Vwolf86 pisze: ↑pt kwie 22, 2022 09:55
Znalazłem schemat z Passata b5. Z czerwca 2001r. Zapinki pasa są zaznaczone piny 61 i 62. Wyłącznik airbagu pasażera, i tutaj jest can zaznaczony. Wygląda na to że pinologia jest ta sama w airbagu t75. Mało tego, nie ma tu zaznaczonego ani pinu t32/31 ani czujnika zajęcia siedzenia. Myślicie że działa to po sygnale otwarcia/zamknięcia drzwi pasażera?
no dobra, jedna zapinka jest pod 61 a druga pod 62. gdzie idzie dalej połączenie elektryczne od zapinki? Przeglądnij cały tor dla jednej zapinki a uzyskasz odpowiedź, jak to wysterować.
Wyłącznik airbagu może nie być kompletnie związany z tematem zapinki i zajętości siedzenia. Pamiętaj, że to samochód sprzed ponad 15 lat. Zupełnie inne przepisy odnośnie safety wtedy panowały. Wiele samochodów miało ostrzeżenie odnośnie potrzeby wyłączenia poduszki z przodu jak dzieciaka w foteliku wieziesz, ale w żaden sposób nie było to sprawdzane i tak może być też w tym przypadku.
Bardziej skupiłbym się tutaj na temacie zajętość fotela<-> zapinka pasa bo to powiązane być musi. Samo sprawdzanie otwarcia drzwi byłoby tutaj bez sensu bo jak stwierdzisz, czy przy odpalonym silniku ktoś nie otwarł drzwi i nie wrzucił tylko siatki z zakupami?
Nie wiem jak to w tamtych latach było rozwiązane bo się tym nigdy nie interesowałem, ale nasuwa mi się pytanie (taki mój pomysł na ten problem), czy temat kontroli zapinki pasów nie jest powiązany z tematem elektrycznych siedzeń z przodu ? Być może kontrola zajętości fotela występowała tylko przy pełnej elektryce obu foteli przednich?
Jeśli istniało by takie powiązanie, to wtedy zajęcie fotela
mogłoby być realizowane przez sam sterownik fotela i tylko info po CAN wysyłane do komfortu/licznika czy gdziekolwiek.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/