No właśnie - w Mk3 TDI 1Z przyszłej teściowej jest od ponad roku to samo - nawet latem. Wskazówka cały czas stoi praktycznie na lub odrobinę nad 70 st.C. Nigdy nie widziałem 90 st., podobno kiedyś w upale w korku podjechał do 90, ale na ogół stoi jak zaklęty na tych 70 i nie chce ruszyć wyżej.
Po przeczytaniu niniejszego wątku oraz tego i tego wnioskuję, że przyczyna może być dwojaka:
- albo walnięty termostat (silnik niedogrzany)
- albo walnięty czujnik temperatury (błędne wskazania, ale temp. OK)
Rozumiem, że najłatwiej rozpoznać to "na dotyk"?
EDIT:
Autko było, z innego powodu (też typowego dla TDI - sam gaśnie w czasie jazdy), ostatnio podłączane pod VAGa i żadnych usterek nie stwierdzono. Czy komputer pokazałby zwalony termostat? Wg mnie raczej nie, ale Wy na pewno wiecie lepiej.
Pozdrawiam,
Michał
[MK3 TDI] grzeje grzeje i nie moze zagrzac :(
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Jak dla mnie to sprawę trzeba zacząć od 1 pytania:
Czy tylko wskaźnik pokazuje niską temperaturę ale ogrzewanie dział OK ?
czy też oprócz wskaźnika jest również zimno bo ogrzewanie nie działa ?
1. Jeżeli jest ciepło a pokazuje niską temperaturę to proawdopodobnie czujnik temp jest walnięty.
2. Jeżeli oprócz czujnika nie działa również ogrzewanie to prawdopodobnie masz zapowietrzony układ chłodzenia. Co poniekąd mogło doprowadzić do uszkodzenia czujnika.
Czy tylko wskaźnik pokazuje niską temperaturę ale ogrzewanie dział OK ?
czy też oprócz wskaźnika jest również zimno bo ogrzewanie nie działa ?
1. Jeżeli jest ciepło a pokazuje niską temperaturę to proawdopodobnie czujnik temp jest walnięty.
2. Jeżeli oprócz czujnika nie działa również ogrzewanie to prawdopodobnie masz zapowietrzony układ chłodzenia. Co poniekąd mogło doprowadzić do uszkodzenia czujnika.
(*Decho*)