pasek rozrzadu

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

pasek rozrzadu

Post autor: piter13 » pn sty 15, 2007 20:46

Czy wymienie sam pasek rozrzadu jak tego jeszcze nigdy nie robiłem? duzo trzeba sie napocic przy tym , jakies specjalne narzedzia? czy lepiej oddac do mechanika? pzdr

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » pn sty 15, 2007 21:39

wymienisz, generalnie większego problemu nie ma. tylko może być problem z rolką napinacza, żeby ładnie pasek napiąć ( potrzebne coś żeby zablokować pompe i jakiś sprytny klucz albo oryginalny najlepiej do rolki ) . na kołach są znaki, na pompie też.
ja bym próbował sam, ale jak tego wcześniej nie robiłeś to może lepiej daj mechanikowi zarobić, bo też coś musi jeść. żebyś czasem potem nie musiał i tak jechać ustawić :)

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
pu3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pu3 » pn sty 15, 2007 23:46

Witam
Bardziej skomplikowane niż wymiana klocków ale dasz rade.Pewnie wcześniej grzebałeś coś przy aucie z pozytywnym skutkiem,jeżeli tak to nie ma strachu.Trzeba przedtem poczytać na ten temat, na forum jest książka naprawy do pobrania.Niedawno sam wymieniałem nie robiąc tego wcześniej.Napisz jaka decyzja.
Pozdro!

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piter13 » pn sty 15, 2007 23:48

hehe ale jak oddam to sam sie nie naucze wymieniac ,wszystko robie w aucie sam ale za rozrzad jeszcze sie nie brałem nigdy , a jak zle zaloze pasek i odpale auto to zawory zkoliduja z tłokami?? czy bez kolizyjny jest w co watpie?

pdmcyc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pdmcyc » pn sty 15, 2007 23:59

piter13 pisze:czy bez kolizyjny jest w co watpie?
JEST kolizyjny, Poradzisz sobie ja w pompe znalazłem klucz nasadowy tak że idealnie pasuje w pompe żeby zblokować a w wałek rozrządu wsadzam klucz 14-15 płaski który idealnie pasuje i na oczku w skrzyni na znak i wszystko gra. Poczytaj tak jak pisał Pu3 najwyżej posiedzisz sobie pare godzin i będziesz wiedział o co chodzi na przyszłość.

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piter13 » wt sty 16, 2007 00:06

moze z grubsza ktos by opisał co i jak wymienic z własnego doswiadczenia bo w ksiazce jest jak dla mnie troche zbyt madrze opisane.,

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » wt sty 16, 2007 00:15

Moze to coś pomoże :))

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=80835

zoba:)

Awatar użytkownika
pu3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pu3 » wt sty 16, 2007 00:16

piter13 pisze:hehe ale jak oddam to sam sie nie naucze wymieniac ,wszystko robie w aucie sam ale za rozrzad jeszcze sie nie brałem nigdy , a jak zle zaloze pasek i odpale auto to zawory zkoliduja z tłokami?? czy bez kolizyjny jest w co watpie?
zacznę od końca bezkolizyjny nie jest ,ja u siebie wymieniałem właśnie dlatego,ze tłok spotkał sie z zaworem.Po wymianie paska pokręcisz silnikiem ręcznie i gdyby były jakieś opory swidczące o złym ustawieniu elementów to unikniesz skolidowania.Nie ma strachu :D

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piter13 » wt sty 16, 2007 00:23

pu3 pisze:Po wymianie paska pokręcisz silnikiem ręcznie
znaczy recznie to jak ? nie rozrusznikiem??

Awatar użytkownika
pu3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pu3 » wt sty 16, 2007 00:34

piter13 pisze:
pu3 pisze:Po wymianie paska pokręcisz silnikiem ręcznie
znaczy recznie to jak ? nie rozrusznikiem??
Własnie, nie rozrusznikiem - kręciszw wałem korbowym używając klucza - wszystko jest w ksiązce

piter13
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: piter13 » wt sty 16, 2007 00:45

a pompe czym moge zablokowac jak nie mam specjalnego klucza? kluczem nasadowym jak kolega wyzej pisał?

Awatar użytkownika
pu3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pu3 » wt sty 16, 2007 01:02

piter13 pisze:a pompe czym moge zablokowac jak nie mam specjalnego klucza? kluczem nasadowym jak kolega wyzej pisał?
Ja tez nie miałem specjalnych narzedzi.Pompe zablokowałem kawałkiem rurki - była troszkę za cienka więc grubość uzupełniłem nawijając taśmę izolacyjną-zdało egzamin.Generalnie chodzi o to zeby w trakcie wymiany paska pompa była unieruchomiona i nie chidzi tu o jakieś duze siły.

pdmcyc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pdmcyc » wt sty 16, 2007 01:10

piter13 pisze:a pompe czym moge zablokowac jak nie mam specjalnego klucza? kluczem nasadowym jak kolega wyzej pisał?
a tez nie miałem specjalnych narzedzi.Pompe zablokowałem kawałkiem rurki - była troszkę za cienka więc grubość uzupełniłem nawijając taśmę izolacyjną-zdało egzamin.Generalnie chodzi o to zeby w trakcie wymiany paska pompa była unieruchomiona i nie chidzi tu o jakieś duze siły.
Dokładnie tak zablokuj czym kolwiek aby nie ruszyło jej jak bedziesz zdejmował pasek.Ja bym na twoim miejscu jeszcze pozaznaczał położenie pompy i wałka np korektorem tak dla pewności że jest wszystko ok.

jeszcze na starym pasku ustaw wszystko na znaki fabryczne tak żeby ci się nie powialiło później, musisz mieć jeszcze klucz nasadowy 12kontny żeby kręcić wałem nie wiem jak w 1,6 jest ale w 1,9 musisz mieć taki bo np. oczkowym nie podejdziesz.

no i oczywiście sprawdz czy nie masz bicia na kółku na wale...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”