mat06 pisze: ↑wt lis 16, 2021 11:34
Jak już jesteśmy w temacie hamulców, to w sumie ja też mam pytanie...
Jakiś czas temu założyłem komplet ATE. Wszystko wyczyszczone, nasmarowane, nowe prowadnice, blaszki. Zaciski też w miarę nowe, niedawno wymieniane, tłoczek chodzi bez żadnych problemów. Niestety hamulce piszczą przy delikatnym hamowaniu. Poza tym wszystko OK, nic się nie nagrzewa, klocki biorą całą powierzchnią tarczy.
Jedyne co zwróciło moją uwagę przy wymianie to to, że klocki luźno weszły w jarzma. Czy to może być odpowiedzialne za piszczenie i jarzma są już po prostu wyrobione, czy to jakaś wada klocków?
lekki luz w jarzmie skutkuje najczęściej stukami metalicznymi. Piszczeniem raczej rzadko. Skoro piszczą przy delikatnym hamowaniu, to znaczy że klocek wpada w wibracje. Więc albo nie masz tej maty antywibracyjnej na klocku (lub wkładałeś stary klocek ze zbitą już matą), albo jeśli klocek był bez maty to nie smarowałeś klocka preparatem do tego, albo masz klocek o krawędziach bez faz.
W sumie Volvo ma to świetnie rozwiązane, bo kupując nowe klocki, kupujesz je naniesionym już specjalnym klejem. Ściągasz tylko papierek zabezpieczający i zarówno tłoczek jak i sam zacisk siadają na klej. Powoduje to po pierwsze brak problemów z cofaniem się klocków, po drugie syf nie wchodzi między zacisk a klocek a po trzecie nie ma właśnie piszczenia (klocki dodatkowo Volvo ma zawsze fazowane). I żeby śmieszniej było, zestaw klocków kosztuje nie wiele więcej niż do przeciętnego VW gdzie trzeba jeszcze użyć past do montażu klocków. Jeden warunek, przy wymianie klocków, należy porządnie oczyścić klocek jak i zacisk ze starego kleju. Niestety najłatwiejsze to nie jest i trzeba to chwilę nacierać nitro. Ale w końcu schodzi.
deskjet pisze: ↑wt lis 16, 2021 12:02
Linka ręcznego odbija, zresztą tak jak pisałem nawet po naciśnięciu i puszczeniu hamulca nożnego klocki trzymały, dopiero uderzenie w zacisk luzowalo je, może nie do końca ale tarczą mogłem zakręcić. Po przełożeniu klocków jest poprawa.
Prowadnice oczyszczone. Tłoczek wyjąłem, oczyściłem benzyną ekstrakcyjną, środek wypłukałem płynem hamulcowym i złożyłem. Tłoczek nie ma wżerów.
Dziwi mnie fakt, że po przełożeniu klocków przytrzymuje ale dużo słabiej, a czasami wcale bo felga jest zimna jak i z prawej strony.
Mówisz że zamieniłeś klocek wewnętrzny z zewnętrznym. Były starte na płasko czy któryś był starty nierówno? Np. bardziej po krawędzi wewnętrznej i zewnętrznej? Bo jeśli nierówno starte, to nie dziwne że po zamianie masz wrażenie że lżej chodzi. Klocek po zamianie pracuje mniejszą powierzchnią, więc mniej blokuje (ale też i słabiej hamuje)
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/