Z tego co się orientowałem to nie do końca, inne turbo, inne wtryski
***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: ***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
No właśnie musi coś różnic te silniki poza programem, bo widzę że zdrowe 163KM po zrobieniu softa mają ok 200KM, a wersje 140KM po programie ok 170KM.
Więc pewnie jest tak jak kolega wyżej napisał, inne wtryski, turbo
Więc pewnie jest tak jak kolega wyżej napisał, inne wtryski, turbo
Patrzac tylko wizualnie na oba typy to widać pewne różnice.Przecież to ten sam silnik, różnica tylko w programie
Ten 140 Km stosowany masowo w fordach jest.
- daniel.wwe
- TDI PoweR
W Fordach (na pewno w Mondeo MK4 po lifcie) 2.0 140KM i 2.0 163KM to dokładnie te same silniki różniące się softem. Nawet obie mapy są wgrane w sterownik i za małe pieniądze można ze 140KM zrobić 163KM, a jak ktoś ogarnia to sam to zrobi.
Niestety Francuzi nie dali takiej możliwości, zarówno w Citroenie jak i Peugeocie silniki HDI 140 i 163KM różnią się, nie wiem czy konstrukcyjnie, ale na pewno osprzętem.
Niestety Francuzi nie dali takiej możliwości, zarówno w Citroenie jak i Peugeocie silniki HDI 140 i 163KM różnią się, nie wiem czy konstrukcyjnie, ale na pewno osprzętem.
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
Cześć
Panowie Seat Exeo 2.0TDI 143KM, co sądzicie o tym silniku?
Panowie Seat Exeo 2.0TDI 143KM, co sądzicie o tym silniku?
- doggie
- V.I.P.
Silnik jak silnik, miałem go w Audi A4 B8 FL z 2012 roku, oszczędny, jeśli po akcji dizelgate to mułowaty, trzeba przywrócić oryginalny soft a najlepiej zrobić chiptuning. Silniki z seri CJC mają problem z osiągnięciem wskazania na szafie optymalnej temperatury 90 st, notorycznie pokazuje zimą na szafie 70-80 st., wymieniłem trzy termostaty (dwa silnika i jeden S-tronic) i to samo, TTTM ale ogólnie raczej bezawaryjny silnik
Zastanawiałem się czy trapią go jakieś poważne bolączki. W takim razie trochę rozwiałes wątpliwości i można jechać furę oglądać
Faktycznie był cały czas niedogrzany czy tylko na zegarach nie łapał temperatury 90 stopni?
Faktycznie był cały czas niedogrzany czy tylko na zegarach nie łapał temperatury 90 stopni?
- doggie
- V.I.P.
VCDS wskazywał zimą przy ujemnych temperaturach w okolicach 70 st. C. Nikt nie potrafił dojść dlaczego. Najlepsze było to, że u kumpla w CJC było identycznie A na forum A4 byli też tacy, którzy nie mieli z tym problemu
Strasznie się niedogrzewaja te tdi nawet CR. Dużo tych rurek i rureczek, pompek, jakieś chłodniczki, wymienniki egr itp. Termostaty też przy temp 80 stopni się już otwierają. Nie te czasy co kiedyś.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Czyli przy obecnych temperaturach nie da się sprawdzić czy dany egzemplarz ma wadę niedogrzewania czy nie...
W Exeo Silnik 2.0 TDI 170KM to ten sam co 143KM różniący się tylko softem?
W Exeo Silnik 2.0 TDI 170KM to ten sam co 143KM różniący się tylko softem?
Fakt. Mój firmowy osioł podobnie. Dopiero doposażenie go w osłonę dolna silnika oraz pokrywę górną poprawiły znacznie osiąganie temperatur. Do pełni szczęścia i tak brakuje jeszcze maty pod maską ale... Wcześniej, fabrycznie, zimą miał problem ze złapaniem skali czasem i po 12km jazdy zaś chwilowe zgaszenie sprawiało iż po kilkunastu minutach postoju rozpoczynał "grzanie" na skali od nowa. A włącz mu jeszcze ogrzewanie na maxa coby szyby od środka nie parowały/szroniały to już w ogóle.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Użytkownik
Silnik 1.6 BlueHDI 120KM w Peugeocie 308 trapią te same problemy co 2.0 BlueHDI 150KM czyli po jakimś przebiegu problemy z dozowaniem AdBlue? Czy jeszcze coś trapi ten słabszy silnik?
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Tak właśnie myślałem co by tu zrobić by ciepła nie tracić. Egr mam powyłączane, webasta muszę zrobić coprawda ale one i tak działają poniżej +5 stopni co mnie denerwuje. M9zna grzałkę pct jeszcze dołożyć.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- doggie
- V.I.P.