[Mk4] Manetka FIS nie działa prawidłowo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf IV 1.9 TDI 2003r Pacyfic
- Silnik: ASZ
[Mk4] Manetka FIS nie działa prawidłowo
Witam wszystkich!
Niedawno stałem się posiadaczem golfa 4 z 1/2 fisa. Od początku działał tylko dolny przycisk manetki. Górny i reset nie reagowały wgl. Myślałem że problem leży po stronie manetki, wczoraj dostałem od kolegi 2 manetkę więc zabrałem się za wymianę. Po złożeniu wszystkiego i odpaleniu okazało się że dalej działa tylko ten jeden dolny przycisk... Czy ktoś miał podobny problem? Prosze o jakieś rady.
Niedawno stałem się posiadaczem golfa 4 z 1/2 fisa. Od początku działał tylko dolny przycisk manetki. Górny i reset nie reagowały wgl. Myślałem że problem leży po stronie manetki, wczoraj dostałem od kolegi 2 manetkę więc zabrałem się za wymianę. Po złożeniu wszystkiego i odpaleniu okazało się że dalej działa tylko ten jeden dolny przycisk... Czy ktoś miał podobny problem? Prosze o jakieś rady.
Re: [Mk4] Manetka FIS nie działa prawidłowo
W takim razie do sprawdzenia wiązka idąca od manetki do licznika.
Manetka PIN 1 - wtyczka zielona licznika PIN 24
Manetka PIN 2 - wtyczka zielona licznika PIN 23
Manetka PIN 4 - wtyczka zielona licznika PIN 25
Na początek sprawdź, czy masz w ogóle zajęte te PINy. Może ktoś dokładał FIS i podłączył tylko jedną funkcję.
Manetka PIN 1 - wtyczka zielona licznika PIN 24
Manetka PIN 2 - wtyczka zielona licznika PIN 23
Manetka PIN 4 - wtyczka zielona licznika PIN 25
Na początek sprawdź, czy masz w ogóle zajęte te PINy. Może ktoś dokładał FIS i podłączył tylko jedną funkcję.
-
- Nowicjusz
Myślę że FIS był w oryginale wersja wyposażenia highline. Zauważyłem niedawno że ja przejechałem się po dziurach to zaczął trybić przycisk reset , ale po jakimś czasie przestał działać..
-
- Nowicjusz
Edit:
Sprawdziłem miernikiem piny które mi wskazales i na wszystkich jest przejście. Czy może to być w takim razie wina licznika?
Sprawdziłem miernikiem piny które mi wskazales i na wszystkich jest przejście. Czy może to być w takim razie wina licznika?
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH
Jezeli pojawia sie napiecie na pinach podczas wciskanie to tylko moze byc to wina licznika. Moze jakies zimne luty, chodz w to wątpie.
-
- Nowicjusz
Sprawdziłem również na samej manetce podczas wciskania i jest przejście. Później z ciekawości podłączyłem licznik od kolegi i wszystkie przyciski zaczęły działać. Więc miałeś rację wina leży po stronie licznika. Wychodzi na to że trzeba się wziąć za szukanie nowego licznika. Dobry czas na przejście na IMMO 3 . A orientujesz się może od którego roku poducha i abs szły po CAN? mój gofer jest z 16.08.2000r.
-
- Nowicjusz
Licznik 1J0 920 821 B więc po CAN tylko że z IMMO 2. Tylko teraz jak to będzie z air bag i abs?
-
- Ma gadane
Ja u siebie posiadam tylko ABS na CAN (golf z 1998). Podłączyłem sobie licznik 3B0 920 849 z passata i wgrałem soft z golfa. Na początku swieciła sie kontrolka airbag, ale gdy przekodowałem can na 00002 zgasła. Dodatkowo sprawdziłem czy ta kontrolka umarła na amen i okazało sie ze działa po odłączeniu poduszki.
Na 100 % masz abs na CAN, z poduszkami cięzko powiedziec.
Na 100 % masz abs na CAN, z poduszkami cięzko powiedziec.
-
- Nowicjusz
Czyli ok z ABS nie będzie problemu. Właśnie a montując licznik z passata potrzebna jest obudowa od gofera z full fisem czy da się ogarnąć na obudowie od 1/2 fis?
-
- Ma gadane
To jest taka sama obudowa, nie wazne czy bez fis, 1/2 fis, full fis.