[mk4] Climatronic chłodzi tylko na niskim nawiewie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Climatronic chłodzi tylko na niskim nawiewie
Witam,
jak w temacie (VW GOLF IV 1.9 TDI) klimatyzacja chłodzi mi tylko na jednej kresce nawiewu ewentualnie czasami na dwóch. Klima nabita, szczelna, brak błędów w komputerze . Czy miał ktoś może podobny problem? Czy jest jakiś sposób żeby wykluczyć klapy nawiewu, albo spr czy są ok?
jak w temacie (VW GOLF IV 1.9 TDI) klimatyzacja chłodzi mi tylko na jednej kresce nawiewu ewentualnie czasami na dwóch. Klima nabita, szczelna, brak błędów w komputerze . Czy miał ktoś może podobny problem? Czy jest jakiś sposób żeby wykluczyć klapy nawiewu, albo spr czy są ok?
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
- Auto: Bora
- Silnik: AQN
[mk4] Re: Climatronic chłodzi tylko na niskim nawiewie
Nastawy podstawowe zrobione?
The quieter you become, the more you are able to hear...
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
Świetnie, doprecyzuj jeszcze:
przestaje chłodzić bo..? kompresor się wyłącza, parownik nie wyrabia i ciepłe zaczyna dominować, sprawdzałeś cokolwiek poza błędami w komputerze?
Kompresor się włącza przy jednej kresce rurka robi się chłodniejsza (wentylatory działają ) . Chłodnica była wymieniana więc odpada . Z automatu jak nastawie większe obroty wydaję mi się jakby mieszało ciepłe powietrze z zimnym . Zastanawiam się czy to nie sprężarka albo zawór rozprężny, ale spr tego będzie znowu mnie kosztować 150zł za nabicie i nie wiadomo czy pomoże i tak w kółko ..
- vwarek
- Mistrz KieroVWnicy
Musisz podłączyć zegary podczas pracy klimatyzacji, będzie widać czy układ jest wydolny.
Nabijając układ to już powinien klimiarz obserwować zegary. Może tak być że albo kompresor ma bardzo niska wydajnosc- będzie widać na zegarach małą różnice ciśnień. Może być też zawór rozprężny cały czas w pozycji otwartej. Tak samo jak osuszacz zawalony i blokuje przez to przepływ gazu.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to