Alarm od oleju i sygnał dzwiękowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Alarm od oleju i sygnał dzwiękowy
Cześć!
Próbowałem na forum znaleźć jakieś info o problemie w moim Golfie III ale nic nie znalazłem dlatego zwracam się z prośbą o pomoc, szanownych forumowiczów.
Problem polega na tym że:
Po przejechaniu ok 20 km,gdy silnik się już rozgrzeje, zaczyna mi migać dioda od oleju, do tego zaczyna w aucie "pikać" sygnał dźwiękowy, jednak często gdy dołoży mu się obrotów, alarmy wyłączają się na chwilę.
Silnik to: 1.8 benzyna , olej mineralny Castrol 15\w40.
Po zmianie oleju na nowy problem zaczyna się dopiero po zrobieniu ok 200km.
Dzięki za wszelką pomoc, Pozdrawiam!
Próbowałem na forum znaleźć jakieś info o problemie w moim Golfie III ale nic nie znalazłem dlatego zwracam się z prośbą o pomoc, szanownych forumowiczów.
Problem polega na tym że:
Po przejechaniu ok 20 km,gdy silnik się już rozgrzeje, zaczyna mi migać dioda od oleju, do tego zaczyna w aucie "pikać" sygnał dźwiękowy, jednak często gdy dołoży mu się obrotów, alarmy wyłączają się na chwilę.
Silnik to: 1.8 benzyna , olej mineralny Castrol 15\w40.
Po zmianie oleju na nowy problem zaczyna się dopiero po zrobieniu ok 200km.
Dzięki za wszelką pomoc, Pozdrawiam!
było tego bardzo duzo. wymien na poczatek czujniki oleju. jezeli nie pomoze to trzeba wymienic olej i filtr. jaezeli nadal bedzie migac i piszczeć to trzeba wymienić licznik bo padł mikro układ na zegarach i badzie piszczeć i sie swiecić. zacznij od czujników koszt 2 nowych to około 40 zł. nie którzy pisali ze pomogło im wymiana filtru oleju na "champion" koszt około 12zł
[ Dodano: Pią Gru 22, 2006 10:01 ]
zobacz tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=57051
[ Dodano: Pią Gru 22, 2006 10:01 ]
zobacz tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=57051
Elektronika w zegarach nie ma nic do tego. Wtedy alarm występował by w losowych odstępach czasu lub zawsze. Jeśli masz dobre czujniki i nowy olej to z jakichś powodów silnik traci ciśnienie oleju. Jesli jest sygnał dźwiękowy to spadek jest na czujniku wysokiego ciśnienia. W najgorszym scenariuszu masz zjechane panewki lub pompa oleju do wymiany (lub i jedno i drugie).
=-Pinhead-=
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Panowie!Nie ma co "gdybac" tylko tak jak napisal kolega Qto trzeba sprawdzic cisnienie oleju.Gdyby mi sie cos takiego przytrafilo bylaby to pierwsza rzecz jaka bym zrobil-pojechal na stacje obslugi i sprawdzil cisnienie.W koncu kontrolka cisnienia oleju po cos jest i dobrze wiemy ze jesli sie zaswieci to sygnalizuje powazne klopoty (oczywiscie nie zawsze).Tak wiec radze jak najszybciej odwiedzic jakas stacje diagnostyczna i to sprawdzic.3mam kciuki zeby to jednak byla wina czujnika lubl filtra oleju bo jesli nie to lipa...
mniszek, Bzdura. Zmasowanie czujnika wysokiego ciśnienia da taki efekt jak by czujnik nie działał. Wyłaczy się alarm i co z tego ? Dowie się tylko że elektryka i elektronika w liczniku działa prawidłowo. Skoro czujnik reaguje (łaczy do masy) jak przy małym ciśnieniu to pierwsze co trzeba sprawdzić to czy czujnik nie jest uszkodzony i jakie jest ciśnienie oleju na wygrzanym silniku.
=-Pinhead-=
Pinhead, no czy taka bzdura to nie wiem. Ja zmienilem olej, filtr oleju i dalej to samo, dotknalem kabelkiem do silnika i przestal wyc. Odlaczenie zupelne czujnika tez powodowalo wycie. Kupilem nowy czujnik i przestalo swiecic i wyc. Pozniej, po wymianie czujnika sprawdzilem przy okazji cisnienie oleju i bylo w normie.Pinhead pisze:mniszek, Bzdura. Zmasowanie czujnika wysokiego ciśnienia da taki efekt jak by czujnik nie działał. Wyłaczy się alarm i co z tego ? Dowie się tylko że elektryka i elektronika w liczniku działa prawidłowo. Skoro czujnik reaguje (łaczy do masy) jak przy małym ciśnieniu to pierwsze co trzeba sprawdzić to czy czujnik nie jest uszkodzony i jakie jest ciśnienie oleju na wygrzanym silniku.
Dodam ze u mnie wlaczal sie najpierw na rozgrzanym silniku a potem juz zawsze kilka minut po odpaleniu, po zgaszeniu i odpaleniu ponownym wlaczal sie po przygazowaniu.
pozdrawiam