[MK 3 mechanika] kontrolka oleju + silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK 3 mechanika] kontrolka oleju + silnik
Witam ! Zaczne od tego ,że dzisiaj rano gdy przejechałem kawałek zaczeła migać kontrolka oleju i pikać w całej kabinie sprawdziłem olej i jest ful na miarze.Ale z tym olejem to jest troche dziwnie bo gdy zawsze sparwdzałem to kolor miał takiej kawy z mlekiem a dzisiaj zmienił kolor na prawidłowy (ciemny) i dodam jeszcze ,że ciągle mi ten olej zajeżdża spalinami ! Wczoraj jak odkreciłem korek wlewu oleju to pod spodem miał dziwną białą maz. Dodam jescze ,że ubyło mi z czasem troche cieczy chłodzącej.I ogółem to mój Golf chodzi nierówno na ciepłym silniku sie to da zauważyć zawsze przy odpalaniu a jak mam włączone np.światła drogowe lub ogrzeawnie tylnej szyby to tym bardziej .
Czy to objawy walniętej usczelki ? Pomużcie prosze bo sywek sie zbliż a nie chce mi się kożystać z PKP.
Czy to objawy walniętej usczelki ? Pomużcie prosze bo sywek sie zbliż a nie chce mi się kożystać z PKP.
ten kolor kawy z mlekiem to objaw że dostaje się coś do oleju , czy to jest ciecz z ukłądu czy też benzyna jednoznacznie nie można stwierdzić ale ???? skoro ubywa ci płynu a nie widać wycieku to można przyjąć że to uszczelka
[ Dodano: Nie Gru 17, 2006 16:11 ]
[ Dodano: Nie Gru 17, 2006 16:11 ]
a dla czego????????? poco włączasz światłą i itp nie potrzebnie obciążasz akum przy rozruchuprzy odpalaniu a jak mam włączone np.światła drogowe lub ogrzeawnie tylnej szyby to tym bardziej .
Nie wiem czy masz gażnik i gaz ale miałem taki przypadek membrana w pompie paliwowej puściła paliwo szło do oleju gość miał ok 10l w silniku wywaliło mu omdą auto się zapaliło zdążył ugasić nie ma zartów nie mówie ze to jest u ciebie ale, najlepiej upuścić troche oleju jak jest wodnisty i wali wahą wiesz gdzie szukać jak płyn idzie do oleju to jest biały mętny jak borolej ten kurzuch na korku w sladowych ilościach ma prawo czasami być bierze sie z powietrza wilgoć tak samo leci czasami z rury wydech. jak z kranu nie oznacza to uszczelki pod gł. tylko para wodna skrapla sie od ciepła.
Miałem to samo. Słyszalem ze jak ma sie filtr oleju filtrona to tak sie czasem dzieje. Zmienilem olej i filtr na oryginal ( w ASO zaplacilem 18zł za filtr ) i wszystko bylo w porządku i do tej pory nic takiego sie dzieje. A biala maź na korku moze byc wynikiem tego ze jezdzisz krótkie odcinki. Przegon auto po trasie i zniknie ten syf. Zacznij od tego bo to najmniejszy koszt.
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
gdzie gaznik w 1,4? Co do twojego problemu, to jesli ewidentnie ubywa plynu imasz maz ktora nie znika a oleju ci przybywa (wazne) to masz po uszczelce glowicy, ale da sie z tym jezdzic tzn nie jest to cos co uziemia auto, tylko zeby nie bylo tak ze przejedziesz z tym 20000 km.... co do nierownych obrotow to nie laczylbym tych 2 problemow. Napisz najpierw ile ci wody bierze i bedziemy stawiac dalsze diagnozy, daj znac na jakim oleju jezdzisz i jaki masz filtr bo to sa czesto przyczyny spadku cisnienia.siwy224 pisze:Nie wiem czy masz gażnik i gaz
Nie wiem czy formuła tego oleju została zmieniona.... ale wiem ze w pewnym okresie kilka tur wyszło jakiegos spapranego oleju i silniki dziwnie sie zachowywały..a znam przypadek gdzie własnie ten olej był powodem zatarcia sie silnika... zimą... ale to było jakis czas temu to tak a propo oleju midland.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images21.fotosik.pl/28/f649346d0807a928.jpg[/img][/url]
Moc jest Bogiem Prędkość Nałogiem Nitro Zabawą A Turbo Podstawą
Moc jest Bogiem Prędkość Nałogiem Nitro Zabawą A Turbo Podstawą
Witam
na początek żeby Ci nie piszczało;
1-zmień filtr oleju na"MANN+HUMMEL"
2-zmień olej na jakiś markowy typu Castrol, Mobill
co do pływania obrotów to;
-sprawdź szczelność układu dolotowego i wydechowego
-reset kompa (pamiętaj aby przy resecie nie były włączone odbiorniki prądu
typu;radio,światła itp.
powodzenia
pozdrawiam przemek