[TDI PD] Passat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Filmik Proszę o pomoc
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebastianc1989
- Mały gagatek
[TDI PD] Passat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Filmik Proszę o pomoc
Witam! Mam problem z passatemb5 2000r. miał orginalnie silnik ajm i wydmuchał uszczelkę pod głowicą weze mocno puchły i płyn połykał w garażu leżał słupek z angola awx co kiedys kupiłem go na części całego z osprzętem. pomyślałem ze taniej jest mi przeszczepić słupek bo miałem dołozone turbo z awx i zrobiony soft na 158ps. po przełozeniu silnik dziwnie stuka i wpada w wibracje na jałowym delikatnie a pod obciązeniem dosyc mocno przy obrotach 2000 w góre jak mu odkrece korek od oleju to mocno wali powietrzem. pomóżcie gdzie szukać przyczyny jutro nagram film bo już dziś sił nie miałem i nerwów na tego gruza. Kumpel mi mówi ze na panewce ma luz albo główce korbowodu. Rano pali od strzała cisnienie oleju sprawdzałem na jałowym 2 bary a przy 2000 4,5 bara. Prosze o wasze jakieś sugestie.
Film :
Film :
Ostatnio zmieniony pt kwie 06, 2018 20:15 przez sebastianc1989, łącznie zmieniany 1 raz.
[TDI PD] Re: Passat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Proszę o pomoc
A na biegu bez obciążenia też stuka?
Szklanki nie starte?
Szklanki nie starte?
- sebastianc1989
- Mały gagatek
[TDI PD] Re: Passat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Proszę o pomoc
Nie stuka na biegu dwumas napewno odpada dziś przeloze wałek i szklanki z ajm tylko dziwi mnie czemu wali mocno powietrzem w korek oleju
- sebastianc1989
- Mały gagatek
wałek i szklanki podmienione z ajm i to samo na jałowym cisza a podczas zwiekszania obrotów od 2000 w górę coś wali w silniku.
A wduszales dla testu choć śrubokrętem każdy ten popychacz jak już siedziało wszystko w głowicy. Mają dość twardo siedzieć i tylko minimalny luz może być między krzywka wału a szklanką. Jeśli pod któraś będzie miękko to znaczy że sprężyna zaworowa pękła.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- sebastianc1989
- Mały gagatek
Tak wduszalem nawet zawory bez szklanek sprawdzalem czy nie są zablokowane najbardziej to czuć jak olej rozgrzany dziś rano przez 500 m było cicho chyba wleje 10w40 teraz wlany motul 5w40 jakiś dziwny jak ciepły dosłownie jak woda
A wcześniej nie wiem na jakim oleju ten awx latał
- sebastianc1989
- Mały gagatek
[TDI PD] Re: PWesol assat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Proszę o pomoc
Wesol mam prośbę kiedyś wysłałem ci na priv numer tel czy byś mógł w wolnej chwili zadzwonic
[TDI PD] Re: Passat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Filmik Proszę o pomoc
Witam
Czy udało się znaleźć źródło stuków?
Mamy podobne objawy w jednym z samochodów w domu. Stukanie identyczne jak na filmie, przy spusczaniu z gazu silnik cichnie. Z tym ze to nie VW a opel z silnikiem isuzu 3,0. Brat juz jezdzi z tym ponad rok, a mechanicy jak widzą co to za silnik to ręce umywaja i nie chcą się za to zabierać, inni z nowu po wysłuchaniu pracy silnika stwierdzają panewki korbowe. Ale jak mowie jest już tak ponad rok a on wcale go nie oszczędza.
Czy udało się znaleźć źródło stuków?
Mamy podobne objawy w jednym z samochodów w domu. Stukanie identyczne jak na filmie, przy spusczaniu z gazu silnik cichnie. Z tym ze to nie VW a opel z silnikiem isuzu 3,0. Brat juz jezdzi z tym ponad rok, a mechanicy jak widzą co to za silnik to ręce umywaja i nie chcą się za to zabierać, inni z nowu po wysłuchaniu pracy silnika stwierdzają panewki korbowe. Ale jak mowie jest już tak ponad rok a on wcale go nie oszczędza.
- sebastianc1989
- Mały gagatek
[TDI PD] Re: Passat b5 z słupkiem awx dziwne stukanie pod obciążeniem Filmik Proszę o pomoc
Słupek wczoraj stary przełożony no to po robocie bierzemy się za rozbiórke AWX a tam brak panewki na pierwszym czopie od drgań aż pękła obudowa uszczelniacza zdjęcia poniżej