Sony S2000 w MK2 1.6 benzyna.

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Mateusz Sołtysek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Sony S2000 w MK2 1.6 benzyna.

Post autor: Mateusz Sołtysek » czw mar 03, 2005 16:01

Witam!

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż jestem zupełnym laikiem w kwestiach poruszanych na tym forum, także z góry przepraszam jeśli kogoś tu rozśmieszą.

Zacznę, może mam golfa II 1.6 benzyna i chciałbym sobie w nim zamontować jakieś radyjko. Jak do tej pory, nie mam w nim nawet głośników także muszę skompletować wszystko co trzeba.

Upatrzyłem sobie Sony S2000, wydaje się mieć to co mnie interesuje za przystępną cenę. Chciałbym zapytać co myślicie o tym modelu i firmie? Ktoś go może używa i ma jakieś własne doświadczenia?

Drugą kwestią są głośniki, chciałbym zamontować sobie dwa z tyłu i dwa z przodu. I tutaj mam pytania: Jakiej firmy głośniki wybrać, jakiej mocy? Może wybrać oryginalne, jakie były montowane w tych samochodach? (mogą być średniej klasy, nie jestem audiofilem). Druga sprawa, dotyczy montażu głośników z przodu: to gdzie je lepiej zamontować w drzwiach czy w desce rozdzielczej? (o ile to jest możliwe)? I jakie powinny mieć parametry?

Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam
Mateusz Sołtysek

Awatar użytkownika
kacjen
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kacjen » czw mar 03, 2005 16:35

Sony odradzam - kiepska firma.. kup lepiej Alpine, JVC, ew. pioneer (w zależności 0d możliwości finansowych)

Zamiast 4 głośników zdecydowanie lepiej zamontować system odseparowany tylko z przodu.. Woofer 16cm w drzwiach i tweeter w słupku lub wysoko na desce.

Głośniki firmowe są bardzo marnej jakości, więc odradzam.

Jaki masz budżet?? Podam ci jakieś rzykładowe konfiguracje...

Awatar użytkownika
TACYK
Vw master
Vw master
Kontakt:

Post autor: TACYK » czw mar 03, 2005 16:41

Ja Ci odradze soniaczka a kolega wyzej podal dobre marki radyjek.U mnie osobiscie mam zastosowane takie rozwiazanie:radyjko panasonic mp3+2 glosniki w przednich drzwiach sredniowysokotonowe+2 glosniki srednioniskotonowe w pulce pod wzmacniaczem kenwooda+wzmacniacz vtronic2X500W+tonsilek 350W i tuba 350W.Gra jak mazonko ale bendenki dlugo nie pociagna

!!!ADRENALINA UZALEŻNIA!!!

Brzoza Krk
Turbo Inside
Turbo Inside
Kontakt:

Post autor: Brzoza Krk » czw mar 03, 2005 18:31

gość chce zwykłe radio i głośniki a koledzy jak zwykle mu wyjeżdżają z tubą i wzmacniaczami :chytry:

Kolega ma na myśli tego Soniaczka CD co kosztuje 399zł nowy?Jeżeli nie masz jakichś specjalnych wymagań to będziesz zadowolony,pamiętaj tylko że jest to najniższy z możliwych modeli Sony z podstawowymi funkcjami...jeżeli chcesz więcej bajerków to proponuje poszukać czegoś używanego na allegro lub giełdzie RTV..Za tą cenę można już wychaczyć coś ciekawego

Co do głośników to u siebie mam z tyłu 6X9 w pólce Pioneera a z przodu magnaty bassowe zamontowane w drzwiach,natomiast w słupkach po boku na wysokości głowy mam tweeterki...i jestem zadowolony z tego co te głośniki potrafIĄ...PAMIĘTAJ ŻEBY KUPIĆ GŁOŚNIKI FIRMOWE,BO TYLKO TAKIE BĘDĄ DOBRZE GRAŁY....no i ja mam radio Sony XRC3000 :foch:

i tak mnie tu pewnei zaraz jacyś audiofile zbluzgają...napisz ile masz kasy na tą zabudowę...

T o M

Awatar użytkownika
kacjen
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kacjen » czw mar 03, 2005 20:23

Poprostu aż oczy bolą od czytania 2x500W, głosniki w półce, elipsy tuby... ci w kółko to samo. Skoro któś popełnił już taką instalacje to nie znaczy że musi to propagować wśrd ludzi którzy moga sensownie wydac kasę na audio.

