[mk5] Grzeje się lewe tylne koło
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zmieniłem swojej Jetta z 2007 roku opony na 16 cali letnie firmy nokian. Mam zimowe 15.
Otóż problem polega na tym iż przyjechałem do garażu a tam lewa tylna opona cała gorąca oraz naprężona do granic możliwości i jak by miała zaraz pęknąć.
Rok temu miałem taki sam problem. Wymieniłem tarcze i klocki tył i przez rok był spokój.
Nie chce mi się wierzyć że znowu będę musiał wymienić tarcze.
Może coś doradzicie?
Otóż problem polega na tym iż przyjechałem do garażu a tam lewa tylna opona cała gorąca oraz naprężona do granic możliwości i jak by miała zaraz pęknąć.
Rok temu miałem taki sam problem. Wymieniłem tarcze i klocki tył i przez rok był spokój.
Nie chce mi się wierzyć że znowu będę musiał wymienić tarcze.
Może coś doradzicie?
[mk5] Re: Grzeje się lewe tylne koło
Sprawdź zacisk hamulcowy w tym kole czy nie blokuje koła oraz czy ręczny "odbija" do końca.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Tarcze i klocki to już był skutek a nie przyczyna...jesli znowu została tarcza przegrzana, to pewnie śmietnik...a przyczyna jak wyżej.
Lecz mój mechanik sprawdził zacisk i ręczny i wszystko było okej. Możliwe że znowu będę musiał tarcze wymieniać
Ta sprawdził chyba u wróżbity Macieja. Tłoczek wyciągnąć i papierkiem wodnym go wyczyścić i tak samo cylinderek. wtedy będzie chodzic jak lalka. Można oczewiscie temu zapobiegać czyli raz lub nawet dwa razy do roku się zaciski ściąga i tłoczki wciska kilkukrotnie a pod gumkę osłaniająca wpsikuje odrdzewiacz tłusty typu breakaway. Tak będziesz robił z zaciskami to nigdy problemów z nimi mieć nie będziesz. No ale jak się jeździ 4-5 lat i nie dotyka hamulców to co się dziwić.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jeszcze jest opcja że od łożyska się grzeje...ale to Ci tarcz nie zniszczy, co najwyżej koło odpadnie
Wymieniłem cały zacisk hamulcowy z lewej strony.
Ciekawostką jest taka, iż mechanik nie odpowietrzyć hamulców. Okazało się, że teraz prawe tylne koło się grzeje. Taka sama sytuacja była z lewym kołem przed wymianą zacisku.
Odpowietrzyli mi uklad. Co się okazało? Że znowu jest tak jak przed wymianą zacisku czyli mianowicie grzeje się lewe koło.
Pomocy juź nie mogę z tą Jetta.
Kto ma pomysł??
Ciekawostką jest taka, iż mechanik nie odpowietrzyć hamulców. Okazało się, że teraz prawe tylne koło się grzeje. Taka sama sytuacja była z lewym kołem przed wymianą zacisku.
Odpowietrzyli mi uklad. Co się okazało? Że znowu jest tak jak przed wymianą zacisku czyli mianowicie grzeje się lewe koło.
Pomocy juź nie mogę z tą Jetta.
Kto ma pomysł??
Pompa abs odpowiada chyba za blokowanie kół w czasie zimy a nie teraz gdy jest ciepło
Pompa ABS działa i zimą i latem. Wszystko zależy od przyczepności opony do podłoża. U ciebie ciągle "panuje" ciśnienie w obwodzie tylnego koła ...
A jak to wytłumaczysz że przed odpowietrzeniem grzało się prawe koło, a po odpowietrzaniu przeszło na lewo koło znowu? Dodatkowo podłączam komputer nie pokazuje komunikatu że coś jest nie tak z pompa abs. Zero błędów jest.
Ja bym stawiał na pompę hamulcową. Czy się zgadzacie z moim werdyktem
Skręć manometr w dany układ hamulcowy i zmierz jakie ciśnienie się utrzymuje.