Gucio!:)
Nie sadze, zeby to bylo cos z wewnetrznych elementów od drązka zmiany biegów. Te wszystkie mechanizmy sa takie same jak w silnikach 1.6, 1.8 dopiero inny jest zewnwtrzny mechanizm łączący ze skrzynia biegów. Jak pisalem w mk3 1.8 to własnie takie sprzegniełko, plastikowa czesc, natomiast w silnikach 1.4 ABD jest to taki palec zewnetrzny z wałkiem zewnetrznym, który łaczy sie ze skrzynia biegów, pod tym palcem powinna byc i jest taka śruba(moze cos sie poluzowało, moze cos wyrobilo, moze to po prostu mała duperela). Wyadaje mi sie, ze ten palec i ten walek nalezy sprawdzic, ten palec znajduje sie za jarzmem. Tak mysle i sadze, ale nie jestem pewny na 100 %. W 1.8 te sprzegielko jest plastikowe i wyrobilo i pękło. Mimo, ze bylo założone nie bylo widac tego pęknięcia a, drążek latał w kazda strone i mogłem wrzucic tylko 3 i 4 bieg. Tez chcialem rozbierac cały mechanizm zmiany biegów, a wystarczyło poobserowac poruszać elementami, poprzyciskac. (U mnie wlasnie tak bylo, moj brat zlapal za te sprzegielko i nagle drazek przestal latac). Zamin sie cos rozbierze dobrze jest pomyślec i pokombinowac. Nie wiem czy cos pomogłem, ale moze podsunąłem jakis pomysł