1.4 TSI CZCA - Dziwne podbicie obrotów przy puszczaniu sprzęgła.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
1.4 TSI CZCA - Dziwne podbicie obrotów przy puszczaniu sprzęgła.
Witam, od niedawna posiadam golfa 7 1.4 tsi 125 KM o oznaczeniu CZCA. Podczas ruszania, puszczaniu sprzęgła następuje dziwne podbicie obrotów które praktycznie zawsze skutkuje szarpnięciem lub startem na kangura. Podbicie obrotów przy ruszaniu trwa około sekundy a później spadają. Nawet gdy trzymam sztywno pedał gazu oraz sprzęgła to następuje to podbicie obrotów. Jeżdżę różnymi autami i jeszcze nie miałem takich problemów żeby nie opanować sprzęgła danego samochodu, w tym przypadku już nie wiem jak mam panować tym sprzęgłem i gazem żeby zniwelować to szarpanie. Ruszanie w korku to dla mnie katorga. Czy u was też występuje takie zjawisko ? Pozdrawiam.
-
- Nowicjusz
- Auto: Mk 7 variant 1.4 white 2013
- Silnik: chpa
Re: 1.4 TSI CZCA - Dziwne podbicie obrotów przy puszczaniu sprzęgła.
też tak mam i normalnie się jeździ
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
niestety powszechny "problem - cecha" golfa VII. Są już całe tematy o tym. Jedna osoba nawet pisała, że wgrali jej nowy soft do silnika który zniwelował problem, ale za to spalanie drastycznie wzrosło. Jeśli chodzi o radzenie sobie z tym to ja opanowałem 2 sposoby. Jeśli tylko potrzebuję toczyć się, delikatnie podjeżdżać to nawet nie używam gazu, puszczam sprzęgło, sterownik sam dodaje gazu i nie szarpie. Jeśli natomiast mam ruszać dynamiczniej to, paradoksalnie, większe dodanie gazu powoduje brak kangura. Dziwne jest to, że moja żona wsiadając do mojego auta mówi że nie wie o czym ja mówię, próbując opisać jej to zjawisko, wsiada i jedzie bez kangurów... Sama jeździ polo 2016 z silnikiem 1,2 tsi 90KM, ja wsiadając do jej auta takich problemów nie mam, widać to domena 1,4.
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
Dzięki za odpowiedzi Oczywiście nie omieszkałem podjechać do ASO. Łudziłem się że coś zdziałam, ale wyszło jak zawsze. Pan twierdzi że jest "wspomaganie kierowcy" i nic się nie da z tym zrobić, wręcz że to tak ma być. Generalnie "czytał" regułki producenta. Sugerowałem podłączenie komputera i sprawdzenie oprogramowania ale twierdził że nic to nie da. Podpierając się słowami kolegi @flo89 że w silniku 1.2 to nie występuje to oznajmił mi że nie wszystkie silnik to "wspomaganie" posiadają i bla bla bla... I oczywiście ładnie podziękował za rozmowę
- Lation
- Nowicjusz
- Auto: Golf Mk7 1,4 TSI
- Silnik: CXSA
Mi w sierpniu przeładowali soft na tę okoliczność. Z początku miałem wrażenie, że jest lepiej ale po dłuższym czasie stwierdzam, że nic się nie zmieniło. W moim przypadku zauważyłem, że szarpanie jest wyraźnie silniejsze na zimnym silniku. Jak kolego Flo89 napisał, szarpania nie ma podczas ruszania bez gazu.
Podczas przeglądu zażyczyłem sobie sprawdzenia dostępności aktualizacji. Była dostępna poprawka sterownika silnika, na własne życzenie sterownik został zaktualizowany. Po aktualizacji w moim przypadku znacznie poprawiła się sytuacja z kangurem, nie jest idealnie ale moim zdaniem jest dużo lepiej. Pacjent to 1.4 TSI CZCA. Koszt takiej imprezy to 130 zł brutto w Inter Porsche Tarnów.
