[mk4] Metaliczne stuki z okolic słupków i zamków drzwi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wojooo
- Ma gadane
- Auto: Golf 4 1.6
- Silnik: AKL
[mk4] Metaliczne stuki z okolic słupków i zamków drzwi
Witam. Od dłuższego czasu nie mogę uporać się z pewnym problemem. Ruszając z miejsca, hamując lub jadąc po nierównościach da się usłyszeć metaliczne stuki po obu stronach samochodu. Długo się im przysłuchiwałem i dochodzę do wniosku, że to że słupków środkowych lub gdzieś w okolicach zamków drzwi. Czytałem na różnych forach że to mogą być poluzowane zawiasy, szyny pod fotelami lub rolki pasów, ale sam już nie wiem za co się zabrać i jak tego szukać. Może ktoś już miał podobny problem w golfiku?
[mk4] Re: Metaliczne stuki z okolic słupków i zamków drzwi
Otwórz delikatnie drzwi tak aby zaparły się o uszczelkę i poruszaj nimi góra dół. Spójrz na ten haczyk na słupku czy nie jest już podcięty w miejscu gdzie blokuje się zapadka zamka.
- wojooo
- Ma gadane
Byłem właśnie sprawdzić to o czym pisałeś. Zero dźwięków stuków. Haczyki na słupkach nie są podcięte ani starte. Pozostaje pewnie rozebrać słupek
- wojooo
- Ma gadane
Sprawdzałem fotele, próbowałem poruszać na różne strony, patrzyłem na szyny i wszystko wydaje się być okej, nie ma luzów. Wczoraj wymieniałem tapicerkę wszystkich drzwi i obadałem od środka czy coś mogliby stukać ale tam też odpada :/ chyba zostaje jedynie rozebrać słupki i rzucić okiem na rolki pasów
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
w ramach testu możesz jeszcze okleić rygle na słupkach taśmą...
- wojooo
- Ma gadane
Trochę odkopię temat, ale może komuś się przyda. Te metaliczne stuki słyszane przy hamowaniu i ruszaniu wydobywały się z zapadki zamka. Wypsikałem zapadki w prawych i lewych drzwiach wd40, poruszałem nimi i problem zniknął