Benzyna 98 do 1.6?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wojooo
- Ma gadane
- Auto: Golf 4 1.6
- Silnik: AKL
Benzyna 98 do 1.6?
Witam. Temat wałkowany od dawna praktycznie na każdym forum samochodowym. Mam golfika 4 w benzynie 1.6 sr, odkąd go mam jeździłem na pb 95. Ostatnio naszło mnie by zalać go 98 i odczułem delikatną różnicę nie tylko w spalaniu, która sięga nawet do pół litra na 100km ale też w pracy silnika. Lepiej pracuje na tej wyższooktamowej benzynie i nie dusi go tak jak na 95. I tu moje pytanie:czy dłuższe korzystanie z 98 może wpłynąć na działanie tej jednostki? Czy są na tym forum posiadacze 1.6 sr którzy leją do niego 98?
Re: Benzyna 98 do 1.6?
Na wyższym oktanie będzie bardziej równo chodził. Będzie też nieco więcej go palił bo wysokoktanowe paliwo ma mniejszą kaloryczność czyli tak jakby do pieca zamiast węgla wrzucił drewno.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- szefol84
- Ma gadane
- Auto: VW Golf IV 1.6 16 V kombi
- Silnik: ATN
Ja swojego ATN zalewam 95 a raz na 3 tankowania wlewam 98.
Na 98 faktycznie można odczuć delikatną różnicę w spalaniu jak i zachowaniu silnika, jednak spotkałem się z opinią iż ciągłe zalewanie silnika wysokooktanową benzyną wysusza go, cokolwiek to znaczy.
Z silnikiem jak dotąd problemów nie mam.
Na 98 faktycznie można odczuć delikatną różnicę w spalaniu jak i zachowaniu silnika, jednak spotkałem się z opinią iż ciągłe zalewanie silnika wysokooktanową benzyną wysusza go, cokolwiek to znaczy.
Z silnikiem jak dotąd problemów nie mam.
To jak to jest z tym spalaniem E98, pali wam więcej czy mniej w stosunku do E95? Czy lanie E98 do tych silników jest bezpieczne? Od nowego roku E95 będzie miała 10% biokomponentów a E98 5%, w związku z tym chciałem przejść na E98, co sądzicie o tym?
Otwórz klapkę wlewu paliwa i zobacz, czy masz tam napisane PB98. Jeśli tak, to można lać.
Pb 98 to zawsze można lać bo na klapce jest zapewne min 91....mocy nie przybędzie a spalanie nie zmaleje.
Gdzieś kiedyś chyba czytałem, że sens wlewania PB98 jest tylko wtedy, gdy na klapce jest wpisane to PB98. Wtedy sterownik silnika dostosuje się do tego paliwa i faktycznie może być odczuwalna jakaś różnica. Np. w AZD na klapce jest wpisane PB95/PB98.
Można znaleźć różne artykuły na ten temat, np. https://www.toyota.pl/porady/benzyna-pb ... ore-lepsze
Można znaleźć różne artykuły na ten temat, np. https://www.toyota.pl/porady/benzyna-pb ... ore-lepsze
Kiedyś to była wtyczka która się przestawiło zależnie jakie paliwo w baku mamy. W nowszych autach to samo ecm na tyle wyprzedza zapłon by wybadać jakie paliwo mamy i tak stara się utrzymywać wyprzedzenie. Aczkolwiek tuner może też nieco wyprzedzić bardziej zapłon i efektywniej wykorzystać spalanie paliwo.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to