Tylny spryskiwacz kreci sie razem z wycieraczka...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam golfika od nowości. Spryskiwacz zawsze stał. Dokładnie rok temu zaczął poruszać się z wycieraczką. Na początku myślę sobie super, ale gdy zaczął mi cieknąć płyn do bagażnika to zmieniłem zdanie. Cieknący płyn powodował, że świeciła mi się kontrolka otwartego gabażnika i w nocy włączał się alarm.
Przyczyną był brud w otworze wycieraczki, przez który przebiega miedziana rurka prowadząca płyn do spryskiwacza. Brud spowodował zapieczenie się rurki w otworze i pęknięcie.
W ASO doradzano mi zestaw naprawczy za 120 zł, ale ja dobrałem sobie odpowiednią rurkę i zrobiłem to sam tańszym kosztem.
Teraz mam spokój.
Mam golfika od nowości. Spryskiwacz zawsze stał. Dokładnie rok temu zaczął poruszać się z wycieraczką. Na początku myślę sobie super, ale gdy zaczął mi cieknąć płyn do bagażnika to zmieniłem zdanie. Cieknący płyn powodował, że świeciła mi się kontrolka otwartego gabażnika i w nocy włączał się alarm.
Przyczyną był brud w otworze wycieraczki, przez który przebiega miedziana rurka prowadząca płyn do spryskiwacza. Brud spowodował zapieczenie się rurki w otworze i pęknięcie.
W ASO doradzano mi zestaw naprawczy za 120 zł, ale ja dobrałem sobie odpowiednią rurkę i zrobiłem to sam tańszym kosztem.
Teraz mam spokój.
Miedziana rurka, o której pisałem, ukręciła się mniej więcej w połowie. Połączenie dwóch połówek okazało się niemożliwe, więc zmuszony byłem poszukać jakiejś alternatywy.
Możliwości jest kilka i trzeba się naszukać. Ja ostatecznie znalazłem wkład od długopisu.
Ten podpasował mi idealnie. Wkład był z tworzywa i miał dwie średnice. Większa średnica idealnie pasowała, żeby nasunąć na miedzianą rurkę a mniejsza średnica idealnie podpasowała żeby wsunąć w nią dyszę spryskiwacza. Nie pytaj jednak proszę od jakiego długopisu był ten wkład bo już nie pamiętam. Ważne jest żeby dokładnie wyczyścić wkład od tuszu!!!
Można by też pokombinować z wężykiem, albo przylutować jakąś rurkę. Kwestia pomysłu.
Na fotce zamieszczonej przez "ApC" z postu wysłanego: Nie Gru 24, 2006 15:43 , widać plastikową końcówkę. Jest ona na stałe połączona z rurką i nie ma możliwości obracania się.
Wymontuj ten plastik a zobaczysz rurkę o której mówię.
Jeszcze raz podkreślę, że spryskiwacz tylnej klapy nie może się obracać bo tak został skonstruowany. Jeżeli się obraca to oznacza , że rurka jest ukręcona i płyn cieknie do klapy.
Możliwości jest kilka i trzeba się naszukać. Ja ostatecznie znalazłem wkład od długopisu.
Ten podpasował mi idealnie. Wkład był z tworzywa i miał dwie średnice. Większa średnica idealnie pasowała, żeby nasunąć na miedzianą rurkę a mniejsza średnica idealnie podpasowała żeby wsunąć w nią dyszę spryskiwacza. Nie pytaj jednak proszę od jakiego długopisu był ten wkład bo już nie pamiętam. Ważne jest żeby dokładnie wyczyścić wkład od tuszu!!!
Można by też pokombinować z wężykiem, albo przylutować jakąś rurkę. Kwestia pomysłu.
Na fotce zamieszczonej przez "ApC" z postu wysłanego: Nie Gru 24, 2006 15:43 , widać plastikową końcówkę. Jest ona na stałe połączona z rurką i nie ma możliwości obracania się.
Wymontuj ten plastik a zobaczysz rurkę o której mówię.
Jeszcze raz podkreślę, że spryskiwacz tylnej klapy nie może się obracać bo tak został skonstruowany. Jeżeli się obraca to oznacza , że rurka jest ukręcona i płyn cieknie do klapy.
Miałem to rozebrane tydzień temu i stwierdziłem ukręcenie rurki. Powiedz mi czy ta dysza spryskiwacza powinna wyjść z tego wieloklinu czy nie - ale według mnie to chyba tak bo skoro wieloklin się obraca a spryskiwacz ma stać w miejscu to raczej bez problemu powinien wyjść - ten spryskiwacz - dobrze rozumuję ??soroka pisze: Wymontuj ten plastik a zobaczysz rurkę o której mówię.
u mnie niby tez tak było i byłem zadowolony gdyby nie to ze silniczek szedł krótkimi skokami naprzód i po rozebraniu stwierdziłem uszkodzenie rurki i mi teraz cieknie do bagaznika płyngreg pisze:umnie też i jestem z teo zadowolony więc nie naprawiamartur_golfiv pisze:ale u mnie obraca sie razem z wycieraczka i pryska tylko na szybe tuz przed wycieraczka, tak wiec rozwiazanie jest dobre, bo szybke mam czysciutka w trzech machnieciach wycieraczk
Poprostu została ukręcona np. przy próbie odkręcenia wycieraczki lub poprostu zerdzwiała... Zresztą na temat tego problemu chyba dyskutowałem z kovensem na GG i wyjaśniałem jak powinno to wyglądać....soroka pisze:No ok. ale przecież rurka jest na stałe zespolona, więc jak wytłumaczysz to że rusza się wraz z wycieraczką?
[b] >>> www.4tun.vel.pl <<< [/b]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1114182#1114182][b] >>> MkIV by regitmc <<< [/b][/url]