[mk2] Klima Golf II - przewody
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] Klima Golf II - przewody
Witam
Jako że jestem w trakcie remontu mojego golfa chciałbym również wymienić wszystkie przewody oryginalnej klimatyzacji. Bardzo proszę o informację w jaki sposób i czy w ogólne można samemu zrobić sobie takie przewody lub gdzie można zamówić takie przewody. Jestem z okolic Katowic - Śląsk
Jako że jestem w trakcie remontu mojego golfa chciałbym również wymienić wszystkie przewody oryginalnej klimatyzacji. Bardzo proszę o informację w jaki sposób i czy w ogólne można samemu zrobić sobie takie przewody lub gdzie można zamówić takie przewody. Jestem z okolic Katowic - Śląsk
[mk2] Re: Klima Golf II - przewody
Poszukaj firmy zajmującej się hydrauliką siłową - zdecydowana większość oferuje dorabianie przewodów do klimatyzacji na wymiar. Najlepiej oddać im przewody na wzór.
W mojej okolicy jest kilka takich firm i każda do jakiej dzwoniłem oferowała takie usługi ale ceny są różne.
Jaki cel wymiany przewodów?
W mojej okolicy jest kilka takich firm i każda do jakiej dzwoniłem oferowała takie usługi ale ceny są różne.
Jaki cel wymiany przewodów?
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Dziękuje za info. Ogólny stan przewodów określam jako agonalny, połamane przy chłodnicy, zardzewiałe

A poza tym chłodnica z parownikiem nowa, kompresor w regeneracji więc uznałem że przewody też muszą być nowe
W takiej sytuacji słuszne podejście.
Skoro masz wymieniony i parownik (w kabinie) i skraplacz (chlodnicę) to wymienił bym również zawór rozprężny. Będziesz wtedy kompletnie nowy układ.
Te przewody są stalowe?
Skoro masz wymieniony i parownik (w kabinie) i skraplacz (chlodnicę) to wymienił bym również zawór rozprężny. Będziesz wtedy kompletnie nowy układ.
Te przewody są stalowe?
________________________________________________________________________________
Częściowo stalowe częściowo gumowe.
Ok w takim razie potrzebuje pomocy i mam chłodnice z parownikiem czy tam skraplaczem, przewody już się robią nowe (dzięki za to) ale w takim razie co ja jeszcze mam w kabinie wymienić i gdzie to mogę zlokalizować i ten zawór rozprężny co to??
Będę bardzo wdzięczny za info, może jakieś foto z tymi częściami (na pewno pomoże).
Ok w takim razie potrzebuje pomocy i mam chłodnice z parownikiem czy tam skraplaczem, przewody już się robią nowe (dzięki za to) ale w takim razie co ja jeszcze mam w kabinie wymienić i gdzie to mogę zlokalizować i ten zawór rozprężny co to??
Będę bardzo wdzięczny za info, może jakieś foto z tymi częściami (na pewno pomoże).
Zawór rozprężny to element przy grodzi.

Z twojego opisu sądziłem, że wymieniasz oba wymienniki:
- skraplacz (potocznie zwany chłodnicą klimatyzacji),
- parownik (potocznie zwany nagrzewnicą klimatyzacji choć to bardzo niefortunne określenie).
Parownik znajduje się wewnątrz pojazdu i przy takiej naprawie jaką wykonujesz warto było by go przynajmniej przepłukać w warsztacie zajmującym się klimatyzacją z wszelkich osadów i resztek starego oleju oraz kontrastu. Wtedy do nowo złożonego układu z nową sprężarką lejesz ilość oleju jak na nowy układ nie zastanawiając się ile go pozostało w parowniku.
Co do zaworu - jeśli nie wymieniasz parownika równie dobrze możesz go wypłukać w oleju PAG46. Zostaw go na kilka godzin w oleju, a następnie osusz sprężonym powietrzem. Ja tak robiłem w B4 choć nie wiem czy był brudny ale nie zaszkodziło (ale było trochę osadów w kompresorze).

