Różne masz możliwości np. pierwsza podłączyć konektorami na krótko, druga uciąć i założyć starą wtyczkę albo trzecia użyć starej odmy i połączyć customowo z kolektorem przy użyciu węży silikonowych, redukcji i taśmy samospajalnej.Graty w trakcie montażu. Niestety wtyczka od odmy nie pasuje do 036103464AH. Samą wtyczkę gdzieś dostanę? Ew. numer z etki wiązki.
Ja w kolektorze od GTI nie mam w ogóle wejścia na odme, więc podłączyłem ją do króćca najszerszego najpewniej od serwa z użyciem metody wyżej. EVAP do drugiego króćca i na szczęście przepustnica renault posiada swój króciec i tam właśnie podłączyłem serwo. Trzeba troche pokombinować, jak zostaje ci króciec to kupujesz specjalny kapturek na podciśnienia.
Aktualnie mój BCA jest w remoncie - słynny piston slap, witają nowe tłoki Nural, panewki King, głowica po obróbce i masa innych rzeczy a po remoncie wchodzi kolektor od BCB porównawczo i myśle, że lepiej sie sprawdzi przy średnich obrotach z uwagi na dłuższe kanały. Już mam nagwintowane M6 pod wkrętki od gazu, jeszcze wyrzeźbić zaślepkę EGR którego nie mam i spoko.
Przy swojej wypowiedzi pominąłem oczywistą aczkolwiek ważna kwestie IAT czyli temperatury dolotu. Przy puszce od 1.8t w budzie Golfa mamy szerokie możliwości doprowadzenia zimnego powietrza ze zderzaka np. z użyciem elastycznej karbowanej rury. Nawet gdy mamy ciśnienie atmosferyczne w dolocie przy odcinie to zbijanie temperatury ma sens. Odnośnie ciśnienia pamiętajmy jeszcze, że zapotrzebowanie silnika na powietrze rośnie wraz z obrotami, więc jak macie standardową niską odcinke 5700 obrotów w 1.4 to wtedy jeszcze może pokazać atmosferyczne a taki sam setup przy przesuniętej odcinie na np. 6500 już wejdzie w podciśnienie.Z średnicą to jest tak, że jeśli przy docelowym kolektorze ssącym przy przepustnicy na maxa otwartej silnik do końca obrotomierza jedzie na ciśnieniu atmosferycznym czyli takim jak pokazuje MAP na zgaszonym silniku to większa już nic nie da. Jeśli np. w AUSie czy BCB, MAP na wysokich obrotach z butem pokaże delikatne podciśnienie czyli ciśnienie mniejsze od atmosferycznego wtedy mamy gdzieś zwężkę w dolocie przed kolektorem czyli może to być przepustnica albo inny element dolotu. Silnik jest wtedy w stanie zaciągnąć więcej niż pozwala mu dolot. Pamiętajmy, że porównanie podciśnień możemy sobie robić na tym samym kolektorze, nie porównujemy podciśnienia na kolektorach o innej pojemności i przepływie. I tu dochodzimy do sedna - jeśli cały dolot idzie w atmosferycznym to jedyne co nam pozostaje to porting głowicy i/lub wymiana ssącego wałka rozrządu, tak żeby silnik na wysokich obrotach mógł zasysać więcej.
edit:
Najwęższy element w dolocie spowoduje, że zmiana kolektora, przepustnicy nic wam nie da dlatego zalecam zmiane na puszke 1.8t z custom rurami o odpowiedniej średnicy.
Temat w sekcji wtryski został zaktualizowany, teraz ma więcej sensu.
UWAGA WAŻNY TEMAT. To że wałki ssące są inne w 1.4 i 1.6 nie ulega wątpliwości - widać to w etce natomiast inny też jest numer głowicy i głowica od BCB jest też montowana w 1.4 101 BBZ oraz nowszych 1.4 80 np. BUD z golfa 5. Jak ktoś ma info na temat różnicy w głowicach pomiedzy 75 a 101-105 KM, szerokości kanałów to bardzo proszę o informację.