Golf VII Variant vs Octavia kombi
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Golf VII Variant vs Octavia kombi
Witam,
te dwa samochody chodzą mi po głowie (1,4TSI). Nie miałem jeszcze okazji zapoznać się na żywo z żadnym z nich lecz chciałbym poznać na pewno waszą opinie. Zwłaszcza osób które użytkują jeden z wymienionych.
Golf - moim zdaniem ładniejszy design, mówi się, że wykończenie przewyższające kuzyna w czeskiej skórze.
Octavia - znacznie większy bagażnik. Mniejsza dbałość o wykończenie środka.
Silnik i duża cześć podzespołów identycznych w obydwu samochodach.
Jak to się ma do cen na rynku wtórnym? Duży przeskok cenowy? Czy Skoda gorzej trzyma cenę? Na rynku pierwotnym samochody o porównywalnej cenie.
Dlaczego słyszy się, że dużo więcej osób ,wybiera/wybrałoby Octavie? Tańsza w eksploatacji? Tańsze części? Jeśli podzespoły takie same to chyba nie?
Jeśli temat podobny już był to proszę o link i skasowanie powyższego. Szukałem ale nie znalazłem.
te dwa samochody chodzą mi po głowie (1,4TSI). Nie miałem jeszcze okazji zapoznać się na żywo z żadnym z nich lecz chciałbym poznać na pewno waszą opinie. Zwłaszcza osób które użytkują jeden z wymienionych.
Golf - moim zdaniem ładniejszy design, mówi się, że wykończenie przewyższające kuzyna w czeskiej skórze.
Octavia - znacznie większy bagażnik. Mniejsza dbałość o wykończenie środka.
Silnik i duża cześć podzespołów identycznych w obydwu samochodach.
Jak to się ma do cen na rynku wtórnym? Duży przeskok cenowy? Czy Skoda gorzej trzyma cenę? Na rynku pierwotnym samochody o porównywalnej cenie.
Dlaczego słyszy się, że dużo więcej osób ,wybiera/wybrałoby Octavie? Tańsza w eksploatacji? Tańsze części? Jeśli podzespoły takie same to chyba nie?
Jeśli temat podobny już był to proszę o link i skasowanie powyższego. Szukałem ale nie znalazłem.
Re: Golf VII Variant vs Octavia kombi
Serio? wg producenta Golfa ma 605 l a Octavia 610...
Octavia jest tańsza więc łatwiej kupić coś młodszego i w fajnej opcji. Ale odstaje wykończeniem od Golfa, ma to być po prostu tania alternatywa. Masz jeszcze Seata Leona w kombi.
To chyba musi cię głowa boleć.. Nie ma lecz.. Wsiądź do jednego i drugiego zrób nimi kilkadziesiąt km zobaczysz, poczujesz różnicę...
Pastusiak: wiem, ze mam jeszcze Leona ale jakoś buda mnie nie przekonuje więc nawet się nie skupiam na nim.
Czy Golf będzie bardziej nafaszerowany elektroniką co będzie przekładać się na większą ewentualną awaryjność i droższą eksploatacje?
Dreyfus: pisząc, że boli mnie głowa chcesz powiedzieć, że robię błąd chcąc kupić któryś z tych samochodów? Mógłbyś rozwinąć myśl?
Czy Golf będzie bardziej nafaszerowany elektroniką co będzie przekładać się na większą ewentualną awaryjność i droższą eksploatacje?
Dreyfus: pisząc, że boli mnie głowa chcesz powiedzieć, że robię błąd chcąc kupić któryś z tych samochodów? Mógłbyś rozwinąć myśl?
Nie, po prostu jak mnie by auta po głowie jeździły to też by mnie bolała xD przyjedź się tymi autami wtedy pogadamy.
Zauważyłeś może np tutaj na forum żeby ludzie bardzie skarżyli się na większą awaryjność któregoś z nich?
Za dużo postów i czytania dlatego pytam kogoś kto na co dzień w tym siedzi. Nie bądź samocubem i podziel się wiedzą! :- )
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Nie ma różnicy, wszystkie (golf Leon Oktawia) są tak samo nafaszerowane
- kwadrat
- Forum Master
- Auto: 2x Golf
- Silnik: 2x +
Ja bym to skwitował tak: jeżeli zależy ci najbardziej na miejscu, reszta nie jest ważna to Octavia. Jeżeli zależy ci na wszystkim, a miejsce nie ma aż takiego znaczenia-Golf.
Ja bym wybrał zdecydowanie Golfa-przede wszystkim na większą jakość wykończenia
Ja bym wybrał zdecydowanie Golfa-przede wszystkim na większą jakość wykończenia
Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest
Stosunek jakości jest tak znaczny, że warto dopłacać za golfa?
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "tak znaczny"? są auta dużo lepiej wykończone od Golfa np Volvo V40 albo Audi A3 8V, ale w VAG Skoda Octavia to jest budżetowa opcja, więc wybór należy do kupującego.