[mk2] Problem - kopci z rury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- M@rtin
- Gadatliwa bestia
- Auto: A6 C5
- Silnik: 2.4
- Kontakt:
[mk2] Problem - kopci z rury
Potrzebuje informacji. Mianowicie w moim GT jak mu przygazuję to z rury wydobywa się siwy dym - wygląda na to jakby spalał olej. Ciągle czuć z tyłu ten spalony olej. Byłem na diagnostyce i powiedział mi, że może być coś nie tak z aparatem zapłonowym lub z rorządem. Nie wiem juz sam co moze być przyczyną. Myślałem o uszczelniaczach zaworów, ale mi powiedział że najpierw grzebać w aparacie zapłonowym. Auto ma "kopa", nic sie nie muli, odpala normalnie,silnik działa OK stan oleju tyle ile powinno być - normalnie spala ile powinien. Co moze byc przyczyną? Szukałem na forum informacji, ale na ten temat nic nie znalazłem co by dotyczyło aparatu.
PozdraVWiam
M@rtin
PozdraVWiam
M@rtin
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Siwy dym nie oznacza nic niepokojacego, w naszym klimacie o tej porze jest tyle wilgoci w powietrzu ze nie ma sily zeby z rury nie leciala para wodna. Jest to calkowicie normalnie i nie niebezpieczne zjawisko. W dodatku jesli nie ubywa ci plynow i auto chodzi git to nie masz zadnych powodow do zmartwien.
- M@rtin
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie wiem, nie patrzyłem - sprawdzę.Pinhead pisze:A nie masz bąbelków w płynie chłodniczym po przygazowaniu ?
[ Dodano: Wto Paź 17, 2006 20:26 ]
Myślę, że tu będzie tkwił problem kopcenia, nie wiem już sam.Pinhead pisze:Na niebiesko to pali olej czyli pierścienie lub uszczelniacze (lub i jedno i drugie).
[ Dodano: Wto Paź 17, 2006 20:27 ]
Śmierdzibomberxl pisze:A czy śmierdzi olejem?
[ Dodano: Wto Paź 17, 2006 20:30 ]
Para wodna parą wodną, ale pojawia się ten siwy, charakterystyczny dym.KamilW pisze:Siwy dym nie oznacza nic niepokojacego, w naszym klimacie o tej porze jest tyle wilgoci w powietrzu ze nie ma sily zeby z rury nie leciala para wodna.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
sa trzy rodzaje dymow:M@rtin pisze:ale pojawia się ten siwy, charakterystyczny dym
- niebieski
- czarny
- bialy
co ty rozumiesz pod pojeciem siwy? Smierdziec kazdy bedzie bo to sa spaliny a nie dezodorant.
Niebieski jest przy pierscieniach i uszczelniaczach
Czarny przy bogatej mieszance
Bialy juz wiesz...
wiec sprecyzuj co to znaczy siwy? bo to pojecie wzgledne...
- M@rtin
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ale auto ma moc. Czy pierścienie nie grają w tym przypadku roli??bomberxl pisze:To niestety chyba będzie po mojemy będzie-pierścienie.
[ Dodano: Wto Paź 17, 2006 20:43 ]
Rodzaj siwego dymu jest taki jak jedzie stary jelcz, kamaz, star. Czarny dym się nie wydobywa, także byłbym skłonny w stronę tego niebieskiego - czyli pierścienie i uszczelniacze.KamilW pisze:co ty rozumiesz pod pojeciem siwy?
Niebieski jest przy pierscieniach i uszczelniaczach
Czarny przy bogatej mieszance
Bialy juz wiesz...
wiec sprecyzuj co to znaczy siwy? bo to pojecie wzgledne...