Golf 5 z silnikiem 2.0 FSI
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: Golf 5 z silnikiem 2.0 FSI
Raczej wymiana co 90 tys lub co 5 lat, ale masz tylko naklejkę a nie faktury z napraw, poza tym tak jak i olej, rozrząd robi się po zakupie i tyle, to jest żaden koszt w stosunku do zrypanego silnika.grzechotek pisze: ↑śr paź 07, 2020 12:59Jest naklejka, że był wymieniany przy 125 kkm, dnia 05.2016r. teraz ma 202kkm. Niby trzeba wymieniać co 60kkm i nie mam pojęcia czy był wymieniany po tym przebiegu.
Udało mi się załatwić wymianę na wtorek.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Stawiam na 7 lat lub 120 tys km i na to, że to była jego pierwsza wymiana na 125 tys km, od dawna już nie ma progu 90 tys km, poza tym od jakiegoś czasu VWAG nie określa czasowego terminu wymiany rozrządu a jedynie przebieg. U mnie w Tigu jest 210 tys km
Koledzy kupili superba i rapid w każdym mają wymianę oleju co 30 tysięcy i co z tego pytam odnośnie np rozrządu i tego co teraz napisałeś czyli braku czasu od wymiany do wymiany...
Generalnie CR miały początkowo 8 czy 10 lat i 180 tys. Zauważyli że są wytrzymałe i podciągnęli do 210 tys km. Wymieniłem kilka rozrządzie w cr i powiem że przelot 200 tys nie robi wrażenia na pasku. Śmiem twierdzić że częściej pompa kończy żywot jak pasek czy rolki.
A wymieniać się powinno nie wcześniej jak to co podaje producent. Chyba że są jakieś przypadki że dany silnik miewał problemy z przedwczesnym uszkodzeniem rozrządu.
A wymieniać się powinno nie wcześniej jak to co podaje producent. Chyba że są jakieś przypadki że dany silnik miewał problemy z przedwczesnym uszkodzeniem rozrządu.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- doggie
- V.I.P.
Po prostu podczas wizyt serwisowych pasek podlega oględzinom i może być wymieniony np. przy 150 kkm jeśli uznają taką potrzebę, 210kkm to maks przebieg ale nie min. Jeśli auta nie serwisujesz i nie dokonujesz oględzin paska to wymień wcześniej, ja będę wymieniał w przyszłym roku czyli po 5 latach i około 170 tys km
Ja co 13-15 tkm
Dla mnie to autor może nawet oleju nie wymieniać, po to producent dal interwał co 90 tys lub 5 lat jak ktoś mniej jeździ żeby nie czekać aż się zerwie, każdy normalny człowiek wie że jest pakiet startowy i olej czy rozrząd należy wymienić po zakupie chyba że kupuje się od Wojtka, czy Kuby auto i jest faktura że w zeszłym roku był wymieniany, 500 zł to jest nic w stosunku do iluś tys na naprawy silnika.
A pasek podlegający oględzinom to raczej ten od osprzętu a nie rozrządu... raczej żaden mechanik na takie coś nie pójdzie.
A pasek podlegający oględzinom to raczej ten od osprzętu a nie rozrządu... raczej żaden mechanik na takie coś nie pójdzie.
- doggie
- V.I.P.
Znowu chcesz być mądrzejszy, serwisuję w VW Plichta i taką informację przekazali.
Poza tym co 30 tys pasek rozrządu wraz z rolkami podlegają oględzinom, pisze o tym nawet Hans Etzold w książce "Sam naprawiam...", poczytaj sobie
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Dałem 23k. Do wnętrza praktycznie nie ma się do czego przyczepić, chyba że ktoś jest perfekcjonistą, wszystko działa. Co do zewnątrz to jak pisałem wcześniej nadkola były malowane, z czego prawe trochę jakby było źle skręcone (albo jakaś otarcie parkingowe) bo lekko odstaje. Poprzednim golfem 4 też prawą stroną otarłem się o drzwi od stodoły i też było lekko krzywo - także równowaga zachowana.
Na wymianę już jestem umówiony. Mechanik, który ma mi wymienić pasek oglądał go i powiedział, że jeszcze trochę nim km zrobię. Dużych oznak zużycie nie ma, widział gorsze i to po krótszym przebiegu.