[MK3 1.6] Wymiana włącznika termicznego wentylatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 1.6] Wymiana włącznika termicznego wentylatora
Planuje wymienić włącznik termiczny wentylatora, bo zauważyłem że wiatrak włącza sie chyba dopiero od II biegu (wczesniej wlączał sie tak ok 93st a teraz ok. 98-99stopni).
W moim Golfie MK3 1.6 ABU znajduje sie on z lewej strony na górze tuż pod górnym wężem. Prosze o praktyczne wskazówki jak sie za to zabrać?
Czy wyłącznik ma uszczelkę?
Jaki nr klucza?
Czy musze wylać całkiem płyn czy jedynie tyle ile sie wyleje?
Odkręcać jak jest całkiem zimny czy lepiej jak ciepły i troche przestygnie?
Czy jest możliwe że gwint może być zapieczony i będą poważne problemy z odkręceniem?
Bardzo prosze o wskazówki osób, które sie z tym już uporały.
Z góry dziękuję
W moim Golfie MK3 1.6 ABU znajduje sie on z lewej strony na górze tuż pod górnym wężem. Prosze o praktyczne wskazówki jak sie za to zabrać?
Czy wyłącznik ma uszczelkę?
Jaki nr klucza?
Czy musze wylać całkiem płyn czy jedynie tyle ile sie wyleje?
Odkręcać jak jest całkiem zimny czy lepiej jak ciepły i troche przestygnie?
Czy jest możliwe że gwint może być zapieczony i będą poważne problemy z odkręceniem?
Bardzo prosze o wskazówki osób, które sie z tym już uporały.
Z góry dziękuję
Ja odpiełem wtyczkę i wziełęm duży nasadowy klucz, ale jak podejdzie i płąski ale nie pamietam jaki, odkrecałem po mału a w gotowości kolega miał nowy czujnik, kreciłem kreciłem az sie obracał w miejscu nie wyciągałem jeszcze płyn tylko kapał, wyciagnełem i szybko zatkałem rękawiczką gumowa i kolega zaraz dał nowy i szybko podmieniłem i dokreciłem, ulało mi sie tylko 100 ml, dolałem i spokój, nie musisz spuszczać płynu, ja robiłem to na zimno aby się nie poparzyć.
We wszytskich jest w tym samym miejscu, ja mam TD i włącznik włącza i tak działa ze na liczniku nie widze ze temp. podskoczyła on utrzymuje w TD cały czas temp. 90st, ponoc inaczej jest w D i benzynach, mi sie przywieszał i czasami załączał przy temp. na liczniku 95, teraz trzyma cały czas 90st i nie wiem kiedy sie załącza i włącza temp. w korkach nigdy nie skacze powyzej 90st i zawsze sie utrzymuje teraz nawet w czasie jazdy 90st.
nie pamietam dobrze ale chyba to był klucz nr 29. Ja uzywałem oczkowego łamanego. Wymieniaj na zimnym silniku. Przed odkręcaniem czujnika odkrec dekielek od zbiorniczka wyrównawczego i zaraz go zakeć. Potem mozesz spokojnie wziąsc sie do odkrecania czujnik. Napewno troszkę sie uleje ale nie powinno byc tego dużo.kkasper pisze:A jaki nr klucza?
A jaki zakładaliście? - chodzi mi generalnie o producenta. W sklepie gość pokazywał mi jakiś włoski EPS.
Kurka zastanawiam sie jeszcze nad tą wymianą bo badałem wczoraj dokładniej i jednak przy tych 99 jest dopiero 1szy bieg więc sie trochu myliłem, wentylator podmucha i ładnie schodzi temp do 90st. Jaka u was była przyczyna wymiany?
Kurka zastanawiam sie jeszcze nad tą wymianą bo badałem wczoraj dokładniej i jednak przy tych 99 jest dopiero 1szy bieg więc sie trochu myliłem, wentylator podmucha i ładnie schodzi temp do 90st. Jaka u was była przyczyna wymiany?
Ja zakładełem orinał a kupiłem go w skodzie bo taniej było. U mnie wentylator włacza sie przy około 96 stopniach, oczywicie I biego. Jeszcze nie doprowadziałem do akiego stanu aby załączył sie II bieg http://forum.vwgolf.pl/images/smiles/icon_mrgreen.gif
Co do ceny to wydaje mi sie ze zapłaciłem 67zł, a numer: 1H0959481B (wącznik wentylatora chłodnicy trzywtykowy). Znalazłem jescze zdjecie jego: http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... c=0&moto=0
Napisz jeszcze rok produkcji twojego Golfika
[ Dodano: Sob Gru 09, 2006 16:28 ]
popatrz jeszcze jak wygląda ten twój stary termowłacznik (czy taki sam kształt wtyczki), bo z tego co sie orjętuje jest ich kilka rodzaji
Napisz jeszcze rok produkcji twojego Golfika
[ Dodano: Sob Gru 09, 2006 16:28 ]
popatrz jeszcze jak wygląda ten twój stary termowłacznik (czy taki sam kształt wtyczki), bo z tego co sie orjętuje jest ich kilka rodzaji