16V PL , KR , 9A z digifantem
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
no ten ktory mam zalozony teraz w aucie. z niego wedlug schematu jaki mam jest jeden kabel do predkosciomierza i jakies cztery inne kable pisze ze tablica rozdzielcza tylko ze niepisze co .i nie wiem co to jest. i tereaz co sie stanie jak wypne stary sterownik i zaloze digifanta II bo takiego akurat kupilem. zgasnie mi pol deski rozdzielczej??? czy np. climatronik przestanie dzialac??????
Pytanie do ekspertów:
Komputer 037 906 024 Siemensa to Digi I jak przypuszczam (silnik abf), czy mozna zastosować inny typ komputera żeby działał ? Jest tam jeszcze inny nr 5WP4167 , co on oznacza ? Czy komputer na zmianę musi mieć dokładnie takie samo oznaczenie ?Czy np bosch robił takie sterowniki ?
Komputer 037 906 024 Siemensa to Digi I jak przypuszczam (silnik abf), czy mozna zastosować inny typ komputera żeby działał ? Jest tam jeszcze inny nr 5WP4167 , co on oznacza ? Czy komputer na zmianę musi mieć dokładnie takie samo oznaczenie ?Czy np bosch robił takie sterowniki ?
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam. Kilka pytan do znawcow tematu Wiec zaczne tak. Nie do konca kapuje, jesli dobrze zrozumialem to w digi 1 nie ma przeplywki a w digi 2 jest?
Wogole to nadmienie ze wtrysk potrzebyny mi jest do sterowania silnikiem 1,8 8V turbo wlasnej konstrukcji na bazie silnikow VW robinym na prace magisterska. Prosze o porade jaki typ wtrysku wybrac:
mam do wyboru w chwili obecnej 2 komputery sterujace:
- jeden jest z PF o oznaczeniu 030 906 021A i z napisem DIGIJET
- drugi pochodzi z silnika 2E i ma oznaczenie 037 906 022 FL
Ktory bedzie odpowiedniejszy i od jakich wtryskow pochodza?
Listwe juz mam z regulatorem cisnienia i kompletem zielonych wtryskow z silnika 2E
na chwile obecna mam tyle, prosze o pomoc i rade, na razie w tym temacie pozniej bedziemy myslec dalej
Wogole to nadmienie ze wtrysk potrzebyny mi jest do sterowania silnikiem 1,8 8V turbo wlasnej konstrukcji na bazie silnikow VW robinym na prace magisterska. Prosze o porade jaki typ wtrysku wybrac:
mam do wyboru w chwili obecnej 2 komputery sterujace:
- jeden jest z PF o oznaczeniu 030 906 021A i z napisem DIGIJET
Ktory bedzie odpowiedniejszy i od jakich wtryskow pochodza?
Listwe juz mam z regulatorem cisnienia i kompletem zielonych wtryskow z silnika 2E
na chwile obecna mam tyle, prosze o pomoc i rade, na razie w tym temacie pozniej bedziemy myslec dalej
Znasz kogoś, kto by to zrobił? Najlepiej okolice Warszawy lub Krosna- trza by program troche przerobić
[ Dodano: 26 Gru 2006 15:08 ]
Obydwa to Digi II z przepływką, ten drugi może być sekwencyjny, zależy od roku. Ja po numerze tego nie rozpoznam ale na pewno są tutaj mądrzejsi- jeden jest z PF o oznaczeniu 030 906 021A i z napisem DIGIJET
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Ok no to skoro juz wiem ze oba sa z przeplywka i to digi 2 to mam jasnosc, chyba bardziej bede sie sklanial w kierunku tego od PF, sekwencyjny wtrysk mi nie jest potrzebny teraz pytanie klucz! co z przeplywka? wiem ze w digi byly te klapowe, a w motronicu byly juz termoaneometry, czy dalo by sie do digi 2 zastosowac ten drugi typ przeplywki np z silnika 1,8 T bo podejrzewam ze przeplywka z silnika 1,8 PF nie podola przy duzym przeplywie powietrza jakie wystepuje przy turbo szczegolnie ze ma to byc przeplyw rzedu 0,13 kg/s! Z czego by dopasowac przeplywke? Bo knocka juz mam, przepustnica z wylacznikami to tez nie problem, krokowiec tez sie znajdzie najgorzej bedzie z kompem i przeplywka. Doradzce cos. Mam takie glupie pytanie, czy przeplwomierze z poszczegolnych rodzajow silnikow digi 2 roznia sie czyms? chodzi glownie o gabaryty? bo taki pomysl mi przyszedl do glowy czy moze VW zgodnie z unifikacja czesci nie wpakowal wszedzie takich samych przeplywomierzy klapowych, bo np niedrogo mozna dostac przeplywke z silnika 1,3. Jaki tam byl digi montowany? 1 czy 2? Moze by z takiego silnika tez kompa przeszczepic? Wiem ze to glupio brzmi ale glupsze rzeczy juz wymyslalem i dzialay