Wykryto adblocka.: Forum wyświetla subtelne reklamy, prosimy o rozważnie wyłączenia ich blokowania i dopisania nas do listy wyjątków.
TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

autor: Grzesiekk1982 » czw lis 02, 2006 17:02
Rozwijajmy ten temat dalej, bo pojawiają się nowe identyczne, w ilości odwrotnie proporcjonalnej do temperatury na zewnątrz

Pozdrawiam.
-
l0rd
- Nowicjusz

-
Kontakt:
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość

Jeżdżę Golfem III z silnikiem 1Z (przebieg ~220kkm). Nadeszły niskie temperatury, a mój golf zaczął zdecydowanie gorzej odpalać. Objawy to kręcenie około 2s zanim zaskoczy (wcześniej było praktycznie na dotyk) oraz nierównomierna praca na początku. Przez parenaście pierwszych sekund pracy silnika w zakresie obrotów około 900-1400 wyraźnie czuję dziwne wibracje przenoszone pewnie z silnika. Jak wejdzie powyżej 1500, pracuje równo. Po upływie tych kilkunastu sekund już pracuje dobrze. Dodam, że niedawno wymieniałem olej (Shell 10W40) i filtry oleju i paliwa. Zeszłej zimy przy temperaturach poniżej -10 palił zdecydowanie lepiej niż teraz przy +2..
Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną? Złe kąty? Świece do wymiany? Kiepskie paliwo (Auchan Wrocław)? A może ktoś zna godny polecenia warsztat we Wrocławiu?
Z góry dzięki za wszelką pomoc,
Damian
-
Gitner
- VW Baron

- Auto: Szukam... i NC700X
Lord sprawdz swiece a potem kat wtrysku i pisz jesli sie nic nie poprawi.
Pozdro
Gitner
-
twardy
- Forum Master

-
Kontakt:
l0rd pisze: paliwa
sprawdz również czy w przewodach nie ma bąbelków powietrza. Niekiedy po wymianie filtra paliwa układ się zapowietrza.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
-
RALFI
- Użytkownik

l0rd pisze:To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość Jeżdżę Golfem III z silnikiem 1Z (przebieg ~220kkm). Nadeszły niskie temperatury, a mój golf zaczął zdecydowanie gorzej odpalać. Objawy to kręcenie około 2s zanim zaskoczy (wcześniej było praktycznie na dotyk) oraz nierównomierna praca na początku. Przez parenaście pierwszych sekund pracy silnika w zakresie obrotów około 900-1400 wyraźnie czuję dziwne wibracje przenoszone pewnie z silnika. Jak wejdzie powyżej 1500, pracuje równo. Po upływie tych kilkunastu sekund już pracuje dobrze. Dodam, że niedawno wymieniałem olej (Shell 10W40) i filtry oleju i paliwa. Zeszłej zimy przy temperaturach poniżej -10 palił zdecydowanie lepiej niż teraz przy +2..
Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną? Złe kąty? Świece do wymiany? Kiepskie paliwo
Witam
Mam podobny problem tyle że kąt sprawdzony 49, świece dobre, a na zimnym w tych temp. obróci 3-5 razy i chodzi, na ciepłym dotyk, co może być przyczyną???może przebieg??? Dzieki za wszelkie sugestie
-
twardy
- Forum Master

-
Kontakt:
Może ciśnienie w cylindrach lub na pompce trzeba by dalej się zagłębić w silniczek.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
-
l0rd
- Nowicjusz

-
Kontakt:
Gitner, Twardy, dzięki. Dzisiaj sprawdzę świece i przewody. Zaraz po wymianie filtra faktycznie dużo tych bąbelków leciało w przewodach, czy to normalne? Gdzie dokładnie szukać bąbelków? Tylko w miejscach, które widać gołym okiem w przewodach? Co do sprawdzenia kąta wtrysku, zrobi to każdy zakład czy trzeba specjalnym sprzętem dysponować? Wiem, dużo pytań, ale jestem jeszcze laikiem a chciałbym dużo wiedzieć
Pzdr,
Damian
Montaż rezystora 390 Ohm w TDI 1Z: [url=http://skocz.pl/rezystor/]http://skocz.pl/rezystor[/url]
-
Gobo90
- Forumowy spamer :)

-
Kontakt:
l0rd pisze:Zaraz po wymianie filtra faktycznie dużo tych bąbelków leciało w przewodach, czy to normalne?
TAK
l0rd pisze:Tylko w miejscach, które widać gołym okiem w przewodach?
TAK
l0rd pisze:zrobi to każdy zakład czy trzeba specjalnym sprzętem dysponować?
Potrzebny jest VAG. tj. komputer
-
cierek
MK2 też mam podobny problem, a właściwie miałem... Kupiłem golfa 2 za pozyczona od mamy kase, miesiac temu moze wczesniej. Odpalal na dotyk, teraz zrobilo sie zimno i ciagnie naprawde dlugo... Dzisiaj rano chcialem odpalic swojego golfa, ciagna ciagna, potem jakies zrywy takie dlugie harczenie... Poprzedniego dnia po pracy tez tak dlugo ciagnal ale w koncu odpalil wiec probowalem go dalej odpalic.
Akumulator sie wyladowal. Wykrecilem, naladowalem, wlozylem godzinke temu do golfika i chcialem odpalic. Temp na dworze coś kolo 5 stopni. Ciągnął, ciągnął i nie odpalił. Po drugiej probie odczekalem chwile chcialem znow sprubowac odpalic, przekrecilem kluczyk i... pustka - zadna kontrolka sie nie zapalila nawet. POszedlem dokrecic akumulator. Przekrecam kluczyk i... coś bzyczy doslownie "bzzzzz", rozrusznika nie slychac juz wcale, swiatla dzialaja, nie dzialaja wycieraczki. Jak przekrecam kluczk w stacyjce bzyczy i obrotomierz leci tak do 500 obrotow...
Obciach na maxa, pożyczylem kase na auto - chodzilo miesiac i sie ze...ło, nawet muj stary polonez nie chce zapalic. NIe mam czym jechac do pracy (20 kilosow), nie splacilem auta, a teraz będe chodzil chyba z buta
-
inek01
- Lord GTI

