Oponki 205/50 R 15
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Wiem ze ta sama wysokosc bo zanim znalazlem porade na ten temat to sobie przeliczylem i roznica na obwodzie jest rzedu 0,14% wiec zadna sprawa...
Mowilem ze mam problem z zimowkami bo po Polonezie zostaly mi kola zimowe a z braku finansow na nowe zalozylem tak jak byly (o dziwo nawet otwory pasowaly bez problemu mimo chyba 2 mm roznicy na rozstawie srub)...i o to chodzi ze tam sa 185/70/13 ale to jest jeszcze do przezycia bo w zimie sie dobrze trzyma przynajmniej...gorzej jest wlasnie z ET felg ktore po zalozeniu do mojego Golfa poprostu przy duzym obciazeniu zaczynaja lekko ocierac bokiem opony o nadkole...
Stad moj zamiar kupowania Alu na lato- zeby na zime zostaly mi orginalne felgi 13
Mowilem ze mam problem z zimowkami bo po Polonezie zostaly mi kola zimowe a z braku finansow na nowe zalozylem tak jak byly (o dziwo nawet otwory pasowaly bez problemu mimo chyba 2 mm roznicy na rozstawie srub)...i o to chodzi ze tam sa 185/70/13 ale to jest jeszcze do przezycia bo w zimie sie dobrze trzyma przynajmniej...gorzej jest wlasnie z ET felg ktore po zalozeniu do mojego Golfa poprostu przy duzym obciazeniu zaczynaja lekko ocierac bokiem opony o nadkole...
Stad moj zamiar kupowania Alu na lato- zeby na zime zostaly mi orginalne felgi 13
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
te zimówki masz po polonezie razem z felgami? jak to założyłeś?dukem pisze:Ja tez chce takie cos to znaczy tak: na rozmiar 195/50/15 juz sie zdecydowalem...zastanawiam sie tylko jakie ET powinny miec felgi zeby nic nie tarlo przy obciazeniu...ja np zimowki mam po polonezie i tam jest inne ET i juz opona 185 przy 4 osobach trze o boki nadkola...chodzi mi o to zeby bylo dobrze i zebym nie musial sie o nic martwic...
A jak przy skretach?Wszystko ok?
ja mam zimówki po polonezie pełnowymiarowe 165 r13 i wchodzą dobre, nic nie trze, troche licznik kłami bo wyzsze i auto wyzej stoi deczko.
Mk3 GTI 16V ABF
Sam sie zdziwilem ale pasowaly bez niczego...podobno rozstaw otworow jest troche inny (ok 2mm) ale okazalo sie ze pasuja idealnie...
To sa 185/70/13 i od takich jak powinny byc sa wyzsze o jakies 5mm- roznica niewielka...caly problem jest w odsadzeniu ze za bardzo na zewnatrz balon wystaje- niewiele ale zawsze (normalnie nie trze- dopiero jak wezme 4-5 osob i sa wyboje)...a ja dodatkowo mam w swoim fabrycznie troche nizszy zawias i mozliwe ze dlatego tak sie dzieje...no ale na przyszly rok juz bede mial normalne felgi...
To sa 185/70/13 i od takich jak powinny byc sa wyzsze o jakies 5mm- roznica niewielka...caly problem jest w odsadzeniu ze za bardzo na zewnatrz balon wystaje- niewiele ale zawsze (normalnie nie trze- dopiero jak wezme 4-5 osob i sa wyboje)...a ja dodatkowo mam w swoim fabrycznie troche nizszy zawias i mozliwe ze dlatego tak sie dzieje...no ale na przyszly rok juz bede mial normalne felgi...
Wysokosc moze nie trzec- u mnie trze bokiem opony o brzeg nadkola bo felgi maja inne odsadzenie...tak poza tym jakby je popchnac 5 mm do srodka to by wszystko bylo cacy bo jezeli chodzi o srednice kola to jest jeszcze spory zapas
a dobrze Ci sie na takich duzych jezdzilo?bo to spora roznica 19,5 mm na promieniu kola
a dobrze Ci sie na takich duzych jezdzilo?bo to spora roznica 19,5 mm na promieniu kola
45?To z kolei za malo...no ale lepsze to niz tak jak bylo wczesniej...wedlug mnie to jest wszystko sprawa srednicy bo jak na zime zakladam kola 185/70/13 zamiast tego co powinno byc 175/70/13 sa one wyzsze o jakies 7 mm i moze jestem przewrazliwiony ale ja np czuje ze samochod jest bardziej zamulony i ze poprostu mu sie ciezej tymi kolami kreci...