[mk4 1.4] Wymiana rozrządu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jezeli cos by sie stalo z rolka to bys juz dawno mial rozrzad przestawiony, napinacz jest automatyczny, sam nastawia naciag paska, wiec latwo zobaczyc czy cos jest nie tak gdyz bedzie luzny, a ma sie nie uginac, ale jak by byl luzny bylo by po rozrzadzie rowniez...
nie wiem jak u Ciebie jest w silniku, czy przypadkiem pompa wodna nie jest napedzana paskiem rozrzadu, bo moze ona juz piardnela, jezeli tak to zmieniaj jak najszybciej gdyz jak piardnie do konca to rozrzad przeskoczy na pewno...
nie wiem jak u Ciebie jest w silniku, czy przypadkiem pompa wodna nie jest napedzana paskiem rozrzadu, bo moze ona juz piardnela, jezeli tak to zmieniaj jak najszybciej gdyz jak piardnie do konca to rozrzad przeskoczy na pewno...
UcHo a moze wiesz?
Mam oznaczenie AKQ i sa dwa paski na rozrządzie wiec jak ? pompa wody połaczona jest z rozdządem? wiec moze to sie *#cenzura#* wiec moze az tak D... sie nie zbije ?
mazi
JA w swoim 1,6 16V mam 74 tys.km, a auto ma ponad 5 lat. Co do przebiegu jestem pewien. Zastanawiam się nad wymiana bo zalecaja przy 90 tys.km lub chyba 5lat, tylko co do wieku to nie jestem pewien.
Jesli będę wymieniał to do wymiany potrzebne sa2 paski,2 rolki napinające, 2 rolki i pompa wody same części około 800 zł.
Coż tego elementu auto się nie prześwietli i nie ma na to mocnych.
Przy każdym przeglądzie pasek jest dokładnie sprawdzany, tak więc wymieniac czy nie?
Jesli będę wymieniał to do wymiany potrzebne sa2 paski,2 rolki napinające, 2 rolki i pompa wody same części około 800 zł.
Coż tego elementu auto się nie prześwietli i nie ma na to mocnych.
Przy każdym przeglądzie pasek jest dokładnie sprawdzany, tak więc wymieniac czy nie?
[MK4 1,4 16V] rozrząd tragedia
Wymieniałem kompletny rozrząd po 90 000 i po przejechaniu 25 000 w ciągu 2 lat poj ...... bało się wszystko - oczywiście po gwarancji z zakładu gdzie robiłem ...nie pojadę tam więcej !!!!!!!!!!!!!. . Poszła rolka prowadząca, nie na łożysku tylko pękła ta "plastikowa" prowadnica , spadła na dół rozrządu i tam zablokowała pasek , oberwało na 1/3 długości ząbki i głowica poszła , zawory jak z plasteliny pogieły sie . Spory wydatek mnie czeka . Są ślady uderzenia w tłoki jednak nie widać żadnych pęknięc i chodzą ładnie , czy też je wymieniać ?????? mają luz około 0,5 mm czy to normalene przy przebiegu 115 000. Jeszcze jedno proszę o pomoc w materiałach o ustawieniu rozrządu 1,4 16 V nallepiej zrzut z instrukcji lub link .