cierek, z jakiej fury masz ten silnik TDI ?
-
specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())

-
Kontakt:
A więc:
Opisze w tym temaciku swój problem który drażni mnie od jakiś 2-3 miesięcy...już wielokrotnie opisywałem to na forum ale nie udało się znaleźc trafnego rozwiązania...
Moje mk2 1.6TD odpala od strzała lecz rano (niezależnie czy odpalam na wyciągniętym przyśpieszaczu czy nie ) przez 5-10 sek trzęsie mi silnikiem tak jakby palił na jednym garze i zaraz jest idealnie ok:/ sprawdzałem już:
-bezpiecznik od świec żarowych
-świece(mechanik ich nie wykręcał ale kazał włączyc kontrolki było widac zazace się pomarańczowe lampki)
-bezpiecznik od świec
-kąt wtrysku
-(wykluczam końcówki wtrysków bo pamiętam jak w passacie mojego ojca kiedy lały końcówki jak się zachowywało auto i to wygląda zupełnie inaczej)
W każdym razie jestem w kropce i nie wiem gdzie szukac przyczyny ale zastanawiają mnie te świece ponieważ nigdy ich nie wymieniałem w tym aucie moze po prostu sa nie dogrzane albo jakiejs kijowej firmy czy coś....

-
pasiak
- Użytkownik

-
Kontakt:
specWROC pisze:świece(mechanik ich nie wykręcał ale kazał włączyc kontrolki było widac zazace się pomarańczowe lampki
chyba nie załapałem

nie wykręcił więc jak sprawdził po właczeniu podgrzewania że świece są całe ? wtryski wykręcał ? świece muszą być sprawdzane w sposób gwarantujący 100% klasyfikacje jako zużyta lub dobra
Był passat jest volvo i jeden i drugi ma w znaczku V
-
mac79
- Mały gagatek

specWROC pisze:
Moje mk2 1.6TD odpala od strzała lecz rano (niezależnie czy odpalam na wyciągniętym przyśpieszaczu czy nie ) przez 5-10 sek trzęsie mi silnikiem tak jakby palił na jednym garze i zaraz jest idealnie ok:/ sprawdzałem już:
-bezpiecznik od świec żarowych
-świece(mechanik ich nie wykręcał ale kazał włączyc kontrolki było widac zazace się pomarańczowe lampki)
-bezpiecznik od świec
-kąt wtrysku
-(wykluczam końcówki wtrysków bo pamiętam jak w passacie mojego ojca kiedy lały końcówki jak się zachowywało auto i to wygląda zupełnie inaczej)
a sprawdzałes ciśnienie na poszczególnych garach ?? jak miałem silniczek przed naprawą to miałem podobne objawy, zapalał zawsze, ale strasznie trzęsło zanim się nie nagrzał, winą była własnie kompresja

lepiej się módl żeby to jednak były koncówki wtrysków albo świeczki.....
ps. to sprawdzenie świec przez twojego mechanika to tragedia, co z tego że kontrolka sie paliła ?? a nawet pomimo że śwece mogą nie być przepalone to mogą grzać się środki a nie czubki, albo po prostu świece mogą nie dogrzewać, najprostszy sposób to po prostu je wymienić na Beru i będziesz miał sprawe z głowy na pare lat
pozdrawiam
-
bob_dolore
- Nowicjusz

autor: bob_dolore » ndz lis 05, 2006 15:15
Witam,
Mam problem z autem i nikt nie potrafi mi pomóc.
Mam Sharana 1,9 TDI- AFN z '97.
Objawy są następujące:
Jak jest zimny to pali nawet dobrze- wystarczy, że się nagrzeje i już nie zapali- mało tego- strasznie rzuca wtedy silnikiem, jakby nie palił na wszystkie gary. Próbowałem go palić do oporu i padło sprzęgło- dwumasowe!
Wymieniłem sprzęgło i na około tydzień objawy ustały- po czym znowu to samo.
Do tej pory zdążyłem wymienić:
-Pompę- regenerowana fabrycznie
-Wtryski- nowe
-Czujnik temperatury- nowy
-Czujnik obrotów wału korbowego
-Dwa razy wymieniałem sprzęgło- padało od telepania silnikiem
Komputer nie pokazuje żadnego błędu- paliłem też na ropie z butelki, żeby wykluczyć zapowietrzenie przewodów.
Jeżdżę już 4 miesiące po mechanikach, elektrykach itp- nikt nie potrafi mi pomóc.
Proszę o porady- albo dobrego mechanika na podkarpaciu.
Bogdan