Przygotowanie silnika pod Turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ad1 sens jest, z roznica cos napewno poczujesz
ad2 cooler to podstawa, bo sie cos stopi
ad3 jak strzeli w takiej konfiguracji nie bedzie czego zbierac od turbo poprzez cooler weze i gume pod wtryskiem wiec lepiej zrobic profi z kompem gazowym regulujacym sklad mieszanki, nalezy zamontowac sonde szerokopasmowa najlepiej i na niej bazowac prace elektroniki gazu, chodzi oo temperature spalania...
ad4 do pytan ktorych nie ma a powinny byc
uwazaj na podstawe monowtrysku....
wiesz co to jest moment obrotowy??? oblicza sie go ze wzoru 9550 razy moc w kilowatach przez obroty przy ktorej masz ta moc, wiec podniesienie momentu wiaze sie z podniesieniem mocy silnika....
najlepsze jest to ze nie czytasz nic
mam mk2 ostatnia shamowana moc na 2 generacji lpg z silnika 1,8 16v t to 280 ps i 402 nm
bez tysuiecy sie nie obejdzie niestety....
ad2 cooler to podstawa, bo sie cos stopi
ad3 jak strzeli w takiej konfiguracji nie bedzie czego zbierac od turbo poprzez cooler weze i gume pod wtryskiem wiec lepiej zrobic profi z kompem gazowym regulujacym sklad mieszanki, nalezy zamontowac sonde szerokopasmowa najlepiej i na niej bazowac prace elektroniki gazu, chodzi oo temperature spalania...
ad4 do pytan ktorych nie ma a powinny byc
uwazaj na podstawe monowtrysku....
wiesz co to jest moment obrotowy??? oblicza sie go ze wzoru 9550 razy moc w kilowatach przez obroty przy ktorej masz ta moc, wiec podniesienie momentu wiaze sie z podniesieniem mocy silnika....
najlepsze jest to ze nie czytasz nic
mam mk2 ostatnia shamowana moc na 2 generacji lpg z silnika 1,8 16v t to 280 ps i 402 nm
bez tysuiecy sie nie obejdzie niestety....
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Okej, dzięki za klaryfikację - widzę że szczgólnie z gazem będzie problem i inercooler też się przyda. Co do mocy/momentu - wszystko jasne,niema jednego bez drugiego to oczywiste. Ale za cel ekspeymentu nie mam przykładowych 150ps i 200Nm przy 6000rpm a bardziej bym był zadowolony ze 120Nm juz przy 2000rpm i bym miał te 120Nm w jak najszerszym przedziale obrotów...Motor AAV ma maks moment ok 95Nm przy 3500rpm i maks moc 40kW (55ps)przy 5600rpm - ja nie lubie kręcic tak wysoko - wtedy w Polo jest stanowczo zbyt głośno:-)
No i chodzi o to by obeszło się właśnie bez tysięcy PLNów - nie zamierzam startować na 1/4 mili i wyciskac z motoru 150ps, auto ma poprostu sprawniej sie poruszć i dawać radośc z jazdy.
Podstawa monowtrysku - miałem juz z nią jazdy i wymieniłem (brał lewe powietrze) - może robić jakieś problemy ? nieszczelności? wydmucha mi ją czy co?
W kwestji gazu wspomniałeś o wyszukanej elektronice do monitorowania skałdu mieszanki,temperatury spalania, etc. Rozumiem, że auto którym dysponujesz jest dość mocno wysilone itd ale czy te wszystkie wynalazki będą miały sens w przypadku soft-turbo maks daj_Panie_Boże 0.5 bar? Może lepiej zakombinowac coś z BLOSem/ parownikiem z kompensacją ciśnienia? A gdzie w Golfie masz umieszczony mikser gazu by strzał nierozpiął tego całego majdanu?
Pozdrawiam
Kamil
No i chodzi o to by obeszło się właśnie bez tysięcy PLNów - nie zamierzam startować na 1/4 mili i wyciskac z motoru 150ps, auto ma poprostu sprawniej sie poruszć i dawać radośc z jazdy.
Podstawa monowtrysku - miałem juz z nią jazdy i wymieniłem (brał lewe powietrze) - może robić jakieś problemy ? nieszczelności? wydmucha mi ją czy co?
