Po 1 to u Ciebie wystarczy wgrać soft z wersji AUQ 180 konnej np Octavia RS/Leon, poza tym tuner jak zrobi dobrą mapę to będziesz miał 190+ koni a nie 180...chyba że lajtowy program.
A co do sprzęgła to zależy jak tuner dowali niutona i koksu gdzie koła będą mielić i w piku 1.1 bar to może szybko polecieć, ale jak wgrasz seryjny program z AUQ 180 konnego to przecież tam masz ten sam zestaw sprzęgła i wszystko będzie chodzić, problem tylko taki że nie przekroczysz 250 Nm a jednak niutonem auto się odpycha.
Co do momentu seryjne sprzęgło? hmm tak 300-320 Nm powinno dać radę więcej już raczej nie dźwignie i zacznie prędzej czy później wysiadać.
A turbo K03s swego czasu pompowało na 240-250 koni, ale to mówimy o zdrowej sprężarce bez pęknięć, ze zdrową gruszką a nie wyrobioną, silnik bez 5 dziur w dolocie itd..
zdrowa pompa paliwa itp..
Co do doboru momentu 235 Nm ma seryjna mapa fabryczna z wersji AUQ 180 konnej, tuner dołoży więcej ale liczy się zakres w jakim jest dostępny moment bo możesz mieć 300 Nm przez chwilę przy doładowaniu w piku 1 bar a potem wszystko leci na łeb...
Z drugiej strony moje doświadczenie takie lepiej więcej momentu niż mocy, mam AGU który długi czas latał na seryjnym osprzęcie i generował ok 177 koni za to pod 300 Nm i potrafiłem dotrzymywać kroku Audi S3 210 konnej, z uwagi na wagę i właśnie moment obrotowy. Bo masz np 180 koni ale przy 6500 za to masz niżej słabszy niuton np 235 który to napędza auto.
Więc jest różnica 180 koni i 235 Nm a np 177 koni i 290 Nm, tutaj przewaga będzie tego drugiego...
Oleju zmieniać nie trzeba 180 koni to nie 280
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
byle regularnie wymieniać wraz z filtrami no i oczywiście rozgrzewać auto przed katowaniem i korzystaniem z mocy. No chyba że masz zamiar na tor jechać to jakieś 5W50 można by poszukać
Czy coś musisz zmieniać? No nie wiadomo, sprawdzałeś na diagnostyce jak silnik działa? Mierzyłeś moc na hamowni? Żeby się nie okazało że z tych 150 masz 138 aktualnie
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Świece w jakim stanie? Czy w tej chwili nie ma problemu ze sprzęgłem? Bo jak już teraz np ślizga to wiadomo że chiptuning gdzie dojdzie moment obrotowy jeszcze dorzuci 5 groszy i już wtedy w ogóle będzie masakra
Reasumując konkretna diagnostyka mile widziana i weryfikacja stanu auta, silnika, logi dynamiczne itd..