Samochód z niemiec ... - procedury
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
- DJ Tomekk
- Born for Diesel
- Kontakt:
OK, MAM JUZ PLAN:
Jade autobusem po auto do Niemiec, tam z gosciem mam wyrejestrowac auto
Jakie dokumenty powinienem otrzymac od niego??Czy jesli mam czasowe tablice, to musze jeszcze ubezpieczyc auto, aby dojechac do domu na kolach??
dodano 20.12.06:
AUTO JUZ KUPILEM
Jade autobusem po auto do Niemiec, tam z gosciem mam wyrejestrowac auto
Jakie dokumenty powinienem otrzymac od niego??Czy jesli mam czasowe tablice, to musze jeszcze ubezpieczyc auto, aby dojechac do domu na kolach??
dodano 20.12.06:
AUTO JUZ KUPILEM
[url=http://imageshack.us][img]http://img92.imageshack.us/img92/4581/3jx4.gif[/img][/url]
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL
JESTEŚ Z PODKARPACIA??? ZAPRASZAMY NA WWW.VAG-PODKARPACIE.PL
Witam!
Kupiłem w Polsce auto od faceta ktróry sprowdzuiał je z niemiec. W umowie jest wolne miejsce na dane kupującego, moje pytanie brzmi: jak zarejestrować te auto "na firme"? Prowadzę działalnosć gospodarczą i jestem Vat-owcem, chciałbym aby auto było w firmie aby moć odpisać paliwo itd. Jak go zarejestrować co podac w papierach przy akcyzie itd.? Podać NIP i REGON oraz nazwe firmy?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Kupiłem w Polsce auto od faceta ktróry sprowdzuiał je z niemiec. W umowie jest wolne miejsce na dane kupującego, moje pytanie brzmi: jak zarejestrować te auto "na firme"? Prowadzę działalnosć gospodarczą i jestem Vat-owcem, chciałbym aby auto było w firmie aby moć odpisać paliwo itd. Jak go zarejestrować co podac w papierach przy akcyzie itd.? Podać NIP i REGON oraz nazwe firmy?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Nie jestem pewien tego co pisze na 100 % (ale słyszałem od znajomego który ma polsko-niemiecka firmę i nie rejestruje aut w Polsce), że jak na firme to musisz vacik sobie od tego dobrodziejstwa zapłacić, no ale jak wpiszesz 100 EUR.... to VAT będzie minimalnypaulek87 pisze: jak zarejestrować te auto "na firme"?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Fakt może jestem niedoinformowany - ale w takim razie dlaczego kilkaset (może już milionów) aut przyjechało na tablicach tymczasowych, jeśli nie było to konieczne?marta19 pisze:o Ty piszesz jeżeli ma na staych niemieckich to nie musi wyrejstrowywać go w niemchesz
nie wiem dlaczego może niemiec nie mial zaufania i nie chciał dac dowodu twardego i ubezpieczenia na siebie.Adamtd pisze:Fakt może jestem niedoinformowany - ale w takim razie dlaczego kilkaset (może już milionów) aut przyjechało na tablicach tymczasowych, jeśli nie było to konieczne?
jest dużo na tymczasowych, ale prawie tyle samo jest na stałych przynajmniej u mnie w miescie na giełdzie.
ja sama kupiłam na stałych blachach i nie musiałam miec zadnego wymeldowania, bo miałam dowód stały. zarejstrowałam go bez problemu i jezdze juz ok 5 mies.
pomyśl czy jesli kupujesz samochód zarejstrowany w Polsce to musisz miec papierek , że jest wymedowany?