W kwestji gazu wspomniałeś o wyszukanej elektronice do monitorowania skałdu mieszanki,temperatury spalania, etc. Rozumiem, że auto którym dysponujesz jest dość mocno wysilone itd ale czy te wszystkie wynalazki będą miały sens w przypadku soft-turbo maks daj_Panie_Boże 0.5 bar? Może lepiej zakombinowac coś z BLOSem/ parownikiem z kompensacją ciśnienia? A gdzie w Golfie masz umieszczony mikser gazu by strzał nierozpiął tego całego majdanu?
Pozdrawiam
Kamil
To już trzeci VW w życiu:-) Wpadłem w nałóg:-)
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
elektronika do gazu jest wazna przy nawet malym cisnieniu, budowa instalek nie pozwala na dobre statyczne wyregulowanie instalki zeby przy obciazeniu bylo oki i do tego nie palilo kosmicznych ilosci gazu.... i nawet przy jak to nazwales sofcie....( tak w zasadzie zjeby nie ma soft turbo i turbo,,, jest tylko turbo, nie zalezne od cisnienia,,, niektore auta z fabryki wyjezdzaja na 0,3 bara i motor jest przygotowany do tego doaldowania ja mialem 1,6 bara teraz ponad 2 bedzie ,,, wiec co ja mam??? ) trzeba wiazac sie z konsekwencjami spalania detonacyjnego i wysokiej temperatury , tym bardziej =ze silnik jest pozbawiony czegos co powinien miec do turbo
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
powiem ze raczej tobie po po mojej odpowiedzi do tej pory nie dostalem info jaka moc planujesz..... do tej wystarczy prosty kolektor, odlew plus wykonanie projektu formy 900marepako pisze:widocznie ktos ci siedzi na kompieevolution pisze:kontakt sie lapie telefonicznie albo gg lub priv... nic z tego nie wykonales...
[ Dodano: Sob Gru 02, 2006 09:31 ]
do tej pory nie wiem ile koni planujesz uzyskac....
[url=http://img166.imageshack.us/img166/9386 ... ij1.th.jpg]Obrazek[/URL]
co do mocy...chcialbym zaczynac od ~140<
[ Dodano: Nie Gru 03, 2006 12:56 ]
hehe BIG turboTAZ pisze:HARD TURBO ??????evolution pisze:,,, wiec co ja mam???
swoja droga dobry jest ten typ co to okreslenie wymyslil:)
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
moc jest w prostproporcjonalna do spalonego paliwa, zachowujac wszystkie wspolczynniki strat:)olozwirski pisze:A jaki jest wzor na obliczenie mocy?evolution pisze:wiesz co to jest moment obrotowy??? oblicza sie go ze wzoru 9550 razy moc w kilowatach przez obroty przy ktorej masz ta moc
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jedno słowo. MOTUL. drugie słowo,na lato 20w60 na zime 5w40toffic pisze:Mam dośc głupie pytanie: jaki olej polecacie do podciągniętych silników?? Ja leje 10W60 Castrola, nie wiem, czy robie dobrze
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- Patriko_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a nie lapiej zrobić swapa silnika z corrado????? chyba troche taniej wyjdzie a takie 160HP z 1.8 g60 wystarczy?????
MK3 GTI Edition Black
MK2 GTI Edition One 1.8 T +
**USŁUGI FREZARKĄ CNC**
DEKIELKI i inne ->FACEBOOK
MK2 GTI Edition One 1.8 T +
**USŁUGI FREZARKĄ CNC**
DEKIELKI i inne ->FACEBOOK
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Znalazlem taki wzor na obliczenie mocy: moc (KM) = [ moment obr (Nm) x obroty ] / 7022evolution pisze:moc jest w prostproporcjonalna do spalonego paliwa, zachowujac wszystkie wspolczynniki strat:)olozwirski pisze:A jaki jest wzor na obliczenie mocy?evolution pisze:wiesz co to jest moment obrotowy??? oblicza sie go ze wzoru 9550 razy moc w kilowatach przez obroty przy ktorej masz ta moc
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
hehe to masz przeksztalcony wzor na moment ktory podalem wczesniej:D 9550 podzielic przez stosunek koni do kilowatow czyli 1,36 daje 7022.0588235olozwirski pisze:Znalazlem taki wzor na obliczenie mocy: moc (KM) = [ moment obr (Nm) x obroty ] / 7022evolution pisze:moc jest w prostproporcjonalna do spalonego paliwa, zachowujac wszystkie wspolczynniki strat:)olozwirski pisze: A jaki jest wzor na obliczenie mocy?
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT