Chyba przy pomocy łomu ...Mi cała operacja łącznie z wyjęciem i wyczyszczeniem nagrzewnicy oraz parownika klimatyzacji zajęło weekend...
[mk4] Poprawienie wydajności klimy manualnej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Re: Poprawienie wydajności klimy manualnej
wyciągnięcie kombajnu to się zgodzę, że się schodzi, bo próbowałem i się poddałem ale będzie drugie podejście. Ale samo zwalenie deski to 15 minut roboty
zwalałem wiele razy deskę - w 15 minut nigdy mi się nie udało - może jakby połowy śrubek brakowało to by się człowiek w te 15 minut wyrobił
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
A co dopiero ktoś,kto jeszcze tego nie robił i robi to pierwszy raz?Nie mając żadnych pomocy z kolejnością demontażu i rozmieszczeniem śrubek znalezienie niektórych zajmie sporo więcej,albo skończy się połamaniem plastików np.śrubka schowka dostępna dopiero po wymontowaniu konsoli środkowej(podejrzewam,że w większości samochodów ten uchwyt jest wyłamany przez nie zachowanie kolejności demontażu lub wymontowanie schowka bez demontażu konsoli środkowej).
Kurczę wczoraj u siebie z nawiewów powyciągałem kawałki struchlalej gąbki, na razie wszystko działa, ale pewnie to kwestia czasu
Czy po zdjęciu deski można się do tych klapek dostać? Czy cała operacja wiąże się z demontażem całego ustrojstwa z nagrzewnicą, odłączeniem rurek klimy itd?
Czy po zdjęciu deski można się do tych klapek dostać? Czy cała operacja wiąże się z demontażem całego ustrojstwa z nagrzewnicą, odłączeniem rurek klimy itd?
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
jak zrzucisz deskę to z przodu ( tak jakby z tyłu za radiem) da się odkręcić plastik za którym są klapki
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
No to miałem to samo,przygotuj się na zrzucenie deski.Nagrzewnicy nie musisz wyjmować chociaż po dwudziestu latach zapewne przydało by się jej pożądane czyszczenie....mk4tdi pisze: ↑pt cze 19, 2020 08:21Kurczę wczoraj u siebie z nawiewów powyciągałem kawałki struchlalej gąbki, na razie wszystko działa, ale pewnie to kwestia czasu
[mk4] [mk4] Re: Poprawienie wydajności klimy manualnej
Nagrzewnica jakieś 7 lat temu była wymieniona na nową, ale to nie zmienia faktu że czeka mnie demontaż deski
Dobrze że chociaż można dostać się do klapek bez rozłączania wszystkiego
Dobrze że chociaż można dostać się do klapek bez rozłączania wszystkiego
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
- wojooo
- Ma gadane
- Auto: Golf 4 1.6
- Silnik: AKL
Guys, mój błąd. Ostatnio dowiedziałem się, że w ogóle nie mam klimy tylko zwyklły nawiew, nie byłem za bardzo obcykany w tych sprawach chyba będę musiał climatronica założyć
Fajnie, że znalazłam, odpowiedz na swoje pytanie w tym temacie. Mój problem polega natomiast na tym, że parujące szyby w czasie zimy utrudniają jazdę, a klima nie nadąża, dlatego szukam sposobu na jej ulepszenie.
Ostatnio zmieniony śr paź 14, 2020 14:50 przez pilas24, łącznie zmieniany 1 raz.
jak masz problem z szybami to nie zaszywaj linków do innych stron, tylko napisz o co chodzi - "poprawiłem Twój post "