[mk4] Ubywający płyn chłodniczy Golf 4 1.9tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[mk4] Ubywający płyn chłodniczy Golf 4 1.9tdi
Witam jakiś czas temu zapaliła mi się kontrolka od braku płynu chłodniczego, dolałem go i przez jakies 4tys. km było okej, niedawno znowu się zapaliła ale z racji że jest już ciepło a nie chciałem narazie oddawac auta do mechanika i dodawac sobie kosztów zalalem wodę i tak w ciągu najbliższych 2 dni z cztery razy bo wody ubywało, zdarzało się tak że po nocy stania zbiorniczek okazywał się pusty, dzisiaj po dolaniu pełnego zbiornika i po delikatnym przegonieniu golfa praktycznie caly czas 120-140km/h przy wyprzedzaniu obroty same podskoczyły z 2,5tys do 3tys, i dzięki temu zauważyłem że silnik mi się gotuję ( nie było żadnej kontrolki ani nic) więc natychmiast się zatrzymałem i wyłączyłem silnik, po ostygnięciu sprawdzilem stan płynu (teraz wody ) i zbiorniczek okazał się pusty, dodatkowo spod samochodu aż się lało, była kałuża, stwierdziłem że wyciek jest gdzieś obok intercoolera z prawej strony a przynajmniej z tamtych okolic kapało, oraz gdzieś w połowie auta skraplało się po podwoziu. Dodam że czasami odcina mi turbine przy wysokich obrotach. czy może mieć to coś mieć z tym wspólnego? i co może być przyczyną wycieku? dodam że pod samym zbiorniczkiem też widać że wszystko jest mokre (tyle ile jestem w stanie zobaczyć z góry). a samochód dopiero niedługo pójdzie do mechanika bo czekam na wypłatę hehe. może ktoś miał podobnie i będzie wiedział o co chodzi z góry dzięki za pomoc
-
- Mały gagatek
- Auto: MK4-V50-KIA-VITO-BMW
- Silnik: BFQ
[mk4] Re: Ubywający płyn chłodniczy Golf 4 1.9tdi
Raczej sam musisz znaleźć wyciek , no jak mamy na odległość pokazać z kąd się leje
ja tak miałem jak mi chłodnica od spodu zgniła... w zimę ubytki były ale minimalne, ale jak się ciepło zrobiło to leciało jak z konewki... zwal zderzak to będziesz widział skąd się leje, jeżeli to od chłodnicy jest wyciek...
-
- Nowicjusz
chodziło mi raczej o nakierowanie mnie gdzie go dokładniej szukać, oraz czy to nic poważniejszego jak np uszczelka pod głowicą bo podobno są takie objawy że płyn ubywa jednak samochód nie pali oleju nie kopciu pracuje równo nic się z nim nie dzieje
podnieś auto na lewarku i się połóż pod nie i zobacz czy nie masz od spodu zgnitej chłodnicy... ewentualnie podłóż karton pod auto, odpal je i niech sobie chodzi, może się wyciek pojawi to na kartonie będziesz widział w którym miejscu kapie... ale tak czy siak bez oględzin z twojej strony się nie obejdzie, ewentualnie mechanika...
-
- Nowicjusz
Panowie od ostatniego czasu płynu nie ubywało (jeździłem głównie po mieście bez piłowania silnika) a dzisiaj jak otworzyłem zbiorniczek to przybyło wody coraz lepsze cyrki się dzieją