Jak wymontować skrzynie w Golfiku 1.6d
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Jak wymontować skrzynie w Golfiku 1.6d
Witam !
Prosiłbym o opis jak wmiare szybko i sprawnie wymontować skrzynie w golfie bo musze wymienic uszczelniacz gdyż się moczy ,i ja usunąc luzy na półosiach ?, z góry wielkie dzięki za pomoc .
Prosiłbym o opis jak wmiare szybko i sprawnie wymontować skrzynie w golfie bo musze wymienic uszczelniacz gdyż się moczy ,i ja usunąc luzy na półosiach ?, z góry wielkie dzięki za pomoc .
poodpinać cięgna biegó, linka sprzęgła, trzeba odkrecić rozrusznik, śruby łączące silnik ze skrzynią i blaszki osłaniające koło zamachowe, odkręcic półosie i mocowanie skrzyni do karoserii... chyba wszystko choć może o czymś zapomniałem
ale radziłbym wyjąć cały silnik ze skrzynią...... ale to tylko moja propozycja
pozdrawiam:)
a o jakich luzach piszesz? coś dokładniej?
ale radziłbym wyjąć cały silnik ze skrzynią...... ale to tylko moja propozycja
pozdrawiam:)
a o jakich luzach piszesz? coś dokładniej?
nie no bez jaj !!luckash pisze:ale radziłbym wyjąć cały silnik ze skrzynią...... ale to tylko moja propozycja
Gwizdek1982 najmniej roboty to odkręcić wszystkie śruby imbusowe od przegubów
wewnątrznych ale musisz mieć naprawdę dobre klucze, żeby to nawet poźniej przykręcić !!
później popuszasz linki (sprzegła, i te od biegów od wajchy) albo je demontujesz ze skrzyni,
rozrusznik tez będzie przeszkadzał, więc go tez odkreć tylko wczęsniej odkręć akumulator
albo chociaz jedną klemę, później popuszczasz śruby łączące z silnikiem i stukasz
deczko w skrzynię, ale jakimś gumowym młotkiem lub bardzo delikatnie przecinaczkiem,
jak sie rozejdzie od silnika to popuszcza wszystkie śruby albo je odkręcasz wszystkie
i ruszasz skrzynią a druga osoba najlepiej na kanale jak Ci będzie pomagać, da sie
i wszystko prawie od góry ale naprawdę ciężko bez kanału, zobaczysz to nie jest aż tak trudne ...
[ Dodano: Wto Gru 26, 2006 17:59 ]
a gdzie te luzy, może masz śruby nie dokręcone te od wewnętrznych przegubów (imbusowe)Gwizdek1982 pisze: usunąc luzy na półosiach
albo tą jedną co jest na osi i co trzyma tarczę na środku (ona chyba jest na klucz nr 30) ...
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
nie no bez jaj !!RobertP pisze:luckash pisze:ale radziłbym wyjąć cały silnik ze skrzynią...... ale to tylko moja propozycja
Gwizdek1982 najmniej roboty to odkręcić wszystkie śruby imbusowe od przegubów
wewnątrznych ale musisz mieć naprawdę dobre klucze, żeby to nawet poźniej przykręcić !!
później popuszasz linki (sprzegła, i te od biegów od wajchy) albo je demontujesz ze skrzyni,
rozrusznik tez będzie przeszkadzał, więc go tez odkreć tylko wczęsniej odkręć akumulator
albo chociaz jedną klemę, później popuszczasz śruby łączące z silnikiem i stukasz
deczko w skrzynię, ale jakimś gumowym młotkiem lub bardzo delikatnie przecinaczkiem,
jak sie rozejdzie od silnika to popuszcza wszystkie śruby albo je odkręcasz wszystkie
i ruszasz skrzynią a druga osoba najlepiej na kanale jak Ci będzie pomagać, da sie
i wszystko prawie od góry ale naprawdę ciężko bez kanału, zobaczysz to nie jest aż tak trudne ...
Zgadza się ale jeżeli śruby przy wewnętrznych przegubach są oryginalne to nie są imbusy tylko 12 kątne gwiazdki (torxy) i potraktowanie je zwykłym imbusem może zniszczyć śruby.
[ Dodano: 26 Sty 2007 11:44 ]
Zgadza się ale jeżeli śruby przy wewnętrznych przegubach są oryginalne to nie są imbusy tylko 12 kątne gwiazdki (torxy) i potraktowanie je zwykłym imbusem może zniszczyć śruby.
GOLF EN U B ER AL LES
dokładnie to miałem na myśli, tam są te gwiazdki ale na serio do tego trzeba mieć mocneaxxxr pisze:Zgadza się ale jeżeli śruby przy wewnętrznych przegubach są oryginalne to nie są imbusy tylko 12 kątne gwiazdki (torxy) i potraktowanie je zwykłym imbusem może zniszczyć śruby.
i dobrej jakośći klucze a tym bardziej że trzeba to bardzo mocno później skręcić i najlepiej
jeszcze na klej do gwintów Loctite
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Mały gagatek
a tam sie nie da bez kanału wystarczy solidny podest, sam byłem zmuszony sie tak pofatygowac bo cena u mechanika mnie przeraziła, a tak naprawdę to troche metodyki i zestaw dobrych kluczy wystarczy, a co do tych śrubek inbusowych to czasem lepiej sciagnąc dwa wachacze i tez wystarczy, ale o tym to sie dowiedziałem po fakcie ;]