Czy rozrusznik Valeo da sie zregenerowac?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy rozrusznik Valeo da sie zregenerowac?
Mam prawdopodobnie mały problem z rozrusznikiem silnik 1.6 tdi. Daja za mało obrotów na silnik (czasem odpali normalnie a czasem dluższy rozruch obroty lewdo ponad 200rpm) U mnie siedzi rozrusznik Valeo. mechanik chce go rozebrac, i zobaczyc i zregenerowac. czytałem na innym forum, że są to słabe rozruszniki i nie warto ich robić bo się niby rozsypują. Cos podpowiecie na temat rozrusznika valeo czy warto go ruszac czy wywalić i kupić bosha (cholernie drogi).
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Czy rozrusznik Valeo da sie zregenerowac?
Każdy można pytanie tylko co będzie do regeneracji lub wymiany. Nieraz to tylko słaby styk na przewodzie a innym razem to tulejki i wirnik trzeba regenerować. Zrobisz porządnie to i pochodzi kilka lat.
Bo chodzi o to, że pokazałem koesiowi na forum filmy na których podczas rozruchów (a pojawia się to sporadycznie zazwyczaj powyżej 12-14 stopni), pojawia się dłuższy rozruch tz. long crank. Poptrzyna na cisnienia paliwa i wsio ok. \kazał rozpiąć wtryski i kręci dość długo zanim osiągnie 270rpm i tyle. Przy podpiętych tryskach potrafi czasem kręcić 215rpm i pojawia się dłuższy rozruch oaż obroty wskocza około 300rpm i wówczas auto odpala. Dodał, że valeo robi kiepskiej jakości rozruszniki i aby tego nie regenerować i wstawić bosha. niestety to drogie rozwiązanie i stad pytanie do Was, bardzie mechanikowatych czy jak dam mechaniorowi to czy aby się nie może okazać, że będzie nieregenerowalny (wiadomo zależy co zauwazy i zaliczy do wymiany). Wspomniał, że w wielu golfach 7 które robił oprócz problemów z ciśnieniem paliwa, najczęstszą przyczyna long cranka jest właśnie rozrusznik valeo.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Raczej forum Tourana całe huczy od wielu lat że Valeo jest lepsze bo są z 11 zębami i 12 zębami a bosch jest 10 zębowy. W rozruszniku w środku za wiele rzeczy nie ma więc nie widzę problemu z regeneracja. Trzeba y sprawdzić ile kosztuje zestaw szczotkotrzymacza że szczotkami bo chyba już nikt nie wymienia samych szczotek. Pamiętać trzeba że rozrusznik to silnik podwójny, jakby dwa sniki w jednym dlatego na krzyż są są dwie pary szczotek czyli dwie plusowe i dwie minusowe. Wystarczy że jedna nie styka i mamy silnik z połowa mocy więc i obroty mniejsze.
Rozebrać rozrusznik, wymyć, nasmarować tulejki, przekładnie planetarna tylko nie rąk smarem nawalic tylko odrobinka smaru wymieszana z olejem i nie za dużo tego. Na szybkiego by sprawdzić to bym tylko po parę kropli oleju dał w tulejki i przekładnie. I przy testach bym kabel dał dodatkowy od plusa aku do śruby na rozruszniku taki nawet od rozruchu na kable.
Rozebrać rozrusznik, wymyć, nasmarować tulejki, przekładnie planetarna tylko nie rąk smarem nawalic tylko odrobinka smaru wymieszana z olejem i nie za dużo tego. Na szybkiego by sprawdzić to bym tylko po parę kropli oleju dał w tulejki i przekładnie. I przy testach bym kabel dał dodatkowy od plusa aku do śruby na rozruszniku taki nawet od rozruchu na kable.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
To mnie pocieszyłeś, bo już miałem mechanika odwołać. Z drugiej jednak strony te long cranki, pojawiające się znienacka motywują aby go przejrzeć. Przecież chyba szczotki nowe będą lepsze od tych które już najechały 180kkm? tak mi się wydaje.
Mają robić robotę. Czy nowe czy nie, to nieistotne jest. Poprostu się rozbiera rozrusznik i sprawdza. Czasem wystarczy go tylko przeserwisowac.
Poczytaj gdzieś w moim temacie jest numer z rozrusznikiem i chyba pisałem jaki tam pasuje.
Valeo przynajmniej na tamten czas było nieregenerowalne. To co w poprzednich rozrusznikach było z plastiku w valcu zrobili z gumy która spuchła i się porwała. Mamy duży zakład regeneracji z którym współpracujemy. Zawiozłem, rozebrali i zakomunikowali że nie da się bo nie ma absolutnie żadnych części zamiennych do tego - nawet oryginalnych valeo. Założyłem jakiś zamiennik rozrusznika (gdzieś mam pudełko chyba jeszcze) i działa do dzisiaj.
Valeo przynajmniej na tamten czas było nieregenerowalne. To co w poprzednich rozrusznikach było z plastiku w valcu zrobili z gumy która spuchła i się porwała. Mamy duży zakład regeneracji z którym współpracujemy. Zawiozłem, rozebrali i zakomunikowali że nie da się bo nie ma absolutnie żadnych części zamiennych do tego - nawet oryginalnych valeo. Założyłem jakiś zamiennik rozrusznika (gdzieś mam pudełko chyba jeszcze) i działa do dzisiaj.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Kupić uzywke i zapomnieć o temacie. Tyle tego jest i ceny normalne.