zmiana oleju??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zmiana oleju??
Mam pytanko... chce zmienić olej i filtr oleju i nie wiem czy robic to teraz cy czekac aż się cieplej zrobi?? Bo słyszałem że są jakieś przeciwskazania przy zmianie oleju w zimie. Z góry dzięki za pomoc!
Adam R - podpisuje się pod wypowiedziami kolegów, jeżeli nadszedł już czas na wymiane to się wymienia bez względu na to czy jest zima czy lato. Rozgrzej dobrze silnik, postaw auto na równej nawieżchni, spuść olej ( możesz nim pod koniec spuszczania trochę pobujać żeby reszta wyleciała ), wymień filtr i nalej nowego oleju.
kesier- jeżeli dobrze nagrzejesz silnik ( bez przesady ) i zastosujesz się do tego co pisałem powyżej to olej powinien prawie cały spłynąć i moim zdaniem nie ma potrzeby go płukać.
Pozdrawiam.
kesier- jeżeli dobrze nagrzejesz silnik ( bez przesady ) i zastosujesz się do tego co pisałem powyżej to olej powinien prawie cały spłynąć i moim zdaniem nie ma potrzeby go płukać.
Pozdrawiam.
piosz7 pisze:Adam R - podpisuje się pod wypowiedziami kolegów, jeżeli nadszedł już czas na wymiane to się wymienia bez względu na to czy jest zima czy lato. Rozgrzej dobrze silnik, postaw auto na równej nawieżchni, spuść olej ( możesz nim pod koniec spuszczania trochę pobujać żeby reszta wyleciała ), wymień filtr i nalej nowego oleju.
Pozdrawiam.
Racja ja tez nigdy nie plucze silnika bo i po co - spuszcza sie do konca wymienia filtr tylko uszczelke od filtra tak jak ktos pisal dobrze jest olejem przesmarowac przykrecic solidnie reka (bez zadnych urzadzen pomocniczych - szkoda filtra, reka wystarczy ) wlac nowy olej, uruchomic silnik i za chwilke sprawdzic jego stan bo troche we filtr wejdzie - to tyle odnosnie wymiany
Pozdro:
Slawek.