pozdrawiam
quote="Adamtd"]Niestety w Polsce raz wyrejestrowanego auta nie można już ponownie zarejestrować[/quote]
heh.ale nie zmieniaj tematu,a co do tego wymeldowania to poprzedni własciciel może zgosic, że sprzedał samochód i o to mi chodziło pisząc "wymeldowanie" a nie o całkowite skreślenie samochodu i zezłomowanie go, bo innego wyjscia nie ma w takim przypadku
i już nie wkrecaj ludzią, że muszą miec wymeldowanie zameldowanego samochodu, bo to nie jest zbyt logiczne
pozdrawiam
heh.ale nie zmieniaj tematu,a co do tego wymeldowania to poprzedni własciciel może zgosic, że sprzedał samochód i o to mi chodziło pisząc "wymeldowanie" a nie o całkowite skreślenie samochodu i zezłomowanie go, bo innego wyjscia nie ma w takim przypadku
i już nie wkrecaj ludzią, że muszą miec wymeldowanie zameldowanego samochodu, bo to nie jest zbyt logiczne
pozdrawiam
Nikogo nie wkręcam, tylko mówię jak robi 99% ludzi, którzy kupili samochód z niemiec (możesz dla informacji przeczytać cały ten temat). Nie twierdzę też wcale, że nie masz racji. Najprościej jakbyś znała podstawę prawnąmarta19 pisze:i już nie wkrecaj ludzią
hehe , ale cwaniak z Ciebie nie musze znać podstawy prawnej , bo sama byłam w takiej sytuacji, ale podejrzewam, że Ty nie i dlatego nie wiem dlaczego ludzi w bład wprowadzasza. A temat to znam , bo sama kiedyś tutaj sie pytałam o rejstracje, niestety tylko niepotrzebnie sie przejełam, bo usłyszałam podobną rade. chyba te 99% ludzi ma za duzo kasy, że jezdzi specjalnie po wyrejstrowanie do niemiec, BO JEŻELI MASZ STAŁY NIEMIECKI DOWÓD TO ZREJSTRUJA CI SAMOCHÓD jezeli nie wierzysz to trudno , ja wiem jak rejstrowałamAdamtd pisze:Najprościej jakbyś znała podstawę prawną
i lepiej opieraj sie na swoich doświadczeniach jeżeli komus radzisz , a nie na tym co gdzies tam słyszałes
pozdrawiam i dobrego nowego roku zycze
lata pracymarta19 pisze: ale cwaniak z Ciebie
opieram na własnych doświadczeniach i doświadczeniach znajomychmarta19 pisze: lepiej opieraj sie na swoich doświadczeniach jeżeli komus radzisz , a nie na tym co gdzies tam słyszałes
kupuje auta już wyrejestrowane przywiezione do Polski, albo jedzie je kupić do Niemiecmarta19 pisze:że jezdzi specjalnie po wyrejstrowanie do niemiec,
Tak na marginesie - jesteś tu nowa, więc tu nie odstawia się chamówy tylko kulturalnie opisuje swoje doświadczenia i przypadki - byłoby prościej jakbyś tak zrobiła odrazu, a nadal tego nie zrobiłaś.
Więc opisz w tym temacie Twój przypadek rejestracji i tyle. To będzie o wiele lepsze dla potomności niz pisanie, że jestem cwaniaczkiem
- MariuszBurgi
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ja tam najabrdziej lubię jak o ścianę opiera się kobietamarta19 pisze: i lepiej opieraj sie na swoich doświadczeniach
A tak poważnie to potwierdzam to co pisze Marta. Jeśli auto jest na deutsche schildach, ma nie wydrapane naklejki to idziesz z tym normalnie do wydziału komunikacji i auto rejestrujesz. No problem. Problem jest wtedy kiedy auto jest w PL, nie ma niemieckich tablic i nie jest wyrejestrowane. Wtedy W.K. może odmówić rejestracji.
Dlaczego Niemcy sprzedając samochód najczęściej odrazu go wyrejstowywują? Dla bezpieczeństwa i z braku zaufania do tamtejszych turasów czy naszych rodzimych handlarzy. Poza tym oddając samochód na swoich blachach muszą dać także i swoje ubezpieczenie... No i tu jest wszystko jasne.
Pozdrawiam
MB
Sesja Adriatico
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5efea7204ac3939a91980.jpg[/img]
MB
Sesja Adriatico
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5efea7204ac3939a91980.jpg[/img]
jeżeli nie zauważyłeś to opisałam go wyżej i myśle, że nie trzeba w formie ksiązki.(przynajmniej dla bardzioej kumatych)Adamtd pisze:Tak na marginesie - jesteś tu nowa, więc tu nie odstawia się chamówy tylko kulturalnie opisuje swoje doświadczenia i przypadki - byłoby prościej jakbyś tak zrobiła odrazu, a nadal tego nie zrobiłaś.
Więc opisz w tym temacie Twój przypadek rejestracji i tyle. To będzie o wiele lepsze dla potomności niz pisanie, że jestem cwaniaczkiem
a co do cwaniaka to bardzo mi przykro , ale zasłużyłeś sobie na to swoimi tekstami
pozdrawiamAdamtd pisze:Najprościej jakbyś znała podstawę prawną