[mk2] problem z pradem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: tauka » ndz paź 15, 2006 14:30

Paweł Marek pisze:Cytat:
Po dokonaniu powiamow, owiadczam ze wyniki nie sa dobre: 14V zmierzone na alternatorze i 11,5V na akumulatorze ;/ Co w takiej sytuacji?

to nie rozpaczaj tylko sie ciesz bo to znaczy że masz sprawny alternator. Pisałem wyżej, masa alternatora i kabel gruby czerwony idący od alternatora poprzez rozrusznik do aku. Styki wyczyścić, alternator wykręcić, wyczyścić powierzchnie które stykają się z jego mocowaniem, dokręcić koniecznie obie śróby od altka przy składaniu.

[ Dodano: Nie Paź 15, 2006 12:33 pm ]
Zeby wyjaśnić czy masda czy kabel to jeszcze zrób następuące pomiary:
1. pomiędzy śróbą na altku od kabla czerwonego a klemą dodatnią, jeśli tam masz te brakujące 2,5V to uszkodzony jest plus, jeśli ta różnica napięć 2,5V jest między obudową altka a klemą ujemną to brak jest masy.
Masm nadzieję że samo mocowanie klem na aku sprawdziłeś na samym początku
Może i to bedzie problem tez u mnie. Musze to wszystko jutro pomierzyć.

A czy możliwe jest że to od kabli do wzmaka akuma mi strzeliła?? Mam kable zasilające 2 x 12mm i bewnego razu przypadkiem mi plus do masy na dosłownie 2 sekundy zwarł. Ale po śladach na wzmaku widizałem, że czasami polus musiał dotykać do obudowy.

Obrazek

Awatar użytkownika
kamillotop
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kamillotop » ndz paź 15, 2006 23:56

Paweł Marek pisze:
Po dokonaniu powiamow, owiadczam ze wyniki nie sa dobre: 14V zmierzone na alternatorze i 11,5V na akumulatorze ;/ Co w takiej sytuacji?
to nie rozpaczaj tylko sie ciesz bo to znaczy że masz sprawny alternator. Pisałem wyżej, masa alternatora i kabel gruby czerwony idący od alternatora poprzez rozrusznik do aku. Styki wyczyścić, alternator wykręcić, wyczyścić powierzchnie które stykają się z jego mocowaniem, dokręcić koniecznie obie śróby od altka przy składaniu.

[ Dodano: Nie Paź 15, 2006 12:33 pm ]
Zeby wyjaśnić czy masda czy kabel to jeszcze zrób następuące pomiary:
1. pomiędzy śróbą na altku od kabla czerwonego a klemą dodatnią, jeśli tam masz te brakujące 2,5V to uszkodzony jest plus, jeśli ta różnica napięć 2,5V jest między obudową altka a klemą ujemną to brak jest masy.
Masm nadzieję że samo mocowanie klem na aku sprawdziłeś na samym początku
Sprawdzalem, roznica napiec wystepuje na '+', tak wiec postanowilem (po naradzie z KamilemW) poprowadzic oddzielny przewod od + alternatora do + akumulatora. Podladuje aku i bede testowal. Jesli wszystko bedzie ok, to problem lezy w starym kabelku od ladowania (+). O wynikach badania poinformuje wkrotce ;)

[ Dodano: 25 Paź 2006 09:18 ]
Wszystkim tym ktorzy maja problem z ladowaniem, polecam najpierw sprawdzic przewody, czy aby na pewno dobrze lacza. Ja swoj problem rozwiazalem kupujac przewod 8mm (glosnikowy) i pociagnalem go od '+' alternatora bezposrednio do '+' akumulatora. Teraz ładowanie jest na poziomie 13.8V i aku trzyma sie w swietnej formie.

pozdr

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”