1.4 16v klekotanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.4 16v klekotanie
Po zalaniu castrola 5w30(pierwsza wymiana po zakupie) auto zaczęło stukać/klekotać jak na filmie. Jeżdżę już tak prawie pół roku i ten dźwięk jest cały czas taki sam.
Ponoć to popychacze, bo cichnie przekraczając 2000 rpm, ale nie mam pewności. Ktoś coś?
Planuje teraz zrobić płukankę i zalać lm/amsoil 5w40.
Zapomniałem dodać, że nie bierze w ogóle oleju.
Ponoć to popychacze, bo cichnie przekraczając 2000 rpm, ale nie mam pewności. Ktoś coś?
Planuje teraz zrobić płukankę i zalać lm/amsoil 5w40.
Zapomniałem dodać, że nie bierze w ogóle oleju.
Re: 1.4 16v klekotanie
Lepiej poczytaj/obejrzyj filmiki o stukających tłokach i kiepskim ciśnieniu oleju wskutek wytartych wałków rozrządu. Owszem popychacze też mogą być już miękkie ale wtedy to stukałyby raczej cały czas.
Tłoki stukają fabrycznie i podobno nic się z tym nie robi. Na ciepłym też klekocze tylko mniej.
Wałki? Czyli muszę zmierzyć ciśnienie oleju w głowicy i bloku?
Mechanik mi mówił, że klepią popychacze, ale mnie to już zaczyna irytować. Jak po zmianie oleju nic się nie stanie to chyba zajrzę do głowicy. Liczyłem, że może ktoś miał podobny przypadek.
Wałki? Czyli muszę zmierzyć ciśnienie oleju w głowicy i bloku?
Mechanik mi mówił, że klepią popychacze, ale mnie to już zaczyna irytować. Jak po zmianie oleju nic się nie stanie to chyba zajrzę do głowicy. Liczyłem, że może ktoś miał podobny przypadek.
-
- Gadatliwa bestia
Moim zdaniem to popychacze .U mnie klepie tlok i dzwiek jest inny - klepie na wolnych obrotach i przy dodawaniu gazu - gdy silnik schodzi z obrotow cichnie. No i mocno nagrzany chodzi ciszej bo tloki troche puchna. Popychacze mam zmienione, bo to bylo pierwszym podejrzanym i dzwiek sie nie zmienil. Chodzi Ci ten 1.4 jak 1.9 TDI na pompkach
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Powiedzmy, że to popychacze. Jeżdżę tak pół roku i nic się nie dzieje, mam się bać?
Taa, z tym tdi często słyszę
Taa, z tym tdi często słyszę
-
- Gadatliwa bestia
Rozrzad robiles? Bo jesli masz do roboty to wtedy przy okazji zrobic.Mozesz zmierzyc cisnienie oleju dla pewnosci w jakim stanie pompa oleju.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Rozrząd był robiony przed zakupem. Płukanka + dobry olej, jak nie pomoże to ciśnienie oleju i lecimy dalej.
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Dolej wyciszacza zaworów od Liqui Moly. Hodrostossel Aditiv - tak chyba piszę się
Chyba https://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Wyciszacz-popychaczy/3
Zawory ok, bo jak depne na 4 to nic nie słychać, klepie tylko na wolnych. Ogólnie dużo się naczytałem o tych silnikach i prawdopodobnie, to wada fabryczna(niskie ciśnienie w głowicy), po prostu słabe smarowanie, przy większych rpm wzrasta ciśnienie i jest ok.
Zawory ok, bo jak depne na 4 to nic nie słychać, klepie tylko na wolnych. Ogólnie dużo się naczytałem o tych silnikach i prawdopodobnie, to wada fabryczna(niskie ciśnienie w głowicy), po prostu słabe smarowanie, przy większych rpm wzrasta ciśnienie i jest ok.