1.6 SR.Problem z silnikiem po dłuższym postoju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Krzysiu416
- Nowicjusz
Witam, mam problem z moim golfem. Mianowicie po dłuższym postoju (około tygodnia) samochód dziwnie odpala, chodzi jak trabant. Podczas jazdy szarpie, jednak gdy się go bujnie, to przestaje i jest ok. Nawet po kilkugodzinnym postoju. Wygląda to jakby wilgoć łapał. Czytałem o uszczelkach na kolektorze ssącym, jednak nie falują mi obroty. Kable zapłonowe firmy Magneti Mirella wymienione na wiosnę. Podczas wymiany cewka była ok. Świece nie sprawdzałem.
Sprawdź po ciemku czy nie skaczą iskry po przewodach i cewce. Możesz je dodatkowo spryskać wodą.
Przewody nie rewelacja ale ja też się bywałem kupę czasu z podobnym objawem odkrecilem cewka i z tylu popekana podmienilem i śmiga aż miło.
Mariusz
- Krzysiu416
- Nowicjusz
Re: 1.6 SR.Problem z silnikiem po dłuższym postoju
Możliwe, zamówiłem czujnik temperatury, bo i tak był do wymiany. Jak problem nie zniknie to biorę się za cewkę. A kupowałeś nową czy używaną? I jakiej firmy cewka jest godna polecenia?mariusz33 pisze:Przewody nie rewelacja ale ja też się bywałem kupę czasu z podobnym objawem odkrecilem cewka i z tylu popekana podmienilem i śmiga aż miło.
Dostalem od kumpla uzywke firmy nie pamietam ale jakas na pierwszy montaz.Cewka firmy Temic ,mam nadzieje ze czujnik orginal(napisane jest luxemburg) bo reszta to szajs.
Mariusz
Cewka beru też jest dobra ale hak w celu podmianki i weryfikacji to poszukaj ori używki. Co do czujnika to tylko z Aso bi te podróbki też mają ten napis.
- Krzysiu416
- Nowicjusz
Czujnik to konkretnie ten: http://allegro.pl/czujnik-temperatury-p ... 25820.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Luxemburg jest napisane, sprzedawca też pewny (chyba).
Luxemburg jest napisane, sprzedawca też pewny (chyba).
Już niejeden tu pisze że jak czujnik temperatury wody to tylko z Aso. Chcesz to kup i ten. Ja są też kupiłem 2 na alle...i po ok 6 m-cach wymiana. Dopiero jak kupiłem ori to 4lata i spokój.
- Krzysiu416
- Nowicjusz
Ok 100 zł. Można pytać s Aso skody bo tam chyba jest najtaniej...
- Krzysiu416
- Nowicjusz
A masz może wartości rezystancji tej części czujnika co podaje wartości na licznik. Sprawdzam tę część od komputera i jest ok. Miałem problemy ze wskazaniami na liczniku. Teraz wymieniłem czujnik i jest gorzej.