Zakup pojazdu w roku 2019
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Zakup pojazdu w roku 2019
Witam,
Pytanie może trochę z innej beczki ale z Volkswagenem związane a mianowicie dzisiaj wybrałem się do salonu Volkswagen Plichta samochody użytkowe... Tak tak, zakup pojazdu do pracy. Zastanawiam się nad zakupem Caravell z silnikiem 2.0 TSI/ 2.0TDI ( tylko 204KM 4Motion taki mnie interesuje). Pytanie czy ktoś użytkuje któryś z tych silników czy są awaryjne? Druga sprawa to usłyszałem, że Volkswagen nie sprzedaje w takich pojazdach 2.0 TSI żadnego, a od nowego roku będzie 2.0TDI ale 199KM a nie 204KM... Może mi ktoś tutaj coś bardziej naświetlić bo nie za bardzo rozumiem czemu schodzą z mocy?
Pytanie może trochę z innej beczki ale z Volkswagenem związane a mianowicie dzisiaj wybrałem się do salonu Volkswagen Plichta samochody użytkowe... Tak tak, zakup pojazdu do pracy. Zastanawiam się nad zakupem Caravell z silnikiem 2.0 TSI/ 2.0TDI ( tylko 204KM 4Motion taki mnie interesuje). Pytanie czy ktoś użytkuje któryś z tych silników czy są awaryjne? Druga sprawa to usłyszałem, że Volkswagen nie sprzedaje w takich pojazdach 2.0 TSI żadnego, a od nowego roku będzie 2.0TDI ale 199KM a nie 204KM... Może mi ktoś tutaj coś bardziej naświetlić bo nie za bardzo rozumiem czemu schodzą z mocy?
Re: Zakup pojazdu w roku 2019
Klucisz się o coś do może nie mieć znaczenia. To tak jakbyś wnikał że samolot np MIG 29 ma pułap maksymalny 17.5 km tyle że kto na takim pułapie lata. To jest max nie średnia moc. Bardziej bym się skupił czy to jednostka dość popularna będzie i częścią będzie miała w cenach przystępnych. Czy choćby budowa jednostki będzie prosta. Nigdzie nie jest powiedziane że z roku na rok moc musi rosnąć.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Owszem, zgadzam się z Tobą że nigdzie powiedziane nie jest. Natomiast trochę mnie to zaskoczyło. Nie ukrywam, że nastawiłem się trochę w ten sposób, że chciałbym brać taki pojazd już z największą możliwą mocą bo jednak trasy pokonuję spore i większość z nich jest na drogach szybkiego ruchu. Może też trochę źle się nastawiłem to druga sprawa
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
Jestem niemal pewien że spadek mocy wynika z nowych norm spalin i procedury WLTP, musieli coś pomodzic żeby zielone eko debile terroryści z UE byli zadowoleni
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
Patrz nawet nie pomyślałem o tych zielonych eko... terrorystach jak to napisałeś . Jedna rzecz, która jeszcze mnie dręczy to w T6 był jakiś lifting bo zastanawiam się czy czekać aż coś nowego wizualnie się pokaże czy nie. A przystałem, że biorę Multivan'a spełnia moje oczekiwania ale no jestem trochę kopnięty w dzban i chciałbym miec nawet wizualnie świeże...
Nikt na temat silnika TDI zbytnio się nie wypowie bo to nowy silnik, nawet nie wiem czy jeszcze jest montowany. Bo już raczej nie silniki TDI ea 288 a coś nowszego.
Zawsze są trzy opcje ogarniaczania mocy, w tym dwie już tutaj napisali Panowie
1. Kwestie podatkowe
2. Wymóg ekologiczny
3. Obniża się moc/ pojemność niektórych silników aby móc wprowadzić jeden mocniejszy do cennika, gdyż średnia wartość całej oferty nie może przekroczyć jakiś tam progów. Tak zrobiono w nowej octavii usuwając 1.2TSI i wprowadzając w to miejsce 1.0 TSI aby móc pewnie za parę dni/miesięcy wrzucić jakaś wersję usportowioną a ogólny bilans się zgadza dla zielonych
1. Kwestie podatkowe
2. Wymóg ekologiczny
3. Obniża się moc/ pojemność niektórych silników aby móc wprowadzić jeden mocniejszy do cennika, gdyż średnia wartość całej oferty nie może przekroczyć jakiś tam progów. Tak zrobiono w nowej octavii usuwając 1.2TSI i wprowadzając w to miejsce 1.0 TSI aby móc pewnie za parę dni/miesięcy wrzucić jakaś wersję usportowioną a ogólny bilans się zgadza dla zielonych