Golf 1,6 Czy mechanik zgiął końcówkę wału korbowego?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Golf 1,6 Czy mechanik zgiął końcówkę wału korbowego?

Post autor: stonefree » wt gru 19, 2006 00:20

Cześć. Czy możliwe jest, że mechanik zgiął koncówke wału korbowego na której siedzi koło rozrzadu i paska klinowego? Koleżka dał trojkę 1,6 do wymiany paska rozrządu i po odebraniu od mechanika stwierdził,że koło basowe ma bicie tak około 2 mm. Podobno obrobiła sie jedna z 4 imbusowych srób i mechanik wbijał w nia wiekszy klucz, czy mógł w ten sposób zgiąć wał?

Awatar użytkownika
sGARY
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sGARY » wt gru 19, 2006 00:24

ee raczej nie! w passacie tez meczylem sie z tymi srubami imbusowymi i nawalalem mlotkiem ostro w nie pozniej w koncu przecinakiem je odkrecalem i nic sie nie stalo!
moze jest obrobiony klin na wale korbowym i temu to kolo ma bicie??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt gru 19, 2006 00:26

Niemożliwe przecież to grube żelastwo. Podejrzewam że wbijając ten imbus przynajmniej raz trafił młotkiem w koło pasowe i je zgiął. Niech poprawia.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
twardy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: twardy » wt gru 19, 2006 07:45

Radził bym sprawdzic czoło wału , sam niedawno wymieniłem wałek. Bicie koła spowodowało obrobienie czoła i w rezultacie wał poszedł na złom.

10mm+1,3bara=1VSTD :-)

Awatar użytkownika
murator
Nowicjusz
Nowicjusz

wymiana rozżądu

Post autor: murator » wt gru 19, 2006 08:56

Siemka ja 3 miechy temu sam wymieniałem i miałem obawy o imbusy, ale z mojej praktyki zrobiłem tak !!! nie biłem młotkiem stalowym to mało co pomaga, najważniejsze 2 M czyli Mlotek Miedziany gwarantuje skutek i pożądne imbusy nie żadne hałtury nie zaoszczędzicie. A co do tego przypadku krzywe koło pasowe skutki młodka stalowego!

kamil.wilk
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: Golf 1,6 Czy mechanik zgiął końcówkę wału korbowego?

Post autor: kamil.wilk » śr gru 20, 2006 00:04

stonefree pisze:Cześć. Czy możliwe jest, że mechanik zgiął koncówke wału korbowego na której siedzi koło rozrzadu i paska klinowego? Koleżka dał trojkę 1,6 do wymiany paska rozrządu i po odebraniu od mechanika stwierdził,że koło basowe ma bicie tak około 2 mm. Podobno obrobiła sie jedna z 4 imbusowych srób i mechanik wbijał w nia wiekszy klucz, czy mógł w ten sposób zgiąć wał?
heheheh

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”