Ceny nieruchomości faktycznie zwariowały. Ale gdzieś mieszkać trzeba. Ja zmieniam właśnie mieszkanie na dom. Pół bańki kupa kasy. Ale u mnie za tyle ciężko kupić stan deweloperski, chyba że gdzieś daleko poza miastem na działce 5 ar i to bliźniak z sąsiadem. A nie mieszkam wcale w Warszawie, czy Krakowie. Ot, średniej wielkości miasto na południu... Fajny dom na ładnej działce, to pół banki razy dwa. I ludzie kupują... Ale to nie forum muratora, więc żeby się trzymać tematu, dwa zdania o tym jak wzrosły ceny aut. W 2016 roku, kupiłem z firmy farmaceutycznej 4,5 letnią Octavię 1, diesla, kombi, z naprawdę bogatym wyposażeniem, za 13300 zł. Fakt, przebieg po tych 4 latach był prawie 250 tys km. Dołożyłem w 6 lat 150 tys km przebiegu i obecnie mam oferty od znajomych za kwotę większą niż wydałem na auto 6 lat temu. Owszem, jest w idealnym stanie, wszystko działa, nic się w niej nie psuje, więc znajomi widzą jak jest i chętnie by taką kupili. Ale nie, nie - nie jest na sprzedaż. Za dobre auto. I dopóki UE nie obłoży jej, jako kopciucha, jakimiś niedorzecznymi podatkami, dopóty będą nią jeździł. A jak podatki wejdą, do zarejestruje ja w jakieś Albanii, albo innym kraju poza UE. No chyba, że UE już wtedy nie będzie...wesol pisze: ↑czw cze 23, 2022 18:22Pomyliłem się. Chodziło że może wołać o 100 tys zł więcej. Czyli teraz 650 tys zł za to auto.
Tak można domek jakiś za te pieniądze postawić. Też teraz buduję dom. Taki jednorodzinnych stawiamy z rodzicami jako inwestycja. Stan surowy już mam. Ja nam dom taki 40 letninrodzice taki 13 letni i teraz że oare złotych było odłożone i działka była to postawiliśmy taki domek 120 m2 plus piwnica i garaż. Za stan surowy wyszło nam narazie 220 tys zł.
Ale są ludzie co kupują takie auta za pół banki czemu nie jak się ma kasę.
***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Re: ***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Ja jeszcze mam pytanie w sprawie Peugeota 508. Szukam 2.0HDI 163KM w automacie, niestety obejrzałem już kilka sztuk i żaden nie nadawał się do kupna. Natomiast jest ładny, z fajnym wyposażeniem ale w manualu. W 508 skrzynie manualne są ok? Gdzieś słyszałem że niby czasem biegów trzeba szukać bo nie są tak precyzyjne jak np w autach grupy VAG?
ALH + 205 + chip
Mam właśnie manuala i biegi dobrze wskakują. Nie jest to może ideał ale nic nie haczy czy blokuje. U mnie delikatnie zaczynają być słyszalne łożyska na przekładni głównej a z tego co powiadają to jedyna bolączka tych skrzyń.
-
- Użytkownik
Ma ktoś jakieś info na temat silnika 2.0 BlueHDI 150KM? (Peugeot 308 2015r)
Interesują mnie też informacje o 2.2 HDI 204KM (Peugeot 508 2014r)
Interesują mnie też informacje o 2.2 HDI 204KM (Peugeot 508 2014r)
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Kolega ma w Mondeo. Musiał dorobić sobie obudowę egr bo miała mimropęknięcie i ubywało płynu. Standardowo pompa paliwa i wytarty wałek w miejscu uszczelniacza przez co lała mu się ropa ciurkiem. To dopadło go przy ponad 250 kkm więc ogólnie to jeździ w miarę bezawaryjnie.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Standard we wszystkich wersjach "blue" to padające układy SCR z adblue. Albo nowy za 4 tys zł + robocizna, albo regeneracja za 1 tys. zł + robocizna albo programowe wyłączenie - cena w zależności od tunera, od 400 do 1000 zł, ja płacilem 400 zł i problem mnie nie dotyczy
2.2 204 to już bi-turbo z wałkami wyrównoważającymi
2.2 204 to już bi-turbo z wałkami wyrównoważającymi
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Chyba w 2.2HDI 204KM była już jedna turbina chłodzona ciecządoggie pisze: 2.2 204 to już bi-turbo z wałkami wyrównoważającymi
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
-
- Użytkownik
A jak programowo się to wyłączy to wszystko potem hula jak trzeba i nie ma żadnych problemów?
Jeśli chodzi o 2.2hdi 204KM to chyba jednak jest tak jak kolega wyżej pisze, internet "mówi" że w 2010 r zrezygnowali z dwóch turbin. A jakby tak było to bać się tego silnika czy raczej nie?
Jeśli chodzi o 2.2hdi 204KM to chyba jednak jest tak jak kolega wyżej pisze, internet "mówi" że w 2010 r zrezygnowali z dwóch turbin. A jakby tak było to bać się tego silnika czy raczej nie?
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
- doggie
- V.I.P.
Możliwe, nie czytałem internetów, po prostu kiedyś w rodzinie miałem biturbo. Klapy wirowe stwarzają problemy.daniel.wwe pisze: ↑ndz lip 10, 2022 18:52Chyba w 2.2HDI 204KM była już jedna turbina chłodzona ciecządoggie pisze: 2.2 204 to już bi-turbo z wałkami wyrównoważającymi
Widzę że mowa tu o francuskich furach więc i ja zapytam. Silnik 2.0 HDI 140KM jest gorszy, bardziej awaryjny jak silnik 2.0 HDI 163KM? Większość chwali ten mocniejszy i podobno one nie tylko softem się różnią tylko coś tam konstrukcyjnie jest innego...
- doggie
- V.I.P.
Jeśli są różnice to subtelne, oba silniki godne polecenia
Bardzo dziękuję to można poszerzyć poszukiwania bo przeglądałem tylko ogłoszenia z silnikami 163KM ale sporo fajnych (przynajmniej na fotach) sztuk jest właśnie z 2.0 HDI 140KM
Przecież to ten sam silnik, różnica tylko w programie