Z twojego opisu sądziłem, że wymieniasz oba wymienniki:
- skraplacz (potocznie zwany chłodnicą klimatyzacji),
- parownik (potocznie zwany nagrzewnicą klimatyzacji choć to bardzo niefortunne określenie).
Parownik znajduje się wewnątrz pojazdu i przy takiej naprawie jaką wykonujesz warto było by go przynajmniej przepłukać w warsztacie zajmującym się klimatyzacją z wszelkich osadów i resztek starego oleju oraz kontrastu. Wtedy do nowo złożonego układu z nową sprężarką lejesz ilość oleju jak na nowy układ nie zastanawiając się ile go pozostało w parowniku.
Co do zaworu - jeśli nie wymieniasz parownika równie dobrze możesz go wypłukać w oleju PAG46. Zostaw go na kilka godzin w oleju, a następnie osusz sprężonym powietrzem. Ja tak robiłem w B4 choć nie wiem czy był brudny ale nie zaszkodziło (ale było trochę osadów w kompresorze).
Ok dziękuje za pomoc
Więc tak: wymieniam chłodnice klimatyzacji, przy niej jest skraplacz (przykręcany do chłodnicy), regeneruje kompresor klimatyzacji, wymieniam przewody (sorry za opis ale sam jestem laik
) następnie zawór rozprężny (to już wiem gdzie jest
) płucze w oleju, jak na razie wszystko się zgadza. Mam tylko jeszcze dwa pytania - ten parownik znajduje się gdzieś w okolicach schowka pasażera? i drugie pytanie czy nagrzewnica jest taka sama jak w standardowym golfie bez klimatyzacji? pytam bo jeszcze deski nie ściągnąłem a chciałbym mieć już wszystko jak się do tego zabiorę.
Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE
Przeprowadzam kapitalny remont Golfa (jestem mechanik hobbysta
robię go w oryginale), zrobiona jest już blacharka, kompletne zawieszenie, remont silnika 1.8 I Cat, układ hamulcowy, konserwacja podłogi, wymiana wygłuszenia wewnątrz. Teraz zabieram się za tzw "rarytasy" - elektryczne szyby, elektryczne lusterka, instalacja halogenów (w zderzaku), grill na 4 lampy, no i właśnie ta nieszczęsna klimatyzacja
Więc tak: wymieniam chłodnice klimatyzacji, przy niej jest skraplacz (przykręcany do chłodnicy), regeneruje kompresor klimatyzacji, wymieniam przewody (sorry za opis ale sam jestem laik

Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJE
Przeprowadzam kapitalny remont Golfa (jestem mechanik hobbysta

Nie zupełnie. Nagrzewnica to jedno (nagrzewa od płynu chłoniczego) a parownik to drugie (choć niektórzy nazywają to też nagrzewnicą klimatyzacji). Oba elementy znajdują się wewnątrz pojazdu, za wentylatorem.

Wow wielkie dzięki, no to teraz już wiem gdzie grzebać i co sprawdzić 
Jeszcze raz bardzo dziękuje
Tak chodziło mi o nagrzewnicę płynu chłodniczego czy jest taka sam jak w standardzie?

Jeszcze raz bardzo dziękuje
Tak chodziło mi o nagrzewnicę płynu chłodniczego czy jest taka sam jak w standardzie?
Według ETKA taka sama (1H1819031B).
A interesowała by cię instalacja podgrzewanych siedzeń, tempomat albo SSA ?
Szczerze nie zastanawiałem się nad tym. A masz oryginalne podgrzewanie z matami z Golf II?
Teraz szukam: podkładki filtra kabinowego, tunelu środkowego z miejscem na przełączniki szyb 3D (instalację już mam), halogeny w zderzak. Parę znalazłem ale ceny niestety mnie zabijają

Teraz szukam: podkładki filtra kabinowego, tunelu środkowego z miejscem na przełączniki szyb 3D (instalację już mam), halogeny w zderzak. Parę znalazłem ale ceny niestety mnie zabijają