Golf Plus do 20000
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Re: Golf Plus do 20000
Sporo diesli ma elektryczną farelkę w desce rozdzielczej więc argument nie do końca trafiony, zależy od modelu. Taka farelka daje po kilkunastu sekundach ciepłe powietrze na szybę lepiej niż w benzynie.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Każdy Golf 5 i Golf 5 Plus z silnikami TDI ma urządzenie grzejne zwane PTC czyli naszą farelkę, starsze sterowane sterownikiem po linii CAN, nowsze zwykłym przekaźnikiem, mogą jej nie mieć modele wyposażone w dogrzewacz spalinowy Webasto, przynajmniej w Touranach tak jest.
Ja w pasku b5 miałem grzałkę na filtrze paliwa ale to chyba nie to o czym piszesz, i tam po 3 km na pewno ciepło nie było, nowszymi ropniakami nie jeździłem...
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Poczytaj o Quickheat.dreyfus pisze:Ja w pasku b5 miałem grzałkę na filtrze paliwa ale to chyba nie to o czym piszesz, i tam po 3 km na pewno ciepło nie było, nowszymi ropniakami nie jeździłem...
- doggie
- V.I.P.
tak wygląda element grzejny PTC, zamontowany jest w kanale wentylacyjnym środkowej części kokpitu poniżej prawego kolana kierowcy
niestety miałem przyjemność dwukrotnie wymieniać raz w Mk5, raz w A3 8P, grzałki na CAN z końcówką E są dość awaryjne
niestety miałem przyjemność dwukrotnie wymieniać raz w Mk5, raz w A3 8P, grzałki na CAN z końcówką E są dość awaryjne
No ale jeżeli po chip'ie będzie miał 140km oraz sporo niuta to wolę to od muła 1.6 mpi, którego miałem kiedyś w octavii. Osiągów nie było a w mieście palił dużo i co mi po gazie jak na trasie załadowany samochód nie jedzie tylko się toczy. Spory minus to, że diesle mają zrobione większe przebiegi. Bo nie oszukujmy się za granicą diesel robi średnio 30/40 tys km rocznie x ilość lat i mamy realny przebieg a nie jakieś śmieszne 200tys u handlarza.
Jeszcze jedno pytanie czy byłby 1.9TDI bez dwumasy golfie plusie?
- doggie
- V.I.P.
W golfie 5 i Plus wszystkie TDI fabrycznie mają DKZ, z dizli jedynie 2.0 SDI ma zwykła sprzęgło
co sądzicie o tym ogłoszeniu?
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... Bl7fr.html
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... Bl7fr.html
- doggie
- V.I.P.