Bez różnicy (prawie) jednak
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Akurat mogę napisać kilka zdań o kosztach użytkowania identycznych modeli, jeden z dieslem pod maską, drugi z LPG.
Do rzeczy - mam obecnie 2 Octavie I w domu. TDI AXR z 2010 roku, a nawet 2011, oraz z 2007 1.6 z LPG. Obie kombi, manual, przebieg bardzo podobny (TDI 313 tys. km, LPG ~270 tys. km) Obie z polskiej dystrybucji - diesel u mnie od nowości, LPG o około 4 lat i przebiegu nieco ponad 200 tys km. Moc na papierze identyczna (101-102KM). Obie używane podobnie (miasto 50%, autostrada 40% i drogi pozamiejskie około 10%). Roczne przebiegi obu oscylują obecnie wokół 15 tys. km.
I teraz koszty użytkowania:
Paliwo:
Diesel zużywa średnio 6.2 ON na każde 100 km, przy dość dynamicznej jeździe, co przy obecnych cenach daje koszt przejechania 100 km wynoszący 29,08 zł (4,69 zł za litr ON)
LPG zużywa 9.3 LPG + 1.6 Pb na każde 100 km, więc sumarycznie (przy cenie Pb95 = 4,74 zł i LPG = 2.09 zł) wychodzi 27.02 zł.
Jak widać oszczędzamy 2 zł na każdych 100 km, roczna oszczędność, w moim przypadku, jeżdżąc na LPG, to 300 zł.
Inne koszty stałe:
Ubezpieczenie OC: TDI - 310 zł (ze zniżką -150 zł), LPG 295 zł (również po zniżce 150 zł) - kolejne 15 zł rocznie na korzyść LPG
Przegląd: TDI: 99 zł, LPG: 163 zł - tym razem 64 zł na korzyść diesla
Serwis coroczny LPG (regulacja i wymiana filtrów) - 120 zł
No i najważniejsze, a może najciekawsze - koszty serwisu, awaryjność:
Nie liczę opon, wycieraczek, żarówek, filtrów, i innych zużywających się rzeczy, bo są identyczne (ok, filtr paliwa w dieslu jest droższy o jakieś 50 zł, wymieniam go co 30 tys. km, czyli co 2 lata w moim przypadku), wiec rocznie LPG zyskuje 25 zł.
Inne niespodziewane awarie z ostatnich 2 lat:
- diesel....hmm - nic jeśli chodzi u układ napędowy
- LPG - też w sumie niewiele było, ale było: świece zapłonowe + kable około 210 zł
- wymiana reduktora LPG 450 zł
- tłumik końcowy 150 zł
Daje to 760 zł w ciągu 2 lat, więc można założyć 380 zł rocznie.
Podsumowując koszty roczne na 100 km (paliwo + eksploatacja):
LPG: 34,47 zł/100km, TDI: 29,91 zł/100km
Niby więc diesel wypada korzystniej, ale też nie zapominam, że w przyszłości może wymagać wymiany dwumas, wtryskiwacze i turbina, więc tu koszty będą znaczące. Jednak póki co na to się nie zapowiada.
Jak więc widać, koszty użytkowania czy to diesla, czy LPG, są bardzo zbliżone. W zasadzie moje auta te różnią jedynie 3 czynniki:
- komfort akustyczny (tu plus dla LPG)
- dynamika (diesel miażdży LPG)
- kolor
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)