Prosze was - jesli ktoś mówi że jest laikiem to nie dawajcie mu jako przykład takich konstrukcji. A skoro jużma wydawać kase na radio to nie na sony... lepij kupić nawet jakąś użwykę.

DoodieIV
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: DoodieIV » czw mar 03, 2005 21:21

Jak podchodzisz do sprawy budżetowo to kup JVC, bardzo wygodne w użytkowaniu (czytają wszystko), płyta nie przeskakuje na dziurach a poziom dźwięku bardzo przyzwoity (ja miałem, sprzdałem kumplowi i nadal cieszy sie powodzeniem więc polecam)

Swojego czasu widziałem najprostsze modele Alpine za 599zł w Media Markt (warto się rozejrzeć)

Brzoza Krk
Turbo Inside
Turbo Inside
Kontakt:

Post autor: Brzoza Krk » czw mar 03, 2005 21:45

co Wy macie do tego Sony? :chytry:
konkretne zarzuty proszę podać...a może jakieś fachowe testy ktoś ma zeskanowane ewentualnie linka?

T o M

Awatar użytkownika
kacjen
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kacjen » czw mar 03, 2005 22:28

Co mam do sony?? Słuchałem sony - nie jednego. Uszy bolą. Zarówno po głośnikach jak i po odtwarzaczach CD.

Awatar użytkownika
k3fir
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: k3fir » czw mar 03, 2005 22:31

dolozysz z jakies 50 zeta i kupisz np Clariona 6675rz :bigok: ktore napewno pobije na glowe te sony :helm:

Awatar użytkownika
paolo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: paolo » czw mar 03, 2005 23:09

ja mam sony cdx 3000 i fajnie gra mi wystarcza. Siostra ma s2000 w polowce i tez fajnie pomyka. Jesli nie wymagasz zbyt wiele to bedzie to dobry wybor. Laser nieprzeskakuje, wszystkie CD czyta, radio sciaga dobrze, wzmacniacz obsluguje :) wiec czego mi potrzeba wiecej ? :D
Ostatnio zmieniony pt mar 04, 2005 11:03 przez paolo, łącznie zmieniany 1 raz.

Mateusz Sołtysek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Mateusz Sołtysek » pt mar 04, 2005 10:56

Witam, ponownie!

Dziękuję wszystkim za tak duży odzew. Racja, jestem laikiem i obce mi są słowa takie jak tuba, tweeter, itp ... Chciałbym tylko, żeby mi coś przyzwoicie grało w autku i chcę na to wydać max 600-800 PLN.

Pozdrawiam
Mateusz Sołtysek

Kaczorek82

Post autor: Kaczorek82 » pt mar 04, 2005 14:21

Do 500 złociszy wydasz na podstawowy model Clariona( bardzo dobra mareczka) a za 300 zeta kupisz odseparowany system na przód i być moze zostanie jeszcze cosik na tył. To powinno ci wystarczyc i zmieścisz sie w 800 zeta. A co do Soniaczy do koledzy maja rację one trzeszcza a nie graja. Kumpel wlasnie zmienil soniacza na JVC ktore mu doradzilem i dziekuje mi non stop bo różnica jest kolosalna(nawet laicy uslysza) a chcial kolejnego soniaka.

Awatar użytkownika
kacjen
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kacjen » pt mar 04, 2005 15:29

ja zdecydowanie zmienił bym proporcje wydanej kasy - wicej na radio mniej na głosniki - minimum 50:50 Jeśli masz tylko 800zł.

Kaczorek82

Post autor: Kaczorek82 » pt mar 04, 2005 15:53

kacjen oczywiście ze masz rację ale jeżeli chłopak nie chce przekraczac tego budżetu to trzeba go wydać rozsadnie i dojść do jakiegoś kompromisu. Ja zacząłem od porzadnego graja kupiłem JVC KD-LH 401 po znajomości dałem 1500 a widziałem go nie tak dawno jeszcze w sklepie Car audio za 2100 zeta. Ale jestem baaaaardzo zadowolony - dość dobra zabawka dla ludzi z zacięciem audiofilskim.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”