Długo kręci na zimnym silniku.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: Długo kręci na zimnym silniku.

Post autor: luke320 » ndz lip 07, 2024 12:39

Trochę czasu nic nie pisałem, bo już nie miałem cierpliwości do tego samochodu.
Wczoraj jeszcze wymieniłem uszczelkę kolektora dolotowego, bo też było podejrzenie, że może łapać lewe powietrze.
Efekt - bez zmian. Pozostało chyba już tylko sprawdzenie kompresji, bo wszystko inne (chyba) już sprawdziłem.
Jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to jestem otwarty na jakiekolwiek sugestie.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pn lip 08, 2024 09:01

Pomiar kompresji nie zaszkodzi a wiele powie o stanie sila. Koniecznie z próbą olejową przy niskich wartości. Warto też zdemontować wtryskuwacze i popatrzec jak rozpylają paliwo i czy wszystkie jednakowo i tyle samo paliwa podają.

luke320
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: luke320 » pn lip 08, 2024 21:13

marcin7x5 pisze:
pn lip 08, 2024 09:01
Pomiar kompresji .
Tak. To już jest chyba ostatnia rzecz jaka została. Może na dniach to zrobię, bo nie wiem jak w waszych okolicach,
ale na tak "skomplikowane i czasochłonne" rzeczy to u mnie trzeba się umawiać na określony dzień i godzinę :?
Co do wtryskiwaczy... To jest monowtrysk Boschowski.
Dodam, bo nie wiem już czy o tym pisałem, że któregoś razu zdjąłem górną obudowę od niego, tak żeby było widać
przepustnicę i wtryskiwacz. Pomocnik zakręcił rozrusznikiem a ja patrzyłem czy wtryskiwacz rozpyla. Zaczął rozpylać natychmiast gdy silnik zaczął kręcić. Więc teoretycznie jest chyba OK.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”