Grg474 piszesz o podłączeniu w AXR - czyli silnik 1.9, a co z benzyną?
grg474 pisze: ↑pn lut 06, 2012 23:25
Teraz bawimy się w elektryków. Opis podłączenia przekaźników robię na podstawie sterownika silnika AXR - dlaczego tak dokładnie piszę na podstawie czego - ano - część sterowników ma sygnał załączania HI/LO wypuszczany innymi pinami (ECU na 80 pinów i na 121).
W przypadku silnika AXR sygnał
HI to pin 22 (kolor przewodu czarno/brązowy) a sygnał
LO to pin 21 (kolor przewodu czarno/niebieski). Dlaczego to tak dokładnie tłumacze - otóż zarówno w przypadku grzałek (świec na króćcu wody) jak i Z35
HI to 2 świece/2 grzałki (bezpiecznik i przekaźnik 60A) natomiast
LO to 1 świeca/1grzałka (bezpiecznik i przekaźnik 40A).
Przewód zasilający HI - bezpiecznik 60A a następnie przekaźnik musi mieć grubość 6mm w przypadku Z35 i 4mm w przypadku świec.
Przewód zasilający LO - bezpiecznik 40A a następnie przekaźnik musi mieć grubość 4mm w przypadku Z35 i 4mm w przypadku świec.
Cdn.
Patrzyłem w AutoData i diesle mają wszystkie piny, które można podłączyć, ale mój 1.6 16V BCB niestety nie. Masz może jakieś inne info? U mnie montuję akurat podgrzewacz z 1.9, bo mniej rozbierania, a jak będzie trzeba zdjąć deskę to przerobię na Z35. Chciałem to podłączyć jak w dieslu i chyba nie da rady, tylko ręczne sterowanie - tu bez problemu, ale zabezpieczenie warunków działania jest trochę problematyczne, a nie chcę, żeby zjadało prąd jak zapomnę wyłączyć - wiem, mogę założyć włącznik grzania szyby typu EHS, ale wtedy tracę możliwość sterowania HI/LO, na to pozwoli natomiast przerobienie panelu sterowania nawiewem i wstawienie manualnego przełącznika 0-1-2-3-4 (0- wyłącz, 1 włącz LO, 2 włącz HI, 3 - włącz HI+LO, a 4? 4 nic nie będzie robić
![grin :grin:](./images/smilies/grin.gif)
). Aby manualne sterowanie wprowadzić pozostaje mi jedynie wpakować czujnik NC zmieniający się powyżej 5st na NO (odwrotne działanie niż tego z klimy lub przekaźnik + ten z klimy), większy problem to czujnik temp płynu, bo muszę wiedzieć jak jest powyżej 60,70 lub 80 st. Teoretycznie może jakiś czujnik przy chłodnicy zamontować też +5st, ale to kiepskie raczej. Można założyć czujnik typu poziomu spryskiwaczy o ile chłodniczy przewodzi prąd i wtedy jak otworzy termostat to żeby nie działał podgrzewacz, ale to też nie w moim stylu, bo takie naciągane. Wolałbym dorwać taki czujnik NC poniżej 60st jakoś wstawić go przed wejściem do nagrzewnicy, aby sprawdzał czy jest temperatura odpowiednia - Np w króćcu, który dokupiłem do podgrzewacza. Masz jakiś pomysł? Gdzie mogę się wpiąć, żeby znaleźć +12v tylko podczas PRACUJĄCEGO silnika - sygnał +12 dla przekaźników, ale nie z bezpiecznika 43, bo tam jest po przekręceniu stacyjki.