłem gaz
Po tym było słychać "cykanie" tego zaworka po czym poczułem lekki spadek mocy i zaraz wyskoczył check engine (Evaporative Emission System Incorrect Purge Flow) po czym cykanie ustało.
Czy ktoś wie co to może oznaczać?
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Nieprawidłowy przepływ wypływający z układu emisji oparów- zbiornik oparów aktywnych tak jak pisal kolega wegiel do wymiany lub kupoic inny
http://allegro.pl/leon-toledo-2-golf-a3 ... 50495.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/leon-toledo-2-golf-a3 ... 50495.html" onclick="window.open(this.href);return false;
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Sterownik wysyła impulsy do zaworu aby ten zaczął wpuszczać opary paliwa do dolotu. I teraz albo on puszcza je albo ich nie puszcza. I to musisz sprawdzić organoleptycznie. Zawór ma być szczelnie zamknięty jak nie cyka a otwierać się kiedy cyka.
Jeżeli to jest ok to być może węgiel aktywny został przelany paliwem i nie ma zdolności do pochłaniania par paliwa i trzeba go wymienić.
Jeżeli to jest ok to być może węgiel aktywny został przelany paliwem i nie ma zdolności do pochłaniania par paliwa i trzeba go wymienić.
Znalazłem na allegro zestaw zbiornik + zaworek, wymieniłem i przez ok tydzień było ok. Potem nagle znowu wyskoczył ten błąd . W takim wypadku zostaje mi chyba tylko sprawdzenie szczelności przewodów?