Dziwne, jeżdżę już miesiąc i widzę wyraźną poprawę. Może ta różnica jest spowodowane innym silnikiem.Lation pisze: ↑pn lis 25, 2019 22:40Mi w sierpniu przeładowali soft na tę okoliczność. Z początku miałem wrażenie, że jest lepiej ale po dłuższym czasie stwierdzam, że nic się nie zmieniło. W moim przypadku zauważyłem, że szarpanie jest wyraźnie silniejsze na zimnym silniku. Jak kolego Flo89 napisał, szarpania nie ma podczas ruszania bez gazu.
Podczas przeglądu zażyczyłem sobie sprawdzenia dostępności aktualizacji. Była dostępna poprawka sterownika silnika, na własne życzenie sterownik został zaktualizowany. Po aktualizacji w moim przypadku znacznie poprawiła się sytuacja z kangurem, nie jest idealnie ale moim zdaniem jest dużo lepiej. Pacjent to 1.4 TSI CZCA. Koszt takiej imprezy to 130 zł brutto w Inter Porsche Tarnów.
Dziwne, jeżdżę już miesiąc i widzę wyraźną poprawę. Może ta różnica jest spowodowane innym silnikiem.Lation pisze: ↑pn lis 25, 2019 22:40Mi w sierpniu przeładowali soft na tę okoliczność. Z początku miałem wrażenie, że jest lepiej ale po dłuższym czasie stwierdzam, że nic się nie zmieniło. W moim przypadku zauważyłem, że szarpanie jest wyraźnie silniejsze na zimnym silniku. Jak kolego Flo89 napisał, szarpania nie ma podczas ruszania bez gazu.
- flo89
- Użytkownik
VW zdiagnozował wadę fabryczną ale tylko w 1.5, podczas gdy my w 1.4 mamy to samo
https://www.motofakty.pl/artykul/silnik ... yczna.html
https://www.motofakty.pl/artykul/silnik ... yczna.html
Ten problem nadal u Was występuje? Dotyczy on też silnika 1.4 TSI 150 km?
Ja również posiadam silnik 1.4 TSI CZCA i mam taką samą dolegliwość. Byłem w ASO, teoretycznie zostało zaktualizowane oprogramowanie ale nic się nie poprawiło. Zauważyłem że jak jest poniżej 0*C i są odrobinę wyższe obroty biegu jałowego silnika to rusza płynniej. Próbowałem VCDS zwiększyć obroty silnika ale chyba już w tym silniku się nie da bo robiłem zgodnie z instrukcją np MK6 i nie ma takiej funkcji w MK7 :/
Dzisiaj zrobiłem mały test. Odłączyłem wtyczkę z czujnikami położenia pedału sprzęgła i tak jak się spodziewałem samochód rusza płynnie.
Niestety mam już bardzo mocno zużyte sprzęgło i bierze przy samej górze ale jeszcze się nie ślizga.
Czy w waszym przypadku brak możliwości płynnego ruszania też ma związek z zużytym sprzęgłem ?
Niestety mam już bardzo mocno zużyte sprzęgło i bierze przy samej górze ale jeszcze się nie ślizga.
Czy w waszym przypadku brak możliwości płynnego ruszania też ma związek z zużytym sprzęgłem ?
- flo89
- Użytkownik
U mnie jest tak od nowości, więc wykluczam zużycie sprzęgła
czy ten objaw dotyczy wszystkich odmian mocy silników 1.4 TSI ?
Jeśli macie takie objawy podzielcie się jaką macie moc silnika ?
Interesuje mnie również w którym momencie ( na jakiej wysokości ) bierze wam sprzęgło u osób których dotyczy ta usterka i tych osób u których nie występuje ten objaw ?
Jeśli macie takie objawy podzielcie się jaką macie moc silnika ?
Interesuje mnie również w którym momencie ( na jakiej wysokości ) bierze wam sprzęgło u osób których dotyczy ta usterka i tych osób u których nie występuje ten objaw ?
Potwierdzam, u mnie tez od wyjazdu z salonu sprzęgło bierze wysoko - na samej górze.
Do do "kangurka", to po ok. trzech latach jeżdżenia tym samochodem opanowałem trudną sztukę operowania pedałami tak, żeby jechać płynnie.
Do do "kangurka", to po ok. trzech latach jeżdżenia tym samochodem opanowałem trudną sztukę operowania pedałami tak, żeby jechać